Masker asbest: welke beschermingsmiddelen schaf je best aan? 

Ben je van plan hechtgebonden asbest in goede staat zelf te verwijderen? Dan is het belangrijk dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Draag beschermende kledij zoals een masker tegen asbest, wegwerphandschoenen, een beschermende overall, een veiligheidsbril, werklaarzen… Ontdek hier alle nodige beschermingsmiddelen en waar je best op let tijdens de aankoop. Laat je de verwijdering liever aan een erkend asbestdeskundige over? Vul ons offerteformulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met asbestverwijderaars in je buurt.

Alle types adembescherming maskers op een rij 

Werken met asbest vereist adequate bescherming. Het is belangrijk dat je de inademing van asbestvezels zoveel mogelijk minimaliseert. Hieronder bespreken we verschillende types adembeschermingsmaskers.

Asbest professioneel verwijderen?
Schakel erkende asbestdeskundigen in.

1. Stofmasker FFP3 met filter (bijvoorbeeld 3M 8835) 

Als je bezig bent met kleine asbestklusjes, zoals de opruim van enkele asbestresten, is het FFP3-stofmasker met filter een slimme keuze. Een voorbeeld hiervan is de 3M 8835.

Dit masker biedt een goede bescherming tegen asbestvezels en andere gevaarlijke stoffen. Zorg er wel voor dat je de filter regelmatig vervangt volgens de instructies van de fabrikant. Zo blijf je altijd goed beschermd.

2. Volgelaatsmasker met P3 filter

Het voordeel van een volgelaatsmasker met P3 filter is dat het optimale bescherming biedt tegen asbestvezels en andere gevaarlijke stoffen. Het is perfect voor langdurige werkzaamheden met asbest of in situaties met grote hoeveelheden asbestvezels. Het beschermt bovendien je ogen tegen stof en vuil.

3. Halfgelaatsmasker 

Het halfgelaatsmasker biedt minder bescherming dan een volgelaatsmasker, maar meer dan een FFP3-stofmasker. Gebruik dit voor korte klusjes met weinig asbestvezels. Vergeet niet een veiligheidsbril te dragen om je ogen te beschermen.

Tip: gebruik een motoraangedreven ademhalingssysteem

Als je in extreem gevaarlijke situaties werkt, gebruik dan een motoraangedreven ademhalingssysteem. Zo zorg je voor een maximale bescherming tijdens de asbestverwijdering.

masker asbest

Wanneer gebruik je welk masker? 

Zorg dat je voor de werkzaamheden het juiste type masker gebruikt:

  • FFP1. Dit masker beschermt tegen normale deeltjes en stofjes, maar niet tegen gevaarlijke stoffen zoals asbest. Je gebruikt dit eerder bij de opruim van een plek waar asbest is weggehaald.
  • FFP2. Deze adembescherming is goed voor werken met weinig asbestvezels in de lucht. Het houdt schadelijke stoffen tegen zoals fijnstof en rook.
  • FFP3 (voor asbest). Dit masker is de beste optie bij een blootstelling aan grote hoeveelheden asbest. Het beschermt goed tegen asbestvezels, zelfs als er veel in de lucht zijn.

Andere lichaamsbescherming voor asbestverwijdering kopen 

Als je met asbest werkt is adembescherming cruciaal, maar het is zeker niet de enige lichaamsbescherming die je nodig hebt. Naast een masker zijn er diverse aanvullende beschermingsmiddelen die je veiligheid maximaliseren. Als je per ongeluk asbest hebt gesloopt, ben je gelukkig goed beschermd.

1. Handbescherming  

Het is essentieel om ook je handen tegen contact met asbestvezels te beschermen. Wegwerphandschoenen voorkomen direct contact tussen de huid en asbestvezels. Je kiest best voor handschoenen die uit een stevig materiaal bestaan zoals nitril of latex. Draag de handbescherming altijd over je werkkleding en vervang het regelmatig.

Welke handschoenen zijn goed geschikt? 

Niet-doorlatende handschoenen zijn onmisbaar. Zorg dat ze uit stevig materiaal bestaan zoals nitril of latex en let erop dat ze goed aansluiten op je polsen. Tape de handschoenen vast aan de overall om te voorkomen dat asbestvezels binnendringen.

2. Voetbescherming: werklaarzen

Naast handbescherming is ook voetbescherming belangrijk. Draag overlaarzen of niet-doorlatende werkschoenen en zorg ervoor dat de schoenen je voeten volledig bedekken. Let erop dat de schoenen stevig vastzitten.

3. Oogbescherming

Asbestdeeltjes in je ogen kunnen ongemakkelijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Draag daarom altijd oogbescherming. Zo zijn je ogen afgeschermd tegen stofdeeltjes en asbestvezels in de lucht. Een veiligheidsbril tegen asbest heeft dichte zijkanten en sluit goed aan op je gezicht. Draag de bril altijd in combinatie met een masker.

4. Werkoverall 

De rest van je lichaam bescherm je best met een wegwerpoverall met capuchon. De kledij moet uit een ondoordringbaar materiaal bestaan zoals Tyvek of Nomex. Zorg dat de overall goed op je lichaam aansluit, inclusief enkels en polsen, zodat de asbestvezels zeker niet kunnen binnendringen.

Draag altijd een haarnetje om te voorkomen dat asbestvezels in je haar terechtkomen.

Als je zelf asbest verwijdert en je houdt je niet aan de correcte voorzorgsmaatregelen en andere geldende wetten, dan riskeer je een boete.

Andere beschermende kledij asbest

Wil je asbest op een professionele en veilige manier laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met deskundigen

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen. Kies voor veiligheid en laat de asbestverwijdering over aan ervaren professionals. Ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.