Gevelreiniging prijs: voordelen, kosten en opties


Is de gevel van je woning toe aan een stevige schoonmaakbeurt? Met een hogedrukreiniger doe je vaak meer slecht dan goed. Je kan beter je gevel professioneel laten reinigen door een specialist in jouw buurt. Vraag daarbij advies over welk soort van gevelreiniging voor de gevel van jouw woning het meest geschikt is. Afhankelijk van de vervuilingsgraad zal de prijs voor gevelreiniging hoger of lager liggen. Er bestaat een gepaste techniek voor elke gevel, ongeacht de vervuiling en het soort gevelbekleding.

Wil je direct advies op maat? Ben je op zoek naar prijzen en een vakman? Stel al je vragen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Voordelen van gevelreiniging: waarom gevel reinigen?

Gevelreiniging prijs

Na verloop van tijd vertoont je gevel tekenen van milde tot hardnekkige vervuiling. Zeker wanneer je woonst naast een drukke weg ligt, laat het roet van het verkeer sporen na op je gevel. Daarnaast staat je gevel voortdurend bloot aan externe omstandigheden zoals regen, sneeuw en hagel. Kortom, het reinigen van de gevel op regelmatige tijdstippen is een aanrader.

Sta je op het punt je woning op de zoekertjesmarkt te gooien? Denk er dan eens goed over na om je gevel eerst grondig te reinigen. Potentiële kopers klikken namelijk liever door op foto’s met een aantrekkelijke dan een verwaarloosde gevel.

Daarnaast voorkom je met een grondige gevelreiniging vocht- en eventueel andere structurele problemen. De prijs van gevelreiniging en andere soorten gevelwerken kan hoog oplopen. Wees er met andere woorden op tijd bij om je gevel te reinigen.

Vraag naar prijzen bij gevelreinigers

Gevelreiniging prijs: wat is inbegrepen in de factuur?

Geïnteresseerd? Vraag een op maat gemaakte offerte aan bij een of meerdere specialisten uit de buurt. Het bedrag dat je daarop ziet, is de som van een aantal elementen.

  • Voorrijkosten: De vakman verwacht dat je een kilometervergoeding betaalt voor de onkosten die hij maakt om tot bij jou te komen.
  • Arbeid: 66 % van het totale bedrag wordt gespendeerd aan arbeidskosten.
  • Materiaal: Het resterende bedrag gaat uit naar de kosten voor het gebruikte materiaal. Die prijs is afhankelijk van de vervuilingsgraad (milde vervuiling of hardnekkig vuil) en de oppervlakte van je gevel.

De prijs voor het reinigen van de gevel ligt tussen € 5 en € 22 per vierkante meter (inclusief btw). De exacte kostprijs hangt af van verschillende factoren, zoals de gekozen reinigingsmethode (afhankelijk van de staat van de buitenmuur en de mate van vervuiling). Enkele richtprijzen per type gevelreiniging:

Type gevelreiniging Gemiddelde prijs per m2 (inclusief btw) Vervuilingsgraad
Zandstralen € 10 – 20 Hardnekkige vervuiling
Vochtexplosie € 12 – 22 Hardnekkige vervuiling
Zandstralen € 15 – 20 lichte tot matige vervuiling
Stoomreiniging € 5 – 10 lichtvervuiling
Chemische reiniging € 15 – 20 Hardnekkige vervuiling

Prijs afhankelijk van intensiteit van de reiniging

Verkies je een oppervlakkige of eerder een grondige reiniging? Soms is het nodig om je gevel een volledige make-over te geven om hem weer goed tot zijn recht te laten komen.

Gevelreiniging prijs: welke opties?

Alleen reinigen


Geen tijd noch geld voor extraatjes? Dan kom je met deze eerste stap voorlopig al een heel eind. Afhankelijk van de graad van verontreiniging, zal de prijs voor de gevelreiniging hoger of lager liggen.

Reinigen + Voegwerk


Voegen hebben niet alleen een esthetische functie. Kapotte voegen laten makkelijker water door dan mooi afgewerkte voegen, waardoor in je muren vochtproblemen zich kunnen opstapelen. Daarom wordt het aangeraden om regelmatig de staat van de voegen te controleren en eventuele problemen op te sporen. Het is ook mogelijk dat de gevelreiniging zelf slijt op de voegen heeft veroorzaakt.

Moet je gevel hervoegd worden, dan worden eerst de oude voegen eruit geslijpt of gehakt. Die laatste optie is goedkoper, maar veel minder precies dan wanneer er met een slijpschijf wordt gewerkt. Het herstellen van voegwerk bestaat met andere woorden uit twee stappen:

Stap 1: voegen uithakken of uitslijpen

Wie zijn voegen laat uithakken, betaalt gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter (m2). Voor preciezer werk, is uitslijpen aangeraden. Daarvoor ligt de prijstussen 35 en 50 euro per m2.

Stap 2: opnieuw voegen

Er zijn verschillende stijlen waarin je bakstenen kan voegen. Afhankelijk van welke voeg je verkiest, zal de prijs van de gevelreiniging hoger of lager liggen. Je kan tussen 8 en 110 euro per m2 betalen. Een platvolle voeg is de goedkoopste, een snijvoeg daarentegen de duurste. Die laatste stijl voeren enkel gespecialiseerde vakmannen uit en zie je voornamelijk bij beschermde gebouwen terug.

Gevelreiniging prijs: Reinigen + voegwerk

Reinigen + Voegwerk + Impregneren


Tot slot kan een gevel ook nog geïmpregneerd worden. Dat wil zeggen het aanbrengen van een kleurloze laag op de gevel die de gevel beschermt tegen vuil en vocht. De gevel impregneren kan preventief gebeuren om vochtproblemen te vermijden. Het is echter niet in elke situatie een oplossing. We raden je daarom aan om een vakman te contacteren om je opties te bekijken.

Het impregneren van de gevel kan ook nog voor nog iets anders worden gebruikt. Na het reinigen van de gevel kan een hydrofobe laag namelijk ook dienst doen als polish om vervuiling te weren en het resultaat van de gevelreiniging extra lang te behouden. Bovendien verlengt het de levensduur van je gevel.

Voor het impregneren van je gevel wordt de totaalprijs van gevelreiniging opgetrokken met gemiddeld tien euro extra per vierkante meter.

Wat na gevelreiniging?

Nadat de gevelreiniging uitgevoerd is, kan je opnieuw genieten van een propere en stralende gevel. Je wilt hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Want na verloop van tijd zal de façade van je huis weer vuil worden en ogen.

Gelukkig kan je ervoor opteren om een extra beschermingslaag op je gevel te laten aanbrengen. Daardoor blijft je gevel langer schoon. Ook vermindert het de kans op eventuele vochtproblemen.

Wil je de gevel laten reinigen?

Via onderstaand formulier bekom je snel en eenvoudig bijkomend advies en prijzen op maat van professionele gevelreinigers. Bovendien helpen we je zo de juiste vakman in jouw regio te vinden. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt