Asbest ingeademd: wat zijn de mogelijke gevolgen? Risico’s, symptomen en voorzorgsmaatregelen

Voel je je bezorgd nadat je mogelijk asbest hebt ingeademd? In dit artikel bespreken we welke stappen je best onderneemt en hoe gevaarlijk de blootstelling effectief is. Bovendien leggen we uit hoe je jezelf goed tegen asbestvezels beschermt. Heb je nog asbesthoudende materialen in huis zitten? Laat ze veilig verwijderen door erkende asbestdeskundigen via ons offerteformulier.

Wat doe je als je asbest hebt ingeademd?

Volg onderstaande stappen op:

  1. Blijf kalm. Paniek leidt tot een snellere ademhaling, wat betekent dat je meer asbestvezels inademt.
  2. Verlaat de besmette omgeving. Ga naar een ruimte met frisse lucht en vermijd verder contact met asbest.
  3. Reinig jezelf. Was je huid en haren grondig met water en zeep om alle vezels te verwijderen.
  4. Neem contact op met een arts. Maak je je zorgen? Raadpleeg een arts voor medisch advies en eventuele verdere onderzoeken. Vroegtijdige medische hulp helpt om symptomen in de gaten te houden. Indien nodig onderneem je daarna de verdere stappen.
Op zoek naar een professional?
Vergelijk gratis offertes van erkende asbestspecialisten.

Wanneer is asbest inademen gevaarlijk? 

Hoe groot de schade is wanneer je asbest hebt ingeademd, hangt af van twee belangrijke factoren: de duur en de intensiteit van blootstelling. Vroeger dacht men dat sommige asbestvarianten veiliger waren dan andere. Nu weten we dat de vezelvorm (verhouding breedte/lengte) de longproblemen veroorzaakt, ongeacht de samenstelling. Iedere soort asbest draagt gevaar in zich.

Hoe meer asbestvezels je in je leven inademt, hoe groter het gezondheidsrisico. Naast intensiteit en duur spelen ook andere factoren een rol. Roken verhoogt bijvoorbeeld aanzienlijk de kans op asbestgerelateerde ziekten.

Asbest ingeademd

1. Je hebt mogelijk 1 keer een klein beetje asbestvezels ingeademd

Het risico hangt af van de intensiteit en de duur van de blootstelling. Als je asbest eenmalig hebt ingeademd, is het risico veel kleiner dan bij een langdurige blootstelling. Na de inademing van asbest kunnen verschillende aandoeningen ontstaan.

Pleurale plaques (verdikkingen van het borstvlies) en diffuse pleuraverdikkingen (verdikkingen van het binnenste borstvlies) komen voor na matige blootstelling. Asbestpleuritis (vochtophoping tussen de vliezen) kan ook na matige blootstelling ontstaan.

Kortom: eenmalige blootstelling brengt risico’s met zich mee, maar garandeert zeker niet dat je ziek wordt. Naast asbest spelen ook andere factoren een rol.

2. Je had langdurig contact met asbesthoudende rook 

Langdurig contact met asbestvezels, bijvoorbeeld door een brand, klussen of werken met asbest, verhoogt het risico. Wees gerust: de totale hoeveelheid vezels die je in je leven inademt neemt door een brand of kluswerk relatief weinig toe, maar het risico is nooit onbestaande.

3. Je hebt jaren met asbesthoudende materialen gewerkt 

Mensen die vaak in contact kwamen met asbest door hun werk, lopen het hoogste risico op ziektes zoals asbestose, longvlieskanker en mesothelioom. Maar ook als je niet met asbesthoudende materialen gewerkt hebt, loop je meer risico. Bijvoorbeeld als je in de buurt woonde van een asbestfabriek of je huisgenoten kwamen er vaak mee in contact.

Mogelijke symptomen na inademing asbestvezels 

Asbest inademen kan op korte termijn geen kwaad. De symptomen uiten zich pas na een lange tijd, meestal rond de 20 tot 30 jaar. In extreme gevallen merk je het pas na 50 jaar.

De eerste symptomen van asbestziekten zijn subtiel, denk aan kortademigheid en hoesten. De specifieke klachten hangen af van de aandoening:

  • Pleurale plaques. Meestal geen symptomen.
  • Diffuse pleuraverdikking. Kortademigheid, vooral bij aantasting van beide longen.
  • Asbestpleuritis. Ontsteking van het borstvlies met diffuse pleuraverdikking als blijvend letsel.
  • Asbestose. Start met milde klachten, evolueert snel naar ernstige ademhalingsproblemen.
  • Mesothelioom. Aanvankelijk lichte ademhalingsproblemen, maar de klachten ontwikkelen zich snel.
  • Longkanker en andere kanker door asbest. Uiteenlopende symptomen, afhankelijk van het type kanker.
Verboden toegang asbestvezels

Laat je testen op eventuele aandoeningen 

Hoe nuttig het is om je te testen, hangt af van de behandelingsmogelijkheden. Momenteel is er geen genezing voor asbestgerelateerde ziektes, waardoor screening geen bewezen nut heeft. Bovendien kan screening leiden tot psychologische problemen zoals angst en ongerustheid.

Gezien de lange incubatietijd en het gebrek aan effectieve behandelingen, is een screening op asbestziekten op dit moment niet aanbevolen. In sommige gevallen kunnen onnodige behandelingen en bijkomende onderzoeken het gevolg zijn van vals-positieve testresultaten.

Hoe weet je of je asbest in je lichaam hebt? 

Asbestinademing veroorzaakt geen directe symptomen. De gevaren ervan kunnen pas na 20 tot 50 jaar verschijnen, met symptomen zoals hoesten, kortademigheid of borstpijn. Na de blootstelling merk je vaak niets. De vezels nestelen zich diep in de longen en veroorzaken geleidelijk schade, afhankelijk van blootstellingsniveau en individuele factoren.

Hoe bescherm je jezelf tegen asbest? 

De kans op blootstelling aan asbestvezels is reëel in constructies die vóór 2001 gebouwd zijn. Ga je klussen in een oud gebouw of zie je asbestcementplaten, asbesthoudende isolatie of andere materialen die mogelijk asbest bevatten? Wees dan extra waakzaam en schakel een asbestdeskundige in.

Op zoek naar een specialist?
Wij brengen je in contact met asbestdeskundigen.

1. Neem voorzorgsmaatregelen: beschermende kledij, asbest nat maken…

Bescherm jezelf met de juiste maatregelen:

  • Draag geschikte beschermkleding. Een stofmasker type FFP3, wegwerpoverall, handschoenen, afspoelbare schoenen en oogbescherming zijn onmisbaar.
  • Vermijd stof. Bevochtig asbest met water of fixeermiddel, werk in een afgesloten ruimte met onderdruk en verwijder stof na afloop met een geschikte stofzuiger.
  • Volg de veiligheidsvoorschriften. Je mag asbest nooit met mechanische werktuigen bewerken. Verwijder de materialen enkel zelf als je over de nodige kennis en expertise beschikt.
  • Laat luchtmetingen voor asbest uitvoeren. Deskundigen hebben speciale apparatuur om de precieze asbestvezelconcentratie in de lucht te meten. In een analyse bespreken ze de resultaten en geven ze advies rond de verwijdering en/of beheer.

2. Laat een asbestattest opmaken 

Twijfel je of er asbest in je woning aanwezig is? Dan laat je best een asbestattest opstellen. Dit officiële document geeft je een helder beeld over de aanwezigheid en staat van asbest in je gebouw. 

Ben je van plan om een woning met een bouwjaar vóór 2001 te verkopen of schenken? Sinds 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest te beschikken. 

3. Schakel een erkende asbestverwijderaar in

Heb je asbest in je woning en wil je het veilig laten weghalen? Aarzel dan niet om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Deze professionals zijn getraind en uitgerust om asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen.

Hoe snel ben je ziek na inademing of contact met asbest?

Asbest zorgt voor verschillende gezondheidsrisico’s, maar de impact is niet altijd direct merkbaar. Ernstige ziektes zoals asbestose en mesothelioom vertonen pas na tientallen jaren symptomen. Dit lange traject tussen blootstelling en symptomen, ook wel de latentieperiode genoemd, maakt asbest extra gevaarlijk.

Bescherming asbest

Asbest professioneel laten herkennen en verwijderen door erkende deskundigen? Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat 

Laat asbest geen risico vormen voor jouw gezondheid en die van je omgeving. Vul onderstaand formulier in en vergelijk verschillende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat. Zo heb je een idee van de tarieven en nodige werken. Erkende asbestdeskundigen gaan correct, veilig en met de juiste materialen aan de slag.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte asbest verwijderen
1*. In welk gebouw wil je asbest laten verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil je asbest laten weghalen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil je de asbestmaterialen laten verwijderen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.