Houten gevelbekleding: info en voordelen
De Belg heeft een baksteen in de maag, dat is duidelijk. Die bakstenen hoeven nochtans niet altijd het uiterlijk van je woning te bepalen. Zo kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor kunststof, crepi of een houten gevelbekleding. “Hout,” denk je, “zal dat op termijn niet beginnen te rotten dan?” Met de juiste houtsoort kan je gevel een paar generaties mee.
Wil je extra advies van experts? Ben je benieuwd naar de prijzen voor een houten en andere soorten gevelbekleding? Vraag advies en ontvang prijzen op maat van professionele gevelwerkers via onze offertepagina.
Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Hoeveel kost een houten gevelbekleding?
Er is geen exacte prijs voor houten bekleding per m². Dat is vooral afhankelijk van de houtsoort die je als afwerking wil gebruiken. Multiplex is bijvoorbeeld redelijk goedkoop en heeft veel onderhoud nodig. Het voordeel is dat het heel stevig materiaal is. Voor tropisch hardhout zal je heel wat meer geld moeten neerleggen.
Bovendien is niet elke houtsoort altijd beschikbaar. Daarom kunnen prijzen sterk schommelen afhankelijk van het beschikbare aanbod.
Soort hout | Prijs per m² |
---|---|
Thermowood | € 30 à 40 per m² |
Multiplex | € 90 à 150 per m² |
In combinatie met isolatie kunnen de prijzen variëren tussen de 150 en 250 euro per m2. Isolatie is belangrijk om geen warmte in huis te verliezen. Bijgevolg zal je ook geld besparen op je maandelijkse energiefactuur.
Ontvang gedetailleerde prijzen van gevelwerkers
De voordelen van een houten gevelbekleding
Hout ziet er niet alleen mooi uit. Er zijn nog andere voordelen verbonden aan een houten gevelbekleding:
- Isolatie: Hout is een uitstekende isolator die je woning beschermt tegen temperatuurschommelingen onder invloed van de buitentemperatuur
- Vergrijzing: Na enkele jaren zal hout gaan vergrijzen. Dat wil niet zeggen dat het hout slecht wordt, integendeel. De meeste mensen kiezen hout als gevelbekleding net om die reden. Wil je toch de oorspronkelijke kleur van het hout behouden? Dan zal je de gevel goed moeten onderhouden.
- Eenvoudig te plaatsen: Het plaatsen van dit type gevel gaat snel en is makkelijk, wat voordelig is voor de arbeidskosten. Daarnaast is het nog eens relatief eenvoudig te herstellen.
- Uitzicht: Hout straalt warmte uit en geeft een natuurlijk gevoel. Daarnaast is hout tijdloos en past het bij elk type woning.
- Lokaal hout = kleine ecologische voetafdruk
- Veelzijdig: Hout past bij elke woning, of die nu eerder klassiek of veeleer modern is.
- Hout kan geverfd worden: De kleur van je woning beu? Dan kan je de gevel met een simpel laagje verf weer helemaal opfleuren.
Welk hout is geschikt voor een gevel?
Er bestaan veel verschillende soorten hout waarmee je jouw gevel kan bekleden. Hoe nu kiezen? Het is belangrijk om rekening te houden met twee zaken: uitzicht en duurzaamheid.
Het wordt aangeraden om te kiezen voor een harde houtsoort. Zo ben je er zeker van dat het hout bestand is tegen de weersinvloeden. Hout werkt met een klassesysteem waarin Klasse I je de hoogste graad van duurzaamheid belooft. Klasse V hout is niet duurzaam genoeg om als gevelbekleding te gebruiken.
1. (Tropisch) hardhout
Onder hardhout verstaan we alle een waaier aan houtsoorten, zoals Europese eik, Amerikaans cederhout, padoek, merbau enzovoort. Deze soorten hout zijn harder door hun grote dichtheid. De ecologische voetafdruk is wel gigantisch.
2. Thermowood
Thermowood wordt gemaakt van populieren, essen, dennenhout … Het komt uit Europa en wordt op basis van duurzame warmtetechnieken geproduceerd. Daardoor is er minder vocht in het hout aanwezig en maken insecten en schimmels minder kans om zich er te nestelen.
De ecologische voetafdruk blijft bij deze houtcategorie beperkt. Daarom is een gevel uit thermowood het een goed alternatief voor tropisch hardhout.
3. Multiplex
Multiplex bestaat uit meerdere lagen hout op elkaar. Bovendien worden die lagen kruiselings op elkaar aangebracht. Daardoor is de houtsoort extra stevig. Het hout moet daarom ook wel extra goed beschermd worden tegen vocht. Multiplex is een goed alternatief wanneer je niet over voldoende budget beschikt voor echte houten platen.
Plaatsing houten gevelbekleding
De ideale dikte voor een houten gevel is 18 mm, 15 mm is het minimum. Bij het plaatsen wordt een draagconstructie aan de gevel geplaatst. Vervolgens wordt daaraan de houten gevel bevestigd met spijkers of roestvrije schroeven.
Bij een houten gevel zorgt de vakman ervoor dat er altijd wat ruimte achter het hout en de onderlaag van de gevel overblijft. Zo krijgt het hout voldoende kans om te drogen in geval van regen.
Een verkeerde plaatsing kan nare gevolgen hebben, laat dit dus altijd uitvoeren door een erkende gevelwerker.
Vind erkende gevelwerkers in jouw regio
Afwerking houten gevel
Houd er rekening mee dat na verloop van tijd hout vergrijst onder invloed van de weersomstandigheden. Bij de ene houtsoort is dat al sneller het geval dan de andere. Neem die snelheid mee in je uiteindelijke keuze.
Vind je die vergrijzing niet mooi? Dan kan je het hout ook met een verflaag afwerken. Daarnaast kan je de gevel behandelen met een dampopen of transparante beits met UV-remmer om de originele houtkleur te behouden. Verder kan je gebruik maken van een voedende kleurolie om de 3 à 4 jaar.
Voor extra advies kan je steeds terecht bij een erkend specialist.
Hoe een houten gevel onderhouden?
Bij een houten gevel is het vooral belangrijk het hout goed te onderhouden, vooral bij houtsoorten uit Klasse III tot VI. Zo moet het op tijd en stond eens ontmost en/of geschuurd worden.
Voorzie het hout ook van een extra coating tegen insecten en vocht om op termijn zeker geen problemen tegen te komen. Het onderhoud van een houten gevelbekleding kan je zelf doen en hoeft niet veel te kosten.
Houten gevel reinigen
Een gevel staat bloot aan verschillende externe omstandigheden. Het kan daardoor vervuild worden met mos, roet en andere vuil. Het blijft dus niet vanzelf proper. Daarom is het doorheen de jaren goed om je gevel te laten reinigen.
Dit moet wel op een correcte manier worden aangepakt, hout is namelijk erg gevoelig. Via onze offertedienst vind je de beste vakman om je houten gevel te reinigen.
Hoe een vakman kiezen? Vergelijk en bespaar!
Is je interesse gewekt? Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes aan en vergelijk direct meerdere erkende vakmannen in jouw buurt.