Symptomen asbestose: wanneer kan je het krijgen? Klachten, diagnose en behandeling

De symptomen van asbestose of longziekte duiken pas na een lange periode op. Mensen die langdurig asbestvezels hebben ingeademd, lopen het meeste risico. Klachten zoals kortademigheid, hoesten, pijn op de borst, vermoeidheid en vermagering komen het meeste voor. Op deze pagina leer je onder andere meer over de symptomen, diagnose en behandeling. Wil je in contact komen met erkende asbestdeskundigen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes op maat.

Wat is asbestose precies? 

Asbestose, ook wel stoflong genoemd, is een ernstige longziekte door de inademing van minuscule asbestvezels. De vezels nestelen zich in de longen, wat vervolgens tot littekenweefselvorming in de longen en longvliezen kan leiden. Zo krijg je last van ademhalingsproblemen. Op langere temijn kan je chronische ademhalingsstoornissen en hartproblemen ontwikkelen.

De ziekte evolueert wanneer iemand langdurig blootgesteld was aan asbestvezels. Denk bijvoorbeeld aan werknemers in de asbestindustrie, maar ook mensen die dagelijks in contact komen omdat er asbest in hun woning of gebouw zit.

Daarom is het belangrijk dat je alle contact met asbestvezels vermijdt. Wees bijvoorbeeld voorzichtig wanneer je renoveert of bepaalde klusjes uitvoert in oude gebouwen. Heb je nog asbesthoudende toepassingen in huis zitten? Laat ze dan veilig en professioneel weghalen door erkende asbestverwijderaars.

Asbestverwijderaar inschakelen?
Kom in contact met deskundigen in jouw regio.

Niet hetzelfde als mesothelioom of asbestkanker 

Asbestose, mesothelioom en asbestkanker zijn allemaal longziekten veroorzaakt door de inademing van asbestvezels, maar toch verschillen ze op heel wat vlakken:

Locatie:

 • Asbestose: Longen.
 • Mesothelioom: Vlies om de longen en buikholte.
 • Asbestkanker: Diverse organen (longen, strottenhoofd, eierstokken, buikvlies).

Ernst:

 • Asbestose: Chronische longziekte met kortademigheid, hoesten, pijn op de borst en vermoeidheid. In ernstige gevallen longfalen en overlijden.
 • Mesothelioom: Zeldzame, agressieve kanker met een slechte prognose.
 • Asbestkanker: Verzamelnaam voor diverse kankers met een variabele prognose.
symptomen asbestose

Asbestose: hoe verloopt de vaststelling en behandeling? 

De periode tussen de blootstelling aan asbestvezels en de vaststelling van de ziekte kan decennia lang zijn. Hieronder bespreken we de symptomen, diagnose en behandeling van asbestose.

1. Symptomen 

Symptomen zoals kortademigheid, hoesten, grauwe gelaatskleur, vermagering, vermoeidheid en pijn op de borst kunnen op asbestose wijzen. Deze klachten ontwikkelen zich meestal pas jaren na de frequente blootstelling aan asbest.

2. Diagnose 

Artsen voeren tests zoals röntgenfoto’s, CT-scans van de borstkas en longfunctietesten uit. Zo zien ze duidelijk of er littekenvorming is.

3. Behandeling

Voor beginnende asbestose bestaat er geen behandeling. Bovendien bestaan er geen middeltjes om het verloop van de ziekte te vertragen. De behandeling is er hoofdzakelijk op gericht om de symptomen van asbestose zoveel mogelijk te verzachten.

Vermijd asbest in alle vormen en stop met roken. Inhalatietherapie en respiratoire revalidatie kunnen bijvoorbeeld verlichting bieden. Verder worden jaarlijkse griep- en pneumokokkenvaccinaties aanbevolen. Vocht in de longvliezen kan de arts om de zoveel tijd afvoeren.

Wanneer loop je risico om stoflong te krijgen?

Asbestose is geen loterij: enkel een langdurige, zware blootstelling kan deze longziekte veroorzaken. De verhalen over kanker na één vezel kloppen niet.

Gelukkig komen nieuwe gevallen door de strengere regelgeving minder vaak voor. Bovendien zijn ze minder ernstig. De ziekte treft vooral mensen die in het verleden beroepshalve met asbest in aanraking kwamen. Vandaag bestaan er bovendien heel wat technieken om asbest op te sporen: denk aan luchtmetingen en andere specifieke apparatuur.

Hoge concentraties asbestvezels, vooral in kleine ruimtes, verhogen het risico. Mensen die af en toe wat asbestvezels hebben ingeademd hoeven zich doorgaans geen zorgen te maken.

Erkend als beroepsziekte 

Asbestose werd in 1953 erkend als beroepsziekte. De strengere regelgeving heeft het aantal nieuwe gevallen fors verminderd, maar duizenden dragen vandaag nog steeds de gevolgen.

Officieel telt België 1251 asbestslachtoffers, meer dan het aantal jaarlijkse verkeersdoden. Dit cijfer is wellicht een onderschatting, want asbestgerelateerde kankers worden niet altijd herkend.

De erkenning van asbestose als beroepsziekte was een belangrijke stap, maar de strijd is zeker nog niet voorbij:

 • Mensen worden nog steeds blootgesteld aan asbest, bijvoorbeeld tijdens renovaties.
 • Niet alle slachtoffers zijn bekend.
 • Gevolgen van asbestose kunnen pas decennia na de blootstelling optreden.
Op zoek naar asbestspecialisten?
Vergelijk gratis meerdere offertes en adviezen op maat.

Schadevergoeding via asbestfonds aanvragen

Als je zelf de diagnose van asbestose hebt ontvangen, kan je onder bepaalde voorwaarden een schadevergoeding aanvragen bij het Asbestfonds, een onderdeel van Fedris.

Zowel beroepsmatige als onbedoelde blootstellingen komen in aanmerking. Dit betekent dat niet enkel werknemers recht hebben op deze vergoeding, maar ook huisgenoten, buren van asbestbedrijven en andere inwoners in België.

Op de asbestfondspagina vind je alle details duidelijk terug, zoals de voorwaarden, de soorten vergoedingen en hoe je ze aanvraagt.

asbestgerelateerde gevaren asbestose

Kan je genezen van asbestose? 

Helaas is er geen manier om van asbestose te genezen. De schade die de asbestvezels in de longen aanrichten, is blijvend. De focus ligt daarom op een goede controle van de symptomen. Verschillende methoden kunnen helpen:

 • Medicatie om ademhalingsproblemen, pijn en hoest te verminderen.
 • Zuurstoftherapie voor mensen met ernstige ademhalingsproblemen.
 • Revalidatie om de longfunctie te verbeteren en je conditie op te bouwen.
 • Chirurgie in meer zeldzame gevallen. Je kunt een deel van de longen laten verwijderen om de symptomen te verlichten.

Asbest veilig laten weghalen door erkende asbestverwijderaars? Kom in contact met deskundigen via ons offerteformulier 

Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende erkende asbestverwijderaars. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat. Laat asbest geen gezondheidsrisico vormen voor jou en je omgeving. Professionals gaan met de juiste materialen, technieken en voorzorgsmaatregelen aan de slag.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.