Luchtmetingen asbest: wanneer is het verplicht? Kosten, onderdelen en apparatuur 

Professionele luchtmetingen voor asbest geven een betrouwbaar resultaat. Op die manier ben je zeker over de concentratie asbestvezels in de lucht en kan je de nodige maatregelen nemen. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten, de onderdelen van een luchtmeting en of het verplicht is. Wil je in contact komen met asbestdeskundigen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes op maat.

Kan je asbest in de lucht meten?

Ja, met professionele luchtmetingen kan je de aanwezigheid van asbest en de precieze concentratie van de schadelijke vezels meten. Gespecialiseerde laboratoria en dienstverleners voeren deze metingen met kwalitatieve apparatuur en volgens strenge normen en richtlijnen uit. Zo verkrijg je een nauwkeurig en betrouwbaar resultaat en vermijd je dat je asbest inademt.

Asbest laten verwijderen?
Kom hier in contact met asbestspecialisten.

Vezelconcentratie boven of onder de grenswaarden 

Naast de algemene asbestluchtmeting, bestaan er verschillende soorten metingen die gericht zijn op specifieke situaties of risico’s. Je deelt ze in volgens risicoklassen en grenswaarden.

Klasse 1: Lage risico’s

 • Werkzaamheden met een laag asbestrisico. De specialisten verwachten dat de concentratie asbestvezels onder de grenswaarden blijft. Denk aan de verwijdering van kleine asbesthoudende tegelstroken of boringen in asbestverdacht materiaal met een afzuiging.
 • Meettechniek. Fasecontrastmicroscopie of röntgenfluorescentiespectrometrie (XRF) volstaan doorgaans voor metingen in klasse 1.

Klasse 2: Hoge risico’s

 • Werkzaamheden met een hoog asbestrisico. Deskundigen vermoeden dat de vezelconcentratie boven de grenswaarden ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij grootschalige asbestverwijdering of bij de sloop van asbesthoudende gebouwen.
 • Meettechniek. Niet alleen de methodes uit klasse 1, maar ook een scanningmicroscopie met elektronenbundel (SEM) is vereist voor een nauwkeurige bepaling van de vezelconcentratie.

De codex over het welzijn op het werk focust enkel op asbestvezelmetingen door optische microscopie.

Luchtmetingen asbest

Een asbestmeting laten uitvoeren: prijs  

Een asbestlabo vraagt voor een meetsessie van 4 uur een prijs van ongeveer 350 euro. In de kosten zitten verschillende onderdelen vervat zoals de verplaatsingen, de opstelling van de apparatuur, de luchtmeting zelf en de analyse in het laboratorium.

Wat houdt een luchtmeting precies in? 

Een asbestluchtmeting is belangrijk omdat het de exacte hoeveelheid asbestvezels in de lucht kan meten. Zo kunnen deskundigen de gezondheidsrisico’s juist inschatten en de correcte acties ondernemen. Alleen erkende laboratoria en opgeleide deskundigen mogen deze metingen uitvoeren.

1. Visuele inspectie 

Voorafgaand aan de meting voert een erkend asbestdeskundige een visuele inspectie uit. De focus ligt op de verwijderde asbestmaterialen en de werkruimte. De doelstelling is dat er geen zichtbaar asbest achterblijft. Specialisten mogen enkel een propere ruimte bemonsteren.

2. Asbest apparatuur: Scanning Elektronen Microscopen en filters

Met een mobiele Scanning Elektronen Microscopen (SEM) kunnen deskundigen tijdens de eigenlijke luchtmeting minuscule asbestvezels in de lucht en stofmonsters opsporen en meten. De specialist neemt monsters op verschillende strategische locaties in de werkruimte.

Voordat de monsters met de SEM geanalyseerd worden, passeren ze door filters. Deze filters vangen de asbestvezels op, terwijl andere stofdeeltjes erdoorheen passeren.

Er bestaan verschillende soorten filters die elk gespecialiseerd zijn in de analyse van specifieke soorten asbestvezels. De specialist kiest het juiste filtertype om een volledig beeld te krijgen van de asbestconcentratie en om te voorkomen dat vezels verloren gaan. Uiteindelijk vormen de bemonsterde filters de basis voor de gedetailleerde analyse met de SEM.

3. Verslag 

Het verslag van een asbestluchtmeting is cruciaal voor de beoordeling van de asbestsituatie en voor het nemen van juiste maatregelen. Volgende gegevens vind je erin terug:

 • Asbestvezelconcentratie. De hoeveelheid asbestvezels per kubieke centimeter lucht (v/cm³) staat duidelijk in het verslag vermeld.
 • Vergelijking met normen. Het vergelijkt de concentratie met wettelijke limieten, zoals vastgelegd in de NBN T96-102-norm.
 • Duidelijke interpretatie. Het biedt een objectieve evaluatie van de luchtkwaliteit en een heldere uitleg van de bekomen resultaten.
 • Risico-inschatting. Op basis van de interpretatie en normen geeft het inzicht in mogelijke blootstellingsrisico’s.
apparatuur asbestvezels luchtmeting

Wanneer is een luchtmeting naar asbestvezels nodig of verplicht?

Asbestverwijdering, renovaties en sloopwerkzaamheden kunnen asbestvezels in de lucht brengen, met grote gezondheidsrisico’s voor zowel de werknemers als de omgeving. Daarom is een asbestluchtmeting een onmisbare stap om de veiligheid te waarborgen en te voldoen aan de wettelijke normen.

NBN T96-102

De NBN T96-102 norm bepaalt de criteria voor asbestluchtmetingen. Enkele richtlijnen zijn:

 • Bemonstering. Waar en hoe specialisten luchtmonsters nemen voor een representatief beeld.
 • Analyse. Nauwkeurige analyse van de verzamelde monsters in erkende laboratoria.
 • Toegestane concentraties. Maximaal toegestane waardes van asbestvezels in de lucht, zowel voor werkplekken als voor leefomgevingen.

Waarom voer je best een asbestmeting uit? [Voordelen] 

Asbestvezels in de lucht kunnen ernstige longaandoeningen veroorzaken. Luchtmetingen voor asbest zijn essentieel om blootstelling te controleren en de veiligheid te garanderen.

Enkele voordelen zijn de volgende:

 • Bepaalt het gezondheidsrisico.
 • Beschermt werknemers tegen te hoge blootstelling en ontwikkeling van ziektes zoals asbestose of mesothelioom.
 • Waarborgt de veiligheid van omstanders.
 • Bevestigt of asbest effectief is verwijderd.

Wil je een professionele luchtmeting laten uitvoeren? Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende asbestdeskundigen 

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende asbestspecialisten bij jou in de buurt. Vergelijk prijzen en advies op maat voor jouw specifieke asbestproject. Asbestdeskundigen hebben de nodige opleidingen en certificaten om de werken veilig en tot een goed einde te brengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.