Vloerverwarming chape: kosten, systemen en droogtijd

Een nieuwe chape combineren met vloerverwarming? Er is genoeg mogelijk, van een nat systeem tot vloerverwarming met een halfdroge opbouw. Wat je wensen ook zijn, het is handig om op de hoogte te zijn van de kosten en beschikbare methodes. Hier vind je alle informatie die je zoekt en kom je makkelijk in contact met ervaren chappers.

Wat is de beste dekvloer voor vloerverwarming?

Je wil een nieuwe dekvloer aan laten leggen, maar deze ook combineren met vloerverwarming. Dan is het wel belangrijk om te weten welke soort dekvloer de juiste keuze is in jouw situatie. Dat antwoord is simpel: een zwevende chape.

Dit houdt in dat de dekvloer gescheiden is van de ondervloer. Er zit een isolatielaag tussen beide vloeren in. Dat effect kan op verschillende manieren bereikt worden, bijvoorbeeld met traditionele cementgebonden chape of met anhydriet vloerchape.

Er zijn verschillende redenen waarom een zwevende chape de voorkeur heeft: 

  • Zo geniet je in deze situatie altijd van thermische isolatie. Die isolatie zorgt voor goede warmtespreiding en voorkomt dat de warmte van de verwarmingsbuizen in de grond trekt.
  • Daarnaast heeft een zwevende chape een belangrijke akoestische functie. Doordat er geen contact tussen de chape en de ondervloer is, betekent dit dat contactgeluiden zoveel mogelijk worden tegengehouden. Je hebt dus minder last van voetstappen en schuivende stoelen.
  • Omdat een zwevende chape niet aan de draagvloer bevestigd is, heeft hij de ruimte om uit te zetten of te krimpen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij wisselingen in de temperatuur. Doordat er die ruimte is, hoef je je geen zorgen te maken over scheurvorming in de chape.
  • Het laatste voordeel is dat een zwevende chape in meerdere diktes aan te leggen is. Zo kun je altijd de aanbevolen dikte bereiken en is het niet erg wanneer je een beperkte opbouwhoogte hebt.

Ook stabilisé is een gekend materiaal in de bouw, maar het is niet geschikt om te combineren met vloerverwarming. Dit materiaal gebruik je vooral als waterdoorlatende ondergrond voor toepassingen buitenshuis (terras, oprit, tuinpaden …).

Vloerverwarming chape

Wat kost chape op je vloerverwarming leggen? [Prijs]

Er geldt geen vaste prijs voor het plaatsen van vloerverwarmingssystemen met chape. Zo heeft de totale dikte invloed op de prijs, maar de grootte van de ruimte bepaalt ook wat je uiteindelijk moet betalen. Een professionele chapper kan bepalen wat deze precieze klus gaat kosten.

Houd in de eerste plaats rekening met een kostprijs tussen € 12 en € 15 per vierkante meter. Dit gaat puur om het plaatsen van de chape, dus de prijs voor de vloerverwarming is daar niet bij inbegrepen.

Drie soorten vloerverwarmingssystemen uitgelegd

Het is belangrijk om de geschikte vloeropbouw voor jouw situatie te vinden. Dat is afhankelijk van het type verwarmingssysteem dat je hebt.

1. Vloeropbouw droog systeem

Wanneer je vloerverwarming met een droog systeem hebt, heb je een isolatielaag met ingewerkte vloerverwarming. De buizen worden dan verwerkt in speciale voorgevormde isolatieplaten. Deze platen zijn gemaakt van piepschuim of polystyreen.

Een metalen afdekplaat bovenop deze isolatieplaten, zorgt ervoor dat de warmte van de isolatiebuizen goed wordt afgegeven en verspreid. Bovenop deze afdekplaten breng je weer een chape aan.

Dikte chape: minimum 4 cm tot 6 cm

Een belangrijk voordeel van dit systeem is dat je een relatief lage opbouwhoogte hebt. De hoogte is afhankelijk van het type chape dat je gebruikt. Bij traditionele cementgebonden chape is dat 6 centimeter. Bij anhydriet vloeichape is dat nog dunner, namelijk minimaal 4 centimeter.

In totaal heb je het dan over een opbouwhoogte van 13 tot 18 centimeter. Deze dunne opbouwhoogte maakt dit systeem dus een goede keuze bij projecten waar je beperkte ruimte hebt, zoals bij de vloer in renovatieprojecten of een hoogbouwproject.

2. Opbouw nat systeem

Heb je vloerverwarming met een nat systeem, dan worden de verwarmingsbuizen niet in de isolatielaag verwerkt, maar daar bovenop gelegd. De chape zorgt er dan voor dat deze leidingen van de vloerverwarming worden weggewerkt.

Het mengsel vloeit tussen de buizen en zorgt ervoor dat je een vlakke ondergrond krijgt die klaar is voor vloerbedekking. Dit wordt het natte systeem genoemd omdat er dus natte chape over de leidingen gaat.

Dikte chape: 6 cm tot 8 cm

Dit natte systeem heeft een wat hogere opbouwhoogte dan het droge systeem. Dat komt doordat er nog een extra laag van 3 centimeter boven de verwarmingsbuizen gegoten moet worden. Die extra hoogte zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming goed verspreid wordt. Dit betekent dat de chapelaag een hoogte van 6 tot 8 centimeter heeft.

In totaal heb je het dan over een opbouwhoogte van 18 tot 20 centimeter. Houd dus rekening met extra chaperuimte, ook wanneer je anhydriet vloeichape gebruikt.

Vloerverwarmingsbuizen worden bovenop de leidingen van de vloerverwarming gelegd, nat systeem

3. Vloerverwarming infrezen

Heb je al een bestaande chapelaag? Dan is het mogelijk om achteraf nog vloerverwarming aan te leggen. Dat gebeurt door de vloerverwarming in te frezen. Het voordeel is dat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. De specialist gebruikt een freesmachine om sleuven in de chape te maken. Hier worden de buizen van de vloerverwarming in gelegd.

Vervolgens wordt er nog een afdekvloer aangelegd en kan er worden begonnen met de afwerking. Het is in de eerste plaats wel belangrijk dat de bestaande chape dik genoeg is.

Een van de interessante voordelen van dit systeem is dat de totale dikte van de chape amper verhoogd hoeft te worden.

Hoe dik is de uiteindelijke vloeropbouw met vloerverwarming?

Een vloeropbouw met vloerverwarming vraagt logischerwijs om meer ruimte dan om een chape waar geen vloerverwarming in verwerkt is. De totale dikte is afhankelijk van het systeem dat je hebt. Zo is het natte systeem net wat dikker dan het droge systeem.

Houd gemiddeld rekening met een dikte tussen 13 en 20 centimeter. Twijfel je welk systeem het beste bij je past? Laat je dan adviseren door een professionele chapper. Hij kan je vertellen welke chape met vloerverwarming het best bij je past.

Interesse in de plaatsing van chape met vloerverwarming?
Vul kort ons formulier onderaan deze pagina in en ontvang gratis offertes op maat.
arrow Vergelijk meerdere prijzen en adviezen

Hoelang moet chape drogen met vloerverwarming?

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van je nieuwe vloer met vloerverwarming genieten, maar je moet een beetje geduld hebben met chape. Het is namelijk belangrijk dat de vloer voldoende tijd krijgt om te drogen.

De exacte droogtijd is vooral afhankelijk van de dikte van de chape. Des te dikker, des te meer dagen je geduld zal moeten hebben. In de meeste situaties heb je 21 tot 28 dagen de tijd nodig om de vloer volledig te laten drogen. Dan pas kun je beginnen met de afwerking.

Laat bovendien zeker uitzetvoegen in je chape plaatsen. Door de temperatuurwisselingen van je vloerverwarming kan het zijn dat je dekvloer uitzet. Uitzetvoegen vangen deze thermische veranderingen goed op.

Cementgebonden droge chape op vloerverwarming plaatsen

Geschikte vloerbekledingen in combinatie met vloerverwarming

De vloerverwarming is geplaatst, de chape is gedroogd en het is tijd om de volgende stap te zetten. Dat betekent dat je de geschikte vloerbekleding uit moet zoeken. Bij vloerverwarming is het belangrijk om de juiste optie te kiezen. De vloerbekleding kan namelijk veel invloed hebben op de afgifte van warmte en dus de effectiviteit van je vloerverwarming.

1. Vloer met tegels

Het grote voordeel van een tegelvloer is dat deze ontzettend goed is in het geleiden van warmte. Dat geldt niet alleen voor keramische tegels, maar ook voor natuurtegels. Hierdoor voelt de vloer comfortabeler aan en heb je meer voordeel van je vloerverwarming.

2. Specifieke soorten gietvloeren

Het is mogelijk om een chape met vloerverwarming te combineren met een gietvloer. Het is dan wel belangrijk om de juiste gietvloer uit te kiezen. Niet alle materialen zijn even goed in het geleiden van warmte.

Je plaatst best een gietvloer van polyurethaan, want deze is heel dun en elastisch. Een steentapijten gietvloer heeft een open structuur en is dus ook goed in het doorgeven van warmte.

3. Hout

Houten vloeren zijn gevoelig voor warmte, maar dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je voor de juiste houten vloer kiest. Ga voor een dunne vloer van hout. Dat zorgt er niet alleen voor dat de vloer niet te veel uitzet. Een dunne vloer laat de warmte van de vloerverwarming ook beter door.

4. Tapijt

Houd je van het zachte gevoel van tapijt onder je voeten? Dan moet het tapijt wel op de juiste manier geplaatst worden. Zo is het aan te raden om verwarmingsfolie onder het tapijt te plaatsen. Zorg er ook voor dat de rug van het tapijt niet afgesloten is, want zo kan er makkelijker hitte worden doorgegeven.

Wanneer mag je de vloerverwarming effectief opstarten?

Je wilt je nieuwe vloerverwarming natuurlijk testen, maar het is belangrijk om daar geduld mee te hebben. De chape moet voldoende uitgedroogd zijn voordat je vloerverwarming aan mag. Vloerverwarming met een halfdroog chape is dus nog niet klaar om aangezet te worden.

Hoelang je moet wachten is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Bij zand-cement chape met vloerverwarming moet je minstens twee tot drie weken wachten. Bij anhydriet vloeichape is de wachttijd slechts een week. Dat is een extra voordeel van deze dunne afwerkchape.

Ervaren chapper nivelleert de chape bovenop de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming

Interesse in een dekvloer met vloerverwarming op maat? Ontvang hier gratis offertes van specialisten

Wat je wensen ook zijn, je kunt je chapewerken project omschrijven in ons formulier. Vervolgens kom je in contact met de geschikte specialisten in de buurt. Zij sturen je een op maat gemaakte offerte voor jouw dekvloer met vloerverwarming.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte chapewerken
1*. Welke chapewerken wil je laten uitvoeren?
2*. Welke soort chape heeft je voorkeur?
3*. Hoeveel m2 wil je van chape voorzien?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.