Mesothelioom: wat betekent het? Soorten, risicofactoren en behandelingen 

Mesothelioom is een asbestgerelateerde kanker die in een vlies (longvlies, buikvlies, vlies rondom het hart en teelballen) ontstaat. Op deze pagina vind je meer info rond de oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingen. Ook de soorten asbestkanker en het voorkomen komen aan bod.

Wil je graag in contact komen met asbestdeskundingen voor een professionele verwijdering van asbest? Vul het formulier op onze offertepagina in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact.

Wat is mesothelioom precies?

Mesothelioom is een ernstige vorm van asbestkanker die in een dun vlies rond onze organen onstaat. Denk aan de longen, buikholte, het hart of de teelballen.

Een frequente inademing van asbestvezels ligt aan de oorzaak. Deze vezels sluimeren lang in ons lichaam voordat de ziekte effectief toeslaat. Kortademigheid, pijn op de borst en aanhoudende hoest zijn vaak de eerste tekenen. Helaas is het vooruitzicht niet goed. Na de diagnose is de gemiddelde overlevingsduur slechts enkele maanden.

Laat asbest weghalen
Contacteer asbestdeskundigen voor een veilige aanpak.

Oorzaken en risico’s 

Asbest, vroeger veel gebruikt in de bouw en industrie, laat nu zijn dodelijke sporen na. Bepaalde beroepssectoren zoals timmerlieden, havenarbeiders en loodgieters droegen het grootste risico.

De gevaren uiten zich pas na enkele decennia: 20 tot 50 jaar na blootstelling kan mesothelioom of longkanker toeslaan. Mannen zijn vaker slachtoffer. Roken na asbestcontact verhoogt het risico aanzienlijk.

Vandaag is het mogelijk luchtmetingen uit te voeren. Op die manier kennen deskundigen de precieze vezelconcentratie in de lucht en nemen ze, indien nodig, de juiste maatregelen.

Symptomen en klachten 

Pas in een vergevorderd stadium treden er vage klachten op, die bovendien gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Wees extra alert voor volgende zaken:

  • Kortademigheid met vochtophoping. Plotseling kortademig worden of een beklemmend gevoel ervaren, kan wijzen op vochtophoping achter de longen door mesothelioom.
  • Pijnlijke hoest. Aanhoudende hoest die verergert bij diep ademhalen of hoesten, is een ander verdacht signaal.
  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies. Onverklaarbaar gewichtsverlies en een gebrek aan eetlust kunnen ook tekenen zijn.

Diagnose en onderzoeken 

Om te kijken of je misschien asbestkanker hebt, doet je dokter verschillende tests:

  • Echografie. Met geluidsgolven worden foto’s gemaakt van je vliezen om te kijken of er iets afwijkends is.
  • CT-scan. Deze speciale foto’s laten precies zien hoe je borstkas en longen eruitzien.
  • PET/CT-scan FDG. De PET-scan kan met radioactieve stoffen kankercellen vinden. De CT-scan ziet de tumor nauwkeuriger.
  • Bloedonderzoek. Soms kunnen bepaalde stoffen in je bloed laten zien of je asbestkanker hebt.
  • Lichamelijk onderzoek. Je dokter luistert naar je borstkas en voelt of er iets niet goed zit.
  • Röntgenonderzoek. Gewone foto’s van je borstkas kunnen laten zien of er vochtophoping is of andere tekenen van asbestkanker.
  • Endo-echoscopie. De arts brengt een dun slangetje met een camera via je keel naar binnen en bekijkt zo je luchtwegen van binnenuit.

Behandelingen: chemotherapie, immunotherapie of bestraling 

Mesothelioom brengt belangrijke beslissingen met zich mee, maar jij hebt het recht over je lichaam. Jij beslist of je behandelingen wil of niet. Bovendien kan je op elk moment stoppen, zelfs als het om behandelingen gaat die de ziekte vertragen of de klachten verminderen. Palliatieve behandelingen hebben ook hun nadelen.

Bespreek alle mogelijke behandelingen goed met je arts of verpleegkundige en vertel wat voor jou belangrijk is. Opereren is meestal geen optie bij mesothelioom: de kans op succes is klein en het is moeilijk om alle kankercellen te verwijderen. Soms is een operatie wel een onderdeel van een bepaald onderzoek. Je arts kan je daar meer over vertellen.

Soms, als de tumor klein is en op één plek zit, is een operatie wel mogelijk. Maar dit gebeurt zelden en meestal alleen in onderzoeksprojecten.

Andere behandelingen zijn mogelijk:

  • Immunotherapie. Deze nieuwe behandeling helpt je eigen afweersysteem om de kankercellen aan te vallen.
  • Chemotherapie. Chemo kan de groei van de tumor remmen.
  • Bestraling. Deze therapie kan de pijn en slikproblemen verminderen.

Vandaag is er ook onderzoek naar nieuwe therapieën. Vraag je arts of je hieraan mee kunt doen. Je mag zelf kiezen in welk ziekenhuis je je laat behandelen en je hebt recht op een second opinion.

Mesothelioom

Hoe snel groeit mesothelioom?

Asbestkanker is een agressieve ziekte. Vaak begint mesothelioom in het borstvlies: een dun vlies rondom je longen en buikorganen. De cellen groeien snel, waardoor de tumor zich uitbreidt naar naburige organen zoals de longen, het middenrif en bepaalde buikorganen.

Helaas is de prognose vaak somber: de gemiddelde levensverwachting na diagnose is slechts 13 maanden. Daarom is vroege opsporing cruciaal.

Verschillende soorten asbestkanker 

Mesothelioom kan zich in verschillende vliezen in het lichaam manifesteren.

1. Mesothelioom in het longvlies (longvlieskanker) 

Mesothelioom kan zich in het longvlies nestelen. Deze vorm, ook wel pleuraal mesothelioom of longvlieskanker genoemd, komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Longvlieskanker is niet hetzelfde als asbestose of longkanker. Laatste ziekte is een littekenweefselvorming in de longen en longvliezen, geen kanker.

Tussen het longvlies en borstvlies bevindt zich een vloeistoflaag: het pleuravocht. Mesothelioomcellen kunnen hierin terechtkomen. Met een pleurapunctie kan je dit laten onderzoeken.

Symptomen van longvlieskanker zijn:

  • Kortademigheid
  • Hoesten, soms met bloed
  • Pijn op de borst
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies

2. Mesothelioom in het buikvlies 

Mesothelioom kan zich ook in het buikvlies of peritoneaal mesothelioom nestelen. Vrouwen worden door deze vorm vaker getroffen dan mannen.

Peritoneaal mesothelioom is een aparte ziekte met een eigen oorzaak (vaak asbest) en verloop, in tegenstelling tot buikvlieskanker (uitzaaiing).

Symptomen van buikvlieskanker zijn: 

  • Opgezette buik
  • Buikpijn
  • Gewichtsverlies
  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid/braken
  • Ademhalingsproblemen

3. Asbestkanker in het vlies rondom het hart 

Het hartzakje dat je hart omhult, is een zeldzame plek waar mesothelioom kan voorkomen. Symptomen zijn onder andere pijn op de borst, kortademigheid, hoesten en vochtophoping in de borstholte.

4. Asbestkanker in het vlies rondom de teelballen 

Hetzelfde geldt voor het vlies rond de teelballen. Klachten zijn pijn in de lies en vochtophoping in de buikholte.

Asbestdeskundigen inschakelen?
Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat.

Hoe vaak komt mesothelioom voor? 

In 2021 waren er in België 297 gevallen. De ziekte is zeldzaam (slechts 0,4% van alle kankers), maar de impact is groot. De ziekte treft mannen vaker dan vrouwen (241 versus 56).

Asbest ziektes gevaren

Kan je genezen van longvlieskanker? 

Bij mesothelioom is het vooruitzicht helaas niet goed. Genezen is niet mogelijk. De behandeling richt zich vooral op het vertragen van de ziekte en een vermindering van de symptomen.

Hoe lang leven mensen met mesothelioom?

Mensen leven gemiddeld slechts 13 tot 15 maanden nadat ze de diagnose hebben gekregen.

Asbest veilig laten verwijderen? Kom in contact met asbestdeskundigen en ontvang meerdere offertes op maat 

Bescherm jezelf en je omgeving tegen de gevaren van asbest. Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van verschillende erkende asbestverwijderaars. Zij halen asbest met de juiste technieken weg en passen de nodige veiligheidsmaatregelen toe.  

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.