Uitzetvoeg chape: functie, plaatsing en aandachtspunten

Het plaatsen van een goede dekvloer zorgt ervoor dat je woning de juiste basis heeft. Een architect houdt natuurlijk rekening met allerlei factoren, waaronder het uitzetten van de dekvloer. Daarom is het in sommige situaties nodig om een uitzetvoeg bij je chape te plaatsen.

Dat voorkomt scheuren, maar biedt ook andere voordelen. Ontdek hier wat het plaatsen van uitzetvoeg chape precies kan betekenen voor jouw woning. Lees hoe je zelf de uitzetvoegen kunt plaatsen of waar je op moet letten wanneer je een chapper inschakelt voor deze klus.

Wat doet een uitzetvoeg precies?

Een betonnen dekvloer is prachtig en bovendien erg sterk. Toch kent de chape zijn zwaktes. Door wisselingen in de warmte en luchtvochtigheid, gaat het materiaal uitzetten. Thermische spanningen zorgen ervoor dat de chape krimpt of uitzet.

Wordt dat niet goed opgevangen, dan kunnen er barsten in het materiaal komen. Niet alleen in de vloer zelf, maar ook in de muur waar de vloer aan grenst. Een uitzetvoeg wordt geplaatst om die veranderingen in de chape op te vangen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over scheuren.

Uitzetvoeg chape

Twee types uitzetvoegen op een rij

Om de levensduur en latere belasting van het materiaal te optimaliseren, is het belangrijk om uitzetvoegen chape te plaatsen. Niet alle soorten uitzetvoegen zijn hetzelfde. Je hebt de keuze tussen twee soorten: uitzettingsprofielen en siliconenvoeg.

1. Uitzettingsprofielen

Uitzettingsprofielen zijn profielen die je tussen twee delen van de vloer plaatst. Hierdoor heeft ieder gedeelte zijn eigen ruimte om te krimpen of uit te zetten. Heb je al een bestaande chape? Dan is het ook mogelijk om deze te verlijmen in het mortelbed. De voegen kunnen dan geen kant op.

2. Siliconenvoeg

Siliconenvoeg is net wat anders dan een hard uitzettingsprofiel. Deze zachte voegen bewegen makkelijk met de vloer mee. Er is iets minder bewegingsruimte, waardoor deze optie vooral geschikt is voor kleinere ruimtes met minimale beweging in de vloer.

Welke silicone is geschikt?

Voor deze methode is het belangrijk om elastische kit te gebruiken. De meeste siliconenkits zijn geschikt voor deze klus. Doordat het materiaal waterbestendig is, kun je het ook gebruiken bij een uitzetvoeg in chape in natte ruimtes. Het is een ander voordeel wanneer de kit ook verschillende materialen met elkaar kan verbinden zoals tegel, hout en de uitzetvoeg chape.

Randisolatie plaatsen: vijf belangrijke overwegingen

Uitzetvoeg chape en randisolatie gaan vaak hand in hand. Beide methodes zorgen er namelijk voor dat er geen barsten in je vloer komen. Het is bij het plaatsen van randisolatie en uitzetvoegen wel belangrijk om een paar zaken te overwegen.

1. Welke oppervlaktes?

Hoe groot je vloer is, heeft invloed op het plaatsen van uitzetvoeg chape. Het is aan te raden om uitzetvoegen te plaatsen bij vloeroppervlakken van minstens 40 vierkante meter. Dat geldt voor niet-hechtende verwarmde dekvloeren.

Heb je een niet-verwarmde dekvloer? Houd dan 50 vierkante meter aan. Wanneer je vloer meer dan acht meter lang is, is een uitzetvoeg ook een goede optie.

2. Locatie

De plaats van de uitzetvoegen is een belangrijk aandachtspunt. Op sommige plekken zijn ze erg belangrijk, bijvoorbeeld tussen afzonderlijke verwarmingscircuits. Dit voorkomt schade aan de leidingen.

Ook bij smallere muuropeningen, zoals deuropeningen en ruimtes met een L-vorm, is het de juiste keuze om uitzetvoeg chape te plaatsen.

3. Aantal

Een goede vloerder weet natuurlijk hoeveel voegen er nodig zijn. Houd daarbij de richtlijnen aan die bij de oppervlakte genoemd zijn. Een chapper moet minstens iedere acht meter een uitzetvoeg plaatsen en deze bij voorkeur op zwakke plekken plaatsen.

Over het algemeen geldt: hoe meer, hoe beter. Zo kan de vloerder de kracht van je dekvloer verzekeren.

4. Vloerverwarming

Wanneer je vloerverwarming gaat plaatsen, is het belangrijk dat de plaatser ook rekening houdt met uitzetvoegen. Uitzetvoeg chape zorgt voor aanzienlijk meer stevigheid en voorkomt schade aan je woning. Zorg niet alleen voor randisolatie voor een betere aansluiting tussen plint en vloer.

Uitzetvoeg chape voorkomt barsten in het midden van de vloer die ontstaan door de temperatuurwisselingen door de vloerverwarming.

5. Tegels

Ben je van plan om tegels bovenop de uitzetvoeg chape te plaatsen? Laat de plaatser dan de uitzetvoegen volgen. Zorg er dus voor dat de voegen van de tegels op dezelfde plek zitten als de uitzetvoegen. Hier komt namelijk veel druk op te staan.

Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat de tegels zullen breken bij de uitzetvoegen.

Plaatsing van een uitzetvoeg in chape door een erkende professional

Hoe breed moet een uitzetvoeg zijn?

Een uitzetvoeg moet minstens 6 millimeter dik zijn. Dit zorgt voor voldoende speling, waardoor de voeg makkelijk meebeweegt met de vloer. Zorg er ook voor dat hij diep genoeg wordt aangebracht. De voegen moeten worden doorgetrokken tot in de dekvloer.

Laat de plaatsing van chape aan erkende professionals over
Vergelijk hier gratis offertes op maat van je project en vind zo de voordeligste optie.
arrow Vergelijk prijzen en adviezen van chappers

Zelf harde uitzetvoegen plaatsen: een kort stappenplan

Natuurlijk is het mogelijk om een vloerder in te schakelen voor het plaatsen van uitzettingsvoegen. Wil je zelf uitzetvoeg chape plaatsen? Hier zijn een paar aandachtspunten om rekening mee te houden.

Stap 1: Bepaal de precieze locatie

Bekijk de ruimte goed en kijk waar er een uitzetvoeg nodig is. Houd de stelregel van iedere 8 meter aan. Daarnaast plaats je bij voorkeur uitzetvoeg chape op zwakke plekken, zoals bij deuropeningen of L-vormen.

Stap 2: Maak de ondergrond (muur, vloer) schoon

Om de uitzetvoeg chape goed te laten hechten, is het belangrijk dat je de ruimte goed schoonmaakt. Verwijder niet alleen puin en stof. Ontvet de vloer goedvoordat je met de klus begint. Zorg er ook voor dat de ondervloer egaal is.

Stap 3: Breng de juiste materialen aan

Je hebt de keuze uit verschillende materialen wanneer je uitzetvoeg chape gaat plaatsen. Het is slim om voor krimpvrije mortel te kiezen. Dat maakt de kans op scheuren al aanzienlijk kleiner.

Combineer dit met speciale voegkitten. Deze zijn flexibel genoeg om eventuele verschuivingen in de vloer op te vangen.

Uitzetvoegen in een betonnen dekvloer om scheuren te voorkomen

Kom gratis in contact met professionele chappers en/of vloerders via ons offerteformulier

Ben je op zoek naar een plaatser die genoeg ervaring heeft met het plaatsen van uitzetvoegen in chape? Vul hieronder je gegevens in en kom in contact met professionele chappers. Ontvang op maat gemaakte offertes en vind de expert die bij jouw project chapewerken past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte chapewerken
1*. Welke chapewerken wil je laten uitvoeren?
2*. Welke soort chape heeft je voorkeur?
3*. Hoeveel m2 wil je van chape voorzien?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant voor jou

Chape is een nat mengsel en heeft daarom wat tijd nodig om te drogen. Maar hoelang moet chape drogen?

Vloerverwarming-chape-1-1024x683.jpg

De meeste soorten chape vormen een ideale basis voor je vloerverwarming.

Stabilise-1024x683.jpg

Stabilisé is vergelijkbaar met chape, maar dan als fundering voor buitentoepassingen.