Asbest in plafond: hoe zien asbest plafondplaten eruit? Soorten, risico’s en afvoeren 

Asbestvezels werden in de vorige eeuw vaak toegevoegd in uiteenlopende bouwmaterialen. Zo kan er ook asbest in het plafond verwerkt zitten. Leer hier welke asbesthoudende materialen in je plafond kunnen zitten, hoe je ze herkent en of je ze kunt laten liggen. Omwille van de gezondheidsrisico’s laat je asbest best professioneel verwijderen. Vul ons offerteformulier in en wij brengen je in contact met ervaren asbestdeskundigen.

Kan er asbest in plafonds zitten? 

Ja, het is zeker mogelijk dat er asbest aanwezig is in plafonds. Vroeger waren asbestvezels populair omwille van de brandwerende, duurzame en isolerende eigenschappen. Daarom komt het materiaal voornamelijk nog in oudere plafonds en gebouwen voor.

Is het gevaarlijk? 

Het is potentieel erg gevaarlijk als er asbest in je plafond zit. Het gaat namelijk vaak om niet-hechtgebonden asbest. Bij deze asbestsoort liggen de asbestvezels los en kunnen ze makkelijk vrijkomen in de lucht.

Vermoed je dat er asbest aanwezig is in je plafond? Laat dan zeker een inspectie uitvoeren door een specialist. Het is erg gevaarlijk om zelf niet-hechtgebonden asbest te verwijderen. Deze taak laat je best aan erkende deskundigen over.

Asbest veilig laten verwijderen?
Kom in contact met asbestverwijderaars in de buurt.

Hoe herken je asbesthoudende materialen in je plafond? 

Het kan erg moeilijk zijn om asbest met het blote oog te zien. Toch zijn er een aantal manieren waarop je asbesthoudende materialen in je plafond kan herkennen. 

1. Zachte plafondplaten (zachtboard) 

Zachte asbesthoudende plafondplaten werden veel gebruikt voor de plafonds van commerciële ruimtes met daarboven woonruimtes. Ze zijn te herkennen aan een honingraat motief. Het kan zijn dat er een systeemplafond voor de plafondplaten is geplaatst. Door een tegel uit dit plafond te tillen kan je zien wat voor platen zich erachter bevinden. 

2. Harde plafondplaten (hardboard) 

Harde plafondplaten met asbest komen eerder voor in garages en schuren. Omdat de ruimtes ietwat vochtig zijn, kwamen deze platen goed van pas. Bovendien was de bouw met harde asbesthoudende plafondplaten een stuk goedkoper. Opnieuw kan je de aanwezigheid van asbest herkennen door het honingraat motief.

Harde plafondplaten asbest

3. Beplating CV-ruimtes

In CV-ruimtes kan het voorkomen dat er een asbesthoudende plaat tegen de dakhelling is geplaatst. Je herkent het aan de verdikte plaat op het dakbeschot. Als je een nieuwe cv-ketel wil laten installeren, moet je deze plaat eerst verwijderen.

4. Asbestvezels in pleisterwerk

Ook in je pleisterwerk kan asbest verwerkt zitten. Vroeger werden soms asbestvezels aan pleistermateriaal toegevoegd om het vuurvast te maken.

Zit er een bruine laag op je pleisterwerk of is het pleisterwerk aangebracht tussen 1960 en 1980? Dan is de kans groot dat er asbest in verwerkt is. 

5. Spuitasbest als afwerking van plafondplaten 

Spuitasbest werd vooral ingezet als een brandwerende laag en isolatiemiddel. Hoewel het voornamelijk in industriële toepassingen voorkwam, is het zeker niet onmogelijk dat ook particulieren het gebruikten.

Het middel werd al in 1978 verboden maar kan nog altijd aanwezig zijn in oude, ongerenoveerde gebouwen. Je herkent spuitasbest aan de grijze of bruine kleur en een vorm die op watten lijkt. 

spuitasbest plafond

6. Pical platen onder verlaagd plafond 

Heb je een oud huis met een vals plafond? Dan bestaat de kans dat er pical platen zijn gebruikt. Deze materialen bevatten bruine asbest in combinatie met witte asbest. Je herkent ze aan de korrelige structuur en en de kartonachtige samenstelling.

Zit er ook asbest in het plafond van je garage?  

Het is zeker mogelijk dat er asbest in je garageplafond zit. Specialisten gebruikten vroeger harde plafondplaten als plafondmateriaal. Dit soort platen waren goedkoop en vochtwerend.

Vermoed je de aanwezigheid van asbest in je woning?
Verstuur je aanvraag en ontvang offertes met prijsvoorstellen en adviezen van deskundigen.
arrow Vind professionals in je buurt

Hoe lang mogen asbest plafondplaten in huis blijven liggen? 

Het asbest in plafonds is meestal niet-hechtgebonden asbest. Deze asbestdeeltjes liggen in feite los en kunnen zeer makkelijk in de lucht komen. De inademing van deze vezels is zeer schadelijk voor je gezondheid. Zodra je zeker bent dat je plafond asbest bevat, doe je er daarom goed aan om de materialen zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Soorten asbest in plafond herkennen en verwijderen

Denk je dat er asbest in je plafond zit? Het is verstandig asbesthoudende toepassingen zo snel mogelijk te laten verwijderen. In sommige gevallen mag je dit zelf doen, maar meestal is het veiliger erkende asbestdeskundigen in te schakelen.

1. Zelf weghalen 

Het is je eigen verantwoordelijkheid om asbest te (laten) verwijderen als je het in je woning aantreft. Toch probeer je het best niet zelf. Asbest in plafondplaten komt erg makkelijk vrij en de gevolgen voor je gezondheid zijn te groot.

Niet-hechtgebonden asbesttoepassingen en asbestmaterialen in slechte staat moet je bovendien verplicht laten verwijderen door een specialist.

2. Een erkende asbestverwijderaar inschakelen 

Schakel voor de verwijdering van asbest altijd een erkende asbestverwijderaar in. Vanwege de gezondheidsrisico’s is het belangrijk dat de werken op een veilige manier gebeuren. Op die manier bescherm je jezelf en je omgeving tegen de gevaren van asbest.

Asbest in plafond

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang professionele adviezen en offertes op maat van erkende asbestdeskundigen 

Neem contact op met ervaren asbestdeskundigen via onderstaand formulier. Vervolgens ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van verschillende specialisten. Door alle offertes met elkaar te vergelijken, vind je snel een deskundige die bij jouw vragen en wensen past. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.