Hoelang moet chape drogen? Droogtijd, berekening en droogversnellers

Ben je van plan om chapewerken uit te laten voeren? Deze ondergrond van cement moet zo vlak mogelijk gelegd worden. Alleen dan kunnen je tegels, parket, laminaat of ander type vloer mooi geïnstalleerd worden. Op deze pagina vind je meer info over hoelang chape moet drogen. Je leert meer over het droogproces, hoe je de droogtijd zelf berekent en welke droogversnellers er vandaag bestaan. 

Waarom moet chape zo lang drogen?

Chape, die traditioneel uit water en cement bestaat, vormt de basis voor je vloerafwerking. Om beschadiging van je vloer te voorkomen, zoals het barsten van tegels of het loskomen van parket, moet de chape genoeg uitgedroogd zijn. Dan is het cement verhard en ontsnapt er geen bouwvocht. Wanneer de chape voldoende droog is, kan je je vloerafwerking probleemloos plaatsen.

Stabilisé, een materiaal vergelijkbaar met chape, is een stuk sneller droog. Een laag van 5 cm heeft ongeveer een week nodig om volledig te drogen. Stabilisé gebruik je wel enkel in buitentoepassingen, bijvoorbeeld als stevige fundering voor de aanleg van een terras.

Hoelang moet chape drogen

Droogtijd chape: bereken deze eenvoudig zelf

De dikte van de chape bepaalt de droogtijd. Hoe dikker de chape, hoe langer het uitharden. Bij gewone cementchape met een dikte tot 5 centimeter geldt meestal 1 week drogen per centimeter.

Is de chape meer dan 5 centimeter dik? Dan geldt per extra centimeter 2 weken extra droogtijd.

Hoelang moet 7 cm chape drogen?

Als de chape 7 centimeter dik is, dan moet deze 5 weken drogen voor de eerste 5 centimeter. Er komen nog 2 keer 2 weken bij voor de 2 extra centimeters. In totaal moet de chape in theorie dus 9 weken drogen.

Wat bepaalt de werkelijke droogtijd van je dekvloer?

Wat de werkelijke droogtijd is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Denk aan de temperatuur en luchtvochtigheid op het moment van de klus, maar ook aan het soort vloerafwerking. Bovendien spelen ook de dikte van de chape, de samenstelling en de verhouding tussen het zand, cement en water een rol.

1. Temperatuur en relatieve vochtigheid

Gaat het om een chape in een koude ruimte met droge lucht, dan droogt deze sneller. Ook is van belang hoe het weer is tijdens het drogingsproces. In de zomer verdampt het vocht sneller dan tijdens natte winterdagen of op een druilerige herfstdag.

Wisselingen in temperatuur en vochtigheid doen de chape uitzetten. Deze thermische spanningen zorgen voor krimpingen of uitzettingen, wat vervolgens tot scheuren kan leiden. Daarom is het belangrijk dat je deze veranderingen opvangt met uitzetvoegen in de chape.

2. Specifieke vloerbedekking

Met bepaalde vloerbedekkingen moet je extra voorzichtig zijn. Zo zijn parket, laminaat en een gietvloer gevoelig voor vocht. Om kromtrekken te vermijden, is het dus belangrijk om de wachttijd goed in acht te nemen.Ook bij een kurkvloer of epoxyvloer moet de chape geheel droog zijn.

Ben je van plan om gewone tegels te plaatsen? Dan zijn er speciale lijmen en mortels waarmee je sneller met de klus kan beginnen.

3. Samenstelling en dikte van de chape

De droogtijd hangt ook af van de samenstelling van de chape. Er is een verschil tussen natte en droge chape, afhankelijk van de verhouding tussen zand, cement en water. Ook het soort bindmiddel speelt een rol.

De dikte van de chape heeft onder andere te maken met het type dekvloer, hoe waterpas het geheel is en de montage van vloerverwarming.

Chapper egaliseert de dekvloer met een truweel

4. Soort chape

Het soort chape hangt af van de gewenste droogtijd. Ook speelt de grootte van het oppervlak mee en of er plaats is voor een dikke of dunne laag. Je vindt hieronder uitleg over veelgebruikte soorten chape en hun voordelen.

Cementgebonden chape

Vermeng je cement met zand en water, dan ontstaat de traditionele chape. Deze chapelaag heeft een behoorlijk lange droogtijd van vaak wel 4 of meer weken. Door droogversnellers toe te voegen, reduceer je deze tijd tot de helft of meer.

Anhydrietchape

Gaat het om een groot oppervlak of mag de dikte niet te aanzienlijk zijn, kies dan voor anhydrietchape. In plaats van cement vormt anhydriet hier het bindmiddel. Je brengt deze chape dun aan, terwijl het resultaat sterker is dan bij de cementchape. Ook als je vloerverwarming plaatst, is anhydrietchape een goede keuze.

Sneldrogende chape

Het voordeel van sneldrogende chape is dat het extra toevoegingen bevat die bewerkstelligen dat het vocht kristalliseert en dat er niet opnieuw vocht wordt opgenomen. Ook ontstaan er geen krimpscheuren. Dit type chape met droogversnellers is sterker en past bij alle soorten vloeren. Wel is het vaak een stuk duurder.

Nog op zoek naar ervaren chappers voor je bouwproject?
Beschrijf je wensen in ons formulier en ontvang gratis op maat gemaakte offertes.
arrow Vergelijk vrijblijvend offertes

Hoelang wachten om op chape te lopen?

Gemiddeld is 4 weken droogtijd aan te raden bij een standaard chape. In de eerste weken mag de chape bovendien niet belast worden met zware objecten zoals ladders of stellingen. Om te zorgen voor minder belasting kan je planken of platen plaatsen om de chape voorzichtig te belopen.

Tip: versnel het droogproces met een bouwdroger

Wil je het droogproces versnellen? Het is beter om dit proces niet te forceren. De aanwezigheid van condensatievocht kan namelijk zorgen voor de groei van schimmels of het oxideren van metalen. Wel kan je een bouwdroger gebruiken. Voordat dit kan, moet de dekvloer een chemisch proces van uitharding zijn doorgegaan.

In het geval van chape op cementbasis neem je een periode van 5 tot 7 dagen uitharden in acht voordat je een condensbouwdroger inzet. Bij anhydrietchape geldt een periode van 48 uur. Na deze 2 dagen is de chape voldoende droog en kan je de bouwontvochtiger gebruiken zonder dat er scheuren in de chape ontstaan.

Voldoende ventileren helpt

Een andere manier om de chape snel te laten drogen, is door middel van natuurlijke verluchting. Je stimuleert de natuurlijke droging door de ruimte met de chape goed te ventileren. Hiervoor heb je goed weer nodig en een kamertemperatuur van circa 20°C. Bovendien mag de lucht niet te vochtig zijn.

Een volledig droge dekvloer in de zon

Ook interessant voor jou

Je weet nu dat je een chape de tijd moet geven om te hydrateren (verharden). Het cement heeft voldoende tijd nodig totdat er geen water meer vrijkomt. Hoe dikker de chape is, hoe langer de wachttijd. Tot slot bespreken we hieronder hoelang het meestal duurt voordat je kunt beginnen met tegelen of parket plaatsen.

Hoelang moet je wachten voordat je kan tegelen op chape?

+
Bij tegelen is het niet nodig om te wachten tot de chape volledig droog is. De vloerder moet wel gebruikmaken van speciale producten zoals lijmen en mortels. In dit geval kan je een week of enkele weken na de aanleg van de chapelaag al beginnen met de tegelvloer.

Hoelang moet chape drogen voor de plaatsing van parket?

+
Ga je parket leggen? Dan is het heel belangrijk om de droogtijd die voor de chape geldt te respecteren. Houd de vuistregel aan om bij een traditionele chapelaag van 5 centimeter 1 week per centimeter te wachten en voor elke extra centimeter 2 weken extra wachttijd te rekenen. Wacht je niet lang genoeg en blijft de dekvloer te nat, dan tast het overtollige water het hout en de lijm van je parket aan.

Op zoek naar betrouwbare chappers in je buurt? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes op maat

Voor een geslaagde vloerafwerking met tegels, parket of ander materiaal is het belangrijk dat de chapewerken kundig zijn uitgevoerd. Wil je het plaatsen van de chapelaag overlaten aan een specialist in je regio? Vul je gegevens in en ontvang vrijblijvend offertes voor je project. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte chapewerken
1*. Welke chapewerken wil je laten uitvoeren?
2*. Welke soort chape heeft je voorkeur?
3*. Hoeveel m2 wil je van chape voorzien?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.