Soorten garagepoorten: overzicht en veelgestelde vragen

Opzoek naar een geschikte garagepoort? Bereid je zoektocht dan zorgvuldig voor en weet welke soorten er zoal op de markt zijn. Bekijk diverse soorten garagepoorten, materiaalsoorten en kom meer te weten over de verschillende beschikbare stijlen in de onderstaande tekst.

Welke soorten garagepoorten bestaan er?

Een garagepoort is niet alleen functioneel, maar is ook een belangrijk onderdeel van het karakter van je woning. Zo kan een garagepoort jouw woning helemaal af maken en zorgen voor een professioneel en modern of juist authentiek en huiselijk karakter.

De meest gekozen garagepoorten is de sectionale poort, de schuifpoort, de kantelpoort, de draaipoort en de rolpoort. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen en het is dan ook uiteindelijk aan jou welk type garagepoort jouw voorkeur heeft.

🏠 Jouw garagepoort aan de beste prijs-kwaliteit 🏠

De prijs en de kwaliteit van een garagepoort hangt niet alleen af van het materiaal en de gekozen opties, maar ook van de specialist. Vergelijk daarom vrijblijvend prijsoffertes op maat van verschillende specialisten in garagepoorten en bespaar zo tot 30%.

👉 Vraag hier je gratis offertes aan

Sectionale poort

De meest gekozen garagepoort type is de sectionale poort. Sectionale poorten bestaan uit onderling aan elkaar verboden lamellen. De garagepoort beweegt doormiddel van een handig bedieningsmechanisme loodrecht omhoog naar binnen langs de onderzijde van het plafond.

Sectionale poorten nemen weinig ruimte in beslag en zijn ideaal om op afstand te bedienen, zoals wanneer je met je auto de garage wilt binnen rijden. Vaak zijn de lamellen gemaakt van stevig materiaal, waardoor ze een prima isolerende werking hebben.

Sectionale garagepoorten

Kantelpoort

De populaire kantelpoort is een poort die relatief goedkoop en eenvoudig te gebruiken is. De poort kantel je handmatig omhoog waardoor de deur naar binnen omhoog gebracht wordt.

De kantelpoort poort neemt meer ruimte in beslag doordat de deur naar binnen klapt in vergelijking met de sectionale poort die omhoog gebracht wordt, maar het voordeel van de kantelpoort is echter dat het model zeer eenvoudig te installeren is.

Kantelpoort - rolpoort

Rolpoort

De rolpoort is in principe hetzelfde als een sectionale poort, maar heeft dunne lamelle in plaats van stevige dikke lamellen. Vaak zijn rolpoorten gemaakt van aluminium en zijn ze zowel als opbouw- als inbouwmodel beschikbaar.

Rolpoorten zijn eenvoudig te installeren en hebben in vergelijking tot de sectionale poort geen rails aan het plafond nodig. De poorten zijn ideaal om grote oppervlakte mee te beveiligen, zoals kantoorruimtes of loodsen.

Schuifpoort

De schuifpoort is een stijlvolle en veilige garagepoort vorm. Het systeem van een schuifpoort bestaat uit een plaat of hekwerk dat verticaal openschuift wanneer de poort geopend wordt.

Schuifpoorten zijn beschikbaar in tal van materialen en zijn zowel handmatig te openen als via een elektrisch systeem. Voor deze vorm van omheining wordt vaak gekozen voor het begrenzen van een oprit of een bedrijfspand.

Rolpoort - schuifpoort

Draaipoort

Een wat minder voorkomende garagepoort is de draaipoort. De draaipoort is een zeer stijlvolle en moderne manier van afsluiten en is beschikbaar in tal van stijlen. De poort draait open dankzij een mechanisch systeem en kan naar binnen als naar buiten worden gedraaid.

De draaipoorten zijn ideaal voor het begrenzen van een oprit of woonruimte maar zijn minder geschikt voor een garage. Vaak nemen de poorten redelijk wat ruimte in beslag voor het openzwaaien van de poort en dien je dus over een grote ruimte te beschikken.

Materialen garagepoorten

Naast de diverse modellen, zijn er tal van materiaalsoorten waaruit je kunt kiezen. Over het algemeen zijn de meest gekozen materialen hout, metaal, aluminium en ijzer. Uiteraard is een combinatie van deze materialen ook mogelijk en is de keuze afhankelijk van je type woning en waarvoor je de poort wilt gebruiken.

Ontvang advies van een garagespecialist

Houten poorten

Hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan je woning. Een houten garagepoort biedt dan ook iets unieks en is op verschillende manieren af te werken. Hierdoor kun je het volledig personaliseren. Hout is een ecologische keuze en biedt daarnaast een stevige en betrouwbare kwaliteit.

Metalen poorten

Wellicht de meeste gekozen materiaalsoort voor een garagepoort is metaal. Metaal is sterk en inbraak technisch een veilige geschikte keuze. Metaal gaat daarnaast lang mee en kan flinke weersomstandigheden weerstaan. Voor een metalen poort betaal je dan ook vaak een hogere prijs in vergelijking tot andere materiaalsoorten.

Aluminium poorten

Een populaire materiaalsoort voor een garagepoort is aluminium. Aluminium is stevig en betrouwbaar en is daarnaast zeer licht. Dit maakt het materiaal zeer geschikt voor handmatige poorten, zoals de kantelmodellen of de rolpoorten. Aluminium biedt daarnaast een zeer goede bescherming tegen zware weersomstandigheden en is over het algemeen een zeer goedkope optie.

IJzeren poorten

IJzer heeft een stijlvolle en strakke uitstraling. Een ijzeren poort biedt een extra veilig gevoel en is daarnaast op diverse manieren af te werken. IJzeren poorten zijn vanwege het zware gewicht vrijwel altijd elektrische waardoor ze eenvoudig te openen en sluiten zijn. Het materiaal dient geregeld onderhouden te worden en is over het algemeen relatief prijzig.

Soorten garagepoorten: veelgestelde vragen

Voordat je de aanschaf van een garagepoort overweeg is het van belang om jezelf af te vragen welke bediening je graag zou willen en welke stijl bij jouw woning past.

Vergelijk advies + offertes

Welke soort bediening kiezen

Een garagepoort kan zowel mechanisch als handmatig worden geopendt. Wanneer je een garagepoort installeert waar je geregeld in en uit gaat met de auto, is het aan te raden om voor een elektronisch model te kiezen. Met een elektronische bediening hoef je niet steeds in en uit te stappen en kun je gewoon in je auto blijven zitten.

Installeer je de poort echter in een ruimte waar je minder vaak hoeft te zijn, zoals een loods of opslagruimte, dan is het wellicht beter om voor een handmatige bediening te kiezen. De handmatige modellen zijn eenvoudig te installeren en zijn vaak gemakkelijk in gebruik.

Welke stijl kiezen?

Er zijn tal van stijlen waaruit je kunt kiezen. Kijk welk materiaal bij jouw woning past en pas je garagepoort hierop aan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een moderne en strakke stijl, zoals de mechanische metalen poorten, of voor een wat authentiekere en huiselijke stijl zoals de houten handmatige modellen.