Per ongeluk asbest gesloopt: wat als je met asbest in aanraking komt? 

Heb je per ongeluk asbest gesloopt en weet je niet goed hoe schadelijk dit is? Je hoeft je geen zorgen te maken, maar het is wel belangrijk om snel en doeltreffend te handelen. In dit artikel ontdek je wat je moet doen als je met asbest in aanraking komt, hoe je de risico’s minimaliseert en waar je op moet letten bij de verwijdering ervan. Voor een veilige en professionele asbestverwijdering contacteer je best deskundigen. Verstuur je aanvraag via ons formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact.

Per ongeluk asbest gesloopt: wat nu? 

Blijf kalm en handel snel. Zet de juiste stappen om de gezondheid van jezelf en anderen te beschermen.

1. Stop de asbestverwijdering

Zodra je tijdens de sloopwerken de aanwezigheid van asbest merkt, stop je onmiddellijk met alle werkzaamheden. Zo voorkom je verdere verspreiding van asbestvezels.

2. Bescherm de betrokkenen tegen asbestvezels 

Als er anderen in de buurt waren, volg je best onderstaande maatregelen op:

  • Laat iedereen die in de buurt was de werkplek verlaten.
  • Draag geschikte beschermende kleding, zoals een masker, handschoenen en een overall.
  • Beperk de toegang tot de verontreinigde zone.

3. Controle asbest: laat het testen in een asbestinventaris 

Schakel een erkende asbestdeskundige in om het risico te beoordelen. Een gecertificeerd bedrijf kan de omvang van de verontreiniging bepalen en een saneringsplan opstellen. Zij voeren de werken vervolgens uit volgens de geldende wetgeving en veiligheidsmaatregelen.

Het is altijd belangrijk dat wanneer je zelf asbest verwijdert, je de geldende voorschriften en voorzorgsmaatregelen volgt. Doe je dit niet, dan breng je niet alleen je gezondheid in gevaar, maar riskeer je ook een boete.

Per ongeluk asbest gesloopt

Waar kan asbest in huis zitten? 

Asbestvezels, onzichtbaar voor het blote oog, komen in diverse vormen en toepassingen voor. Ben je van plan om te klussen in oude huizen? Let dan extra goed op in de volgende ruimtes, waar asbest vaak verborgen zit:

Op zoek naar asbestdeskundigen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

1. Binnenshuis: platen met asbest (plafondplaten, plaat achter radiator…) 

De meeste asbestplaten zitten in plafonds, vloeren en muren:

  • Asbestplaten. Asbesthoudende platen kwamen vroeger veelvuldig voor in plafonds, aftimmeringen, beschermingen achter radiatoren, ondervloeren en balkonafscherming.
  • Vloerzeilen en vensterbanken. Zelfs vloerzeilen en imitatiemarmeren vensterbanken bleken soms bepaalde soorten asbest te bevatten. Asbestvezels zaten vaak in andere materialen vermengd omwille van hun robuuste eigenschappen. Zo maakten ze alle toepassingen steviger.

Niet alleen in plafonds, vloeren en muren, maar ook in onverwachte toepassingen zat asbest verwerkt:

  • Huishoudelijke apparaten. Verrassend genoeg kon er ook asbest aanwezig zijn in toestellen en voorwerpen zoals broodroosters, haardrogers en bloembakken.

2. Op het dak: asbestdaken

Ook op het dak zitten vaak asbestmaterialen verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Grijze of bruine golfplaten. Deze kenmerkende platen zijn vaak te zien op oudere daken en bestaan wellicht uit asbestcement.
  • Leien en roofing. Ook leien en dakbedekkingen (roofing of bitumen) kunnen asbest bevatten.

3. In de schoorsteen 

Bovendien kunnen verschillende onderdelen van een schoorsteen asbestvezels bevatten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Cementen buizen. De grijze buizen die uit de schoorsteen steken, bestaan meestal uit asbestcement.
  • Asbestplaten, spuitasbest en koorden. In en rond de schoorsteen werden soms ook asbestplaten, spuitasbest en asbestkoorden gebruikt. Asbest heeft uitstekende isolerende en brandwerende eigenschappen. Daarom kwam het in en rondom leidingen, afvoeren en dus ook schoorstenen voor.

4. In de grond 

Door sloopwerken of veroudering van asbesthoudende materialen, kan asbest in de bodem terechtkomen. Graafwerkzaamheden kunnen deze vezels in de lucht brengen, wat een gezondheidsrisico vormt.

5. In tuinhuisjes en schuren

Ook in oudere tuinhuisjes en schuren kwamen asbesthoudende materialen voor als onderdelen van de bouw of als isolatie.

asbesthoudende golfplaten

Wat doe je best als je asbest hebt ingeademd? 

Heb je asbest per ongeluk gesloopt en dan ingeademd? Blijf rustig en volg onderstaande stappen. De ernst van de situatie hangt af van het type asbest en de mate van de blootstelling. Het ene brengt al meer risico’s mee dan het andere.

Korte blootstelling is niet gevaarlijk 

Als je per ongeluk asbestvezels hebt ingeademd tijdens een klus of tijdens een asbestbrand, is er geen direct reden tot paniek. De kans op ziekte is erg klein, vooral als het om een korte en onbedoelde blootstelling gaat.

Het risico op gezondheidsproblemen neemt vooral toe bij een langdurige en herhaalde blootstelling aan asbest. Denk aan een contact van maanden of jaren doorbepaalde beroepen. Gelukkig is er sinds 1998 een totaalverbod op de productie en het hergebruik van asbest.

Groot risico bij bepaalde beroepen

Beroepen zoals scheepsbouw, isolatie, sloop en bouwvakkers brachten mensen vroeger in contact met asbest, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het kankerverwekkende materiaal kwam zo voor een lange tijd steeds in de longen terecht. Longvlieskanker, mesothelioom en andere aandoeningen kunnen zich pas na vele jaren manifesteren. Regelmatige controles zijn daarom essentieel voor mensen met een verleden van totale blootstelling. 

De gezondheidsrisico’s van asbest 

Asbest verbergt een gevaarlijke realiteit: minuscule vezels die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Het echte probleem schuilt vooral in de inademing van deze vezels, want aanraking is niet schadelijk. Zelfs inslikken blijkt geen bewezen gezondheidsrisico te vormen.

Twee factoren bepalen hoe groot het risico is:

  • Asbest verdelen we onder in twee hoofdgroepen: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbestvezels. De laatste categorie, los asbest, zorgen voor de meeste gevaren. Deze vezels komen makkelijker vrij en adem je zo sneller in.
  • De asbestsoort speelt ook een rol in de grootte van het gevaar. Wit asbest, de meest voorkomende soort, is minder risicovol dan blauwe en bruine asbest. Bij deze laatste twee is er sprake van rechte vezels die extra schadelijk zijn.

De impact van asbest op je gezondheid is niet direct merkbaar. Symptomen kunnen pas na tientallen jaren de kop opsteken. Een eenmalige blootstelling is zoals reeds besproken geen reden tot paniek, maar langdurig contact verhoogt het risico aanzienlijk.

Asbestvezel close-up

Wil je asbest veilig laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en ontvang offertes van meerdere erkende asbestverwijderaars 

Neem geen risico als het gaat om asbestverwijdering. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van meerdere erkende asbestverwijderaars. Vergelijk tarieven en aanbevelingen en kies tot slot de optie die jou het beste lijkt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.