Stabilisé chape: een uitgebreide vergelijking tussen beide materialen

Stabilisé en chape hebben beide hun eigen sterktes en zwaktes. Waarin verschillen de materiaalsoorten van elkaar en op welk gebied vertonen ze juist overeenkomsten? Ontdek de verschillen in toepassingen, prijzen en eigenschappen om de beste keuze te maken voor jouw project.

Hoeveel kost 1 m3 stabilisé?

De prijs is een van de belangrijkste factoren om voor een bepaald materiaal te kiezen. Over het algemeen geldt: hoe groter de ruimte, hoe lager de prijs per vierkante meter. Dit hangt ook sterk af van de dikte die gelegd moet worden. Hoe dikker de laag, hoe hoger de prijs uitvalt.

De kostprijs van stabilisé kan sterk variëren en is afhankelijk van diverse factoren. Gemiddeld reken je best op een 60 tot 110 euro per kubieke meter. In dit bedrag zijn de plaatsingskosten nog niet verrekend.

Chape is een stuk goedkoper dan stabilisé. Gemiddeld betaal je zo’n 12 tot 20 euro per vierkante meter

Wat is precies het verschil tussen chape en stabilisé?

Zowel chape als stabilisé worden in de bouw gebruikt. Ook al lijken de materialen op elkaar, toch verschillen ze op heel wat vlakken. Hieronder vind je een overzicht. 

1. Toepassingen

Chape en stabilisé worden meestal voor andere objectieven gebruikt, hoewel hun hoofddoel hetzelfde is: een extra laagje aanbrengen waarop vervolgens een andere (vloer)bedekking kan komen. 

Stabilisé komt wordt vooral in projecten buitenshuis gebruikt, zoals het aanleggen van terrassen, opritten (klinkers voor een oprit), tuinpaden en parkeerplaatsen. Het materiaal kan ook ingezet worden om specifieke hoogteverschillen op te vullen.

Chape daarentegen komt vaker voor bij projecten binnenshuis, meer bepaald als dekvloer voor vloeren. Het zorgt voor een vlakke en sterke ondergrond voor verscheidene vloerbedekkingen (laminaat of tegels). In combinatie met vloerverwarming zorgt chape bovendien voor een gelijkmatige warmteverdeling in de kamer. 

Gebruik je voor de aanleg van een terras het beste chape of stabilisé?

Chape hardt beter uit dan stabilisé (de verhouding tussen de basismaterialen is anders), maar is daarom niet per se de sterkste onderlaag. Een terras heeft een stevige fundering nodig. Stabilisé is speciaal voor buitengebruik ontwikkeld en biedt daarom de beste ondersteuning. 

Stabilisé chape

2. Waterdoorlatend

Chape is weinig waterdoorlatend. Stabilisé geniet de absolute voorkeur voor projecten buitenshuis: het is goed waterdoorlatend. Omdat het in België regelmatig regent, is het belangrijk dat regenwater goed wordt afgevoerd. Zo hoef je niet bang te zijn voor lekkages of andere problemen. Stabilisé wordt gezien als een ideaal opvulmiddel.

Chape kan overigens wel worden ingezet voor de afwatering van een plat dak of een ander deel van een huis of tuin. Je maakt een helling richting de afloop, liefst met een waterdicht materiaal. Hellingschape is waterdicht, wat het materiaal erg geschikt maakt. 

3. Samenstelling of verhouding 

Stabilisé is gestabiliseerd zand. Het gaat hier om een mengsel bestaande uit een deel cement, zand en een kleine hoeveelheid water. Doordat er weinig water bij stabilisé komt kijken, is het een stuk steviger en dikker dan chape.

Chape is een mengsel van cement, zand en water, maar de hoeveelheid water is een stuk groter. Daarom gaat het om een vochtiger materiaal. Dit heeft zo zijn voordelen en nadelen. De verhouding tussen zand, cement en water is belangrijk: als je te veel van een van de materialen mengt, dan kan de chape of stabilisé niet goed uitharden.

Stabilisé heeft een verhouding van 1:8 (cement ten opzichte van zand), chape een verhouding van 1:4/5.

4. Droogtijd

Chape en stabilisé kennen verschillende droogtijden. Chape is een veel vochtiger mengsel dan stabilisé en kent daarom een langere droogtijd. Factoren zoals de dikte van de laag of het type zand hebben een grote invloed op het droogproces.

Bij chape geldt over het algemeen een droogtijd van zo’n 28 dagen. Afhankelijk van de dikte kan deze wachttijd serieus oplopen. Zo heeft een laag van 8 centimeter 56 dagen droogtijd nodig.

Stabilisé is gelukkig sneller droog dan chape. Een laag van 5 cm heeft meestal een week de tijd nodig om volledig te drogen.

5. Vervaardiging

Voor de vervaardiging van chape gebruik je meer cement dan bij stabilisé. Stabilisé wordt vooral gebruikt als fundering voor bestrating of opvulmateriaal. Chape is in de eerste plaats handig om een egale ondergrond te creëren voor vloerafwerking. 

Past stabilisé of chape beter bij je bouwproject?
Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis prijzen en adviezen op maat.
arrow Contacteer gratis specialisten in je buurt

Chape of stabilisé leggen: de twee werkwijzen uitgelegd

De plaatsing van chapewerken verloopt anders dan die van stabilisé. 

1. Stabilisé

Het is belangrijk om de ondergrond zo egaal mogelijk te maken bij het aanleggen van stabilisé. Dit wordt meestal gedaan met een metalen lat, maar soms komt er ook een speciaal apparaat bij kijken (trilplaat), waardoor het zand goed wordt aangestampt.

Hoe lang mag je niet op stabilisé lopen?

Verschillende factoren zoals dikte van de laag, weersomstandigheden en het aftrillen bepalen wanneer je op de stabilisé mag lopen. Als de trilplaat bijvoorbeeld wordt ingezet, kan je al sneller de stabilisé betreden.

Over het algemeen duurt het een week voordat de laag volledig is opgedroogd, maar als er andere zandsoorten gebruikt zijn, dan kan dat wat langer duren.

2. Chape

Het aanlegproces van chape is vrijwel hetzelfde als bij stabilisé, alleen gebeurt het nu in kleinere stapjes. De kans op oneffenheden bij chape is groter dan bij stabilisé. Er wordt eveneens gebruikgemaakt van een lat om de ondergrond te egaliseren. De chapper plaatst bovendien uitzetvoegen om scheuren en/of barsten door temperatuurwisselingen te voorkomen.

Chape egaliseren met een lat en handschoenen

Hoe onderscheiden chape en beton zich van elkaar?

Beton bestaat uit grind, cement, zand en water. Grind zit niet in chape, dus dat is al een wezenlijk verschil tussen beton en chape. Daarnaast wordt beton voor andere toepassingen gebruikt dan chape. Beton dient vaak als draagvloer. Het is een stuk steviger dan chape en zorgt voor meer stabiliteit.

Wil je chape laten plaatsen? Beschrijf kort je project en ontvang gratis op maat gemaakte offertes

Beschrijf je wensen in onderstaand formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met de geschikte chappers in je buurt. Vergelijk hun offertes en maak de voordeligste keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte chapewerken
1*. Welke chapewerken wil je laten uitvoeren?
2*. Welke soort chape heeft je voorkeur?
3*. Hoeveel m2 wil je van chape voorzien?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.