Zelf asbest verwijderen boete: wat is precies verboden? Hoeveel bedraagt de geldboete?
De Belgische overheid hanteert een strenge regelgeving wanneer je zelf asbest wil verwijderen, met kans op een boete als je de regels niet naleeft. In dit artikel gaan we dieper in op de wetgeving en de verboden en toegestane handelingen. Bovendien bespreken we hoe hoog de boete kan oplopen als je de wetten niet opvolgt. Laat asbest veilig en conform de wetgeving verwijderen door erkende asbestdeskundigen. Vul ons offerteformulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met specialisten.
INHOUDSTAFEL
Kan je een boete krijgen als je de regelgeving rond asbestverwijdering overtreedt?
Het lijkt verleidelijk om zelf asbest te verwijderen en zo geld te besparen, maar let op: het is niet alleen gevaarlijk, maar in de meeste gevallen ook illegaal. Je brengt niet alleen je eigen gezondheid in gevaar, maar riskeert ook zware boetes die tot wel 1.500 euro kunnen bedragen voor particulieren. Voor een bedrijf ligt de geldsom vaak nog hoger.
Waarom mag je in de meeste gevallen zelf geen asbest verwijderen?
- Gezondheidsrisico’s. De microscopisch kleine asbestvezels zijn onzichtbaar met het blote oog en kunnen ernstige ziektes veroorzaken (voorbeelden: longkanker, mesothelioom en asbestose). Per ongeluk asbest slopen is makkelijk gebeurd.
- Complexe procedures. Veilige asbestverwijdering vereist een gespecialiseerde werkwijze, apparatuur en training. Zelf de klus klaren kan onbedoelde blootstelling aan vezels veroorzaken. Specialisten zorgen ook voor de nodige verluchtingsmogelijkheden zodat alles op een veilige manier verloopt.
- Wettelijke verboden. Zelf asbest verwijderen zonder de juiste certificaten en procedures is illegaal en kan tot zware boetes leiden opgelegd door het Openbaar Ministerie.
Welke handelingen met asbestvezels zijn verboden? [Wetgeving]
Als particulier mag je in België enkel in de volgende situaties zelf asbest verwijderen:
- Binnen een gebouw: enkel hechtgebonden asbest in een goede toestand. De asbestvezels zijn ongeschonden en mogen niet losliggen of zichtbaar zijn. Ook tijdens de verwijdering mag je het asbest niet beschadigen.
- Buiten een gebouw: hechtgebonden asbest dat nog intact is. Ook asbesttoepassingen in slechte staat mag je in principe zelf verwijderen, maar enkel als niemand anders aanwezig is en wanneer het materiaal niet verder breekt. Laatste is zo goed als altijd onmogelijk, wat eigenlijk betekent dat je de klus aan erkende asbestdeskundigen moet overlaten.
- Dichtingen of pakkingen, geweven materialen (zoals koorden), remvoeringen en dergelijke toepassingen mag je op eigen risico zowel binnen als buiten zelf weghalen. Opnieuw moeten de materialen in goede staat zijn.
In alle andere gevallen mogen enkel erkende asbestverwijderaars met de juiste opleiding en uitrusting (masker, wegwerphandschoenen, overall…) met verschillende soorten asbest werken. Als je toch zelf asbest zou verwijderen, bega je overtredingen en riskeer je een boete. Hou er bovendien rekening mee dat het wettelijk verplicht is om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer je zelf asbest weghaalt.
1. Asbest (platen) breken, schuren of beschadigen
Zelfs kleine hoeveelheden asbeststof kunnen schadelijke vezels losmaken die ernstige gezondheidsproblemen teweegbrengen. Daarom is het verboden om asbest te:
- Breken. Dit omvat het slaan, hakken of zagen van asbesthoudende materialen.
- Afschuren. Schuurpapier of ander schuurmateriaal mag je niet op asbestmaterialen gebruiken.
- Beschadigen. Elke handeling die asbestvezels doet verspreiden zoals boren, vijzen of spijkers in asbest slaan, is verboden.
- Van een dak gooien. Asbest mag je nooit zomaar op de grond gooien. Deze handeling veroorzaakt verspreiding van asbestvezels in de omgeving.
2. Asbesthoudende materialen opnieuw gebruiken
Asbestmaterialen mag je sinds 2001 op geen enkele manier meer hergebruiken. Zelfs asbesthoudende platen als afdekking gebruiken is asboluut verboden.
3. Asbest afdekken
Helaas zien sommigen asbestafdekking als een snelle oplossing, maar dit is een misvatting met grote risico’s. Asbestvezels vinden hun weg door de kleinste openingen en hopen zich op in de afgesloten ruimte onder het afdekmateriaal. Bij latere beschadigingen of verwering komen deze vezels vrij, wat tot gezondheidsrisico’s kan leiden.
Verwijdering door een erkende asbestdeskundige is de enige veilige en duurzame oplossing. Dit zorgt voor een definitieve verwijdering van het probleem en beschermt de gezondheid van bewoners, omwonenden en het milieu.
4. Asbestleien reinigen of ontmossen
Ook asbestleien lijken misschien stevig, maar reiniging of ontmossing is uit den boze. Schuren, borstelen of hogedrukstralen beschadigt de leien en maakt asbestvezels los. Inademing van deze vezels kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Bovendien is asbestreiniging wettelijk verboden in België.
5. Zonnepanelen of overzetdak op asbestdaken plaatsen
De plaatsing van zonnepanelen of overzetdaken op asbestdaken is eveneens onmogelijk en onverantwoord. De werkzaamheden die hiervoor nodig zijn, zoals boren of zagen in de asbesthoudende dakbedekking, doen asbestvezels vrijkomen met alle gezondheids- en milieurisico’s van dien.
Waarom zijn deze boetes zo hoog?
Zelf asbest verwijderen leidt in bepaalde gevallen tot een boete. Deze (hoge) boetes zijn voornamelijk bedoeld als een waarschuwing aan iedereen die denkt het heft in eigen handen te nemen. Asbestverwijdering is namelijk geen taak voor amateurs, maar voor goed getrainde professionals. De gezondheidsrisico’s zijn simpelweg te groot om het aan het toeval over te laten.
Maar er is meer. Deze boetes zijn ook een statement ter bescherming van ons milieu. Asbest is niet alleen gevaarlijk voor ons, maar ook voor de wereld om ons heen. Door streng te zijn op de naleving van de regels, houden we de gevaarlijke vezels buiten.. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een schonere en veiligere leefomgeving.
Speel niet met je gezondheid en portemonnee
Neem asbestregels serieus en vermijd onnodige risico’s. Laat asbestverwijdering over aan erkende professionals en zorg ervoor dat je alle nodige documenten, zoals een asbestattest, op orde hebt.
Enkele tips:
- Raadpleeg een erkende asbestdeskundige voor een grondige inspectie en plan van aanpak.
- Vraag offertes op bij verschillende asbestverwijderingsbedrijven om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
- Verzeker je ervan dat het asbestverwijderingsbedrijf gecertificeerd is en beschikt over de nodige vergunningen.
- Controleer na afloop of alle asbestresten verwijderd zijn en of er een asbestattest is afgeleverd.
Hoeveel hechtgebonden asbest mag je als particulier in België verwijderen?
In België geldt er geen beperking op de hoeveelheid asbest die je mag verwijderen, maar wel op het aantal kilogram dat je mag afvoeren naar het containerpark. Ieder geschikt recyclagepark hanteert zijn eigen regels. Over het algemeen kunnen we stellen dat ieder gezin per jaar ongeveer 200 kilogram gratis mag wegbrengen.
Hou er rekening mee dat asbest enkel in speciale verpakkingen naar het containerpark mag. Hierrond bestaan strikte maatregelen die je moet opvolgen. Best neem je contact op met het recyclagepark uit je buurt. Zij geven je alle nodige info.
Heb je zelf grote hoeveelheden asbest verwijderd? Dan schakel je best een deskundige in voor de afvoer ervan. Zo beperk je de gezondheidsrisico’s en hoef je niet telkens heen en weer te rijden.
Wil je asbest in huis correct en veilig laten verwijderen door erkende asbestverwijderaars? Verstuur hier je aanvraag
Overweeg je asbest in huis te laten verwijderen? Ontdek hoe je dit veilig en professioneel kunt laten uitvoeren door erkende asbestverwijderaars. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis deskundig advies en prijsvoorstellen op maat. Vergelijk vrijblijvend offertes en kies het voorstel dat bij je situatie past. Riskeer geen boete door zelf asbest te verwijderen.