Houten gevelbekleding: ecologisch verantwoord en betaalbaar

Houten gevelbekleding: ecologisch en betaalbaar
De Belg heeft de baksteen in de maag, dat is duidelijk. Die bakstenen hoeven nochtans niet altijd het uiterlijk van je woning te bepalen. Zo kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een metalen, crepi of houten gevelbekleding. “Hout,” denk je, “zal dat op termijn niet beginnen te rotten dan?” Met de juiste houtsoort kan je gevel weer een paar generaties mee.

De voordelen van een houten gevelbekleding

Hout ziet er niet alleen mooi uit. Er zijn nog andere voordelen verbonden aan een houten gevelbekleding:

  • Isolatie: Hout is een uitstekende isolator die je woning beschermt tegen temperatuurschommelingen onder invloed van de buitentemperatuur
  • Vergrijzing: Na enkele jaren zal hout gaan vergrijzen. Dat wil niet zeggen dat het hout slecht wordt, integendeel. De meeste mensen kiezen hout als gevelbekleding net om die reden. Wil je toch de oorspronkelijke kleur van het hout behouden? Dan zal je de gevel goed moeten onderhouden.
  • Lokaal hout = kleine ecologische voetafdruk
  • Veelzijdig: Hout past bij elke woning, of die nu eerder klassiek of veeleer modern is.
  • Hout kan geverfd worden: De kleur van je woning beu? Dan kan je de gevel met een simpel laagje verf weer helemaal opfleuren.

Welk hout is geschikt voor houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding: Wat zijn de voordelen?

Het wordt aangeraden om te kiezen voor een harde houtsoort. Zo ben je er zeker van dat het hout bestand is tegen weersinvloeden. Hout werkt met een klassesysteem waarin Klasse I je de hoogste graad van duurzaamheid belooft. Klasse V hout is niet duurzaam genoeg om als gevelbekleding te gebruiken.

  1. Tropisch hardhout: Europese eik, Amerikaans cederhout, padoek, merbau, … Deze soorten hout zijn harder door hun grote dichtheid. De ecologische voetafdruk is wel gigantisch.
  2. Thermowood: populieren, essen, dennenhout, …Thermowood komt uit Europa en werd door warmtetechnieken duurzaam gemaakt. Daardoor is er minder vocht in het hout aanwezig en maken insecten en schimmels minder kans om zich er te nestelen. De ecologische voetafdruk blijft bij deze houtcategorie beperkt. Daarom is het een goed alternatief voor tropisch hardhout.
  3. Multiplex: Multiplex bestaat uit meerdere lagen hout op elkaar. Bovendien worden die lagen kruiselings op elkaar aangebracht. Daardoor is de houtsoort extra stevig. Het hout moet daarom ook wel extra goed beschermd worden tegen vocht. Multiplex is een goed alternatief wanneer je niet voldoende budget bezit voor echte houten platen.

Bij een houten gevelbekleding zorgt men ervoor dat er altijd wat ruimte achter het hout en de onderlaag van de gevel overblijft. Zo krijgt het hout voldoende de kans om de drogen in geval van regen.

Houd er rekening mee dat hout vergrijst onder invloed van de weersomstandigheden. Bij de ene houtsoort is dat al sneller het geval dan de andere. Neem die snelheid mee in je uiteindelijke keuze. Vind je die vergrijzing niet mooi? Dan kan je je hout ook met een verflaag afwerken. Voor meer informatie doe je best beroep op een erkend specialist. Via onze offertedienst zijn die makkelijk te contacteren.

Hoeveel kost een houten gevelbekleding?

Houten gevelbekleding: Welke prijs betaal ik?

Er is geen exacte prijs voor houten gevelbekleding per m². Dat is vooral afhankelijk van de houtsoort die je als afwerking wil gebruiken. Multiplex is bijvoorbeeld redelijk goedkoop en heeft veel onderhoud nodig. Het voordeel is dat het heel stevig materiaal is. Voor tropisch hardhout zal je heel wat meer geld moeten neerleggen. Bovendien is niet elke houtsoort altijd beschikbaar. Daarom kunnen prijzen sterk schommelen afhankelijk van het beschikbare aanbod.

Soort hout Prijs per m²
Thermowood € 30 à € 40 per m²
Multiplex € 90 à € 150 per m²

In combinatie met isolatie kunnen de prijzen variëren tussen de 150 en 250 euro per vierkante meter. Isolatie  is belangrijk om geen warmte in huis te verliezen. Bijgevolg zal je ook geld besparen op je maandelijkse energiefactuur.

Bij houten gevelbekleding is het vooral belangrijk het hout goed te onderhouden, vooral bij houtsoorten uit Klasse III tot VI. Zo moet het op tijd en stond eens ontmost en/of geschuurd worden.  Voorzie het hout ook van een extra coating tegen insecten en vocht om op termijn zeker geen problemen tegen te komen. Het onderhoud van houten gevelbekleding kan je zelf doen en hoeft niet veel te kosten.