Spuitkurk of crepi? Lees onze handige vergelijking!

Ga je bouwen of renoveren en wil je een elegante en hedendaagse gevel? Dan valt je oog misschien op bepleistering. Maar spuitkurk versus crepi: wat past bij jouw project? Wij maken voor jou een handige vergelijking. Lees hieronder meer over het verschil, de voordelen en de prijs van spuitkurk vs crepi!

Ontvang en vergelijk tot 5 gratis offertes

Spuitkurk vs. crepi

Wat zijn de voordelen en nadelen: een vergelijking!

Spuitkurk vs crepi: uiteraard zijn er verschillende voordelen en nadelen. Laat ons daarom een kleine vergelijking maken tussen beide soorten gevelbepleistering.

1. Isolatie

Kurk heeft een isolerende werking. Sommige aannemers durven spuitkurk zelfs voor te stellen als een alternatief voor spouwmuurisolatie. Bovendien is spuitkurk geluidsisolerend, waardoor je tot 10 decibel minder lawaai hebt.

Een nadeel van spuitkurk is dat het niet volledig isoleert. Spuitkurk moet altijd aangebracht worden in combinatie met een andere soort isolatielaag. Daarnaast mag kurk enkel gebruikt worden als de gevel van je woning in goede staat is.

Crepi op zich is dan weer niet isolerend. Je kunt het perfect combineren met buitengevelisolatie, een zeer efficiënte methode om je huis te isoleren. Dit zal de EPC-score van je huis zeker doen stijgen.

2. Vochtproblemen

Dankzij spuitkurk kan je ook vochtproblemen tegengaan. Kurk is van nature waterafstotend en ademt. Hetzelfde geldt voor crepi, dat ook waterafstotend en dampopen is. Met beide soorten pleister is je gevel dus bestand tegen vocht!

3. Esthetiek

Je gevel is het uithangbord van je woning. Spuitkurk biedt je daarom diverse uitvoeringen:

 • Meerdere korrelgroottes (fijn, normaal en grof)
 • Verschillende kleuren
 • Keuze uit een vlakke afwerking of om je metselwerk zichtbaar te laten onder de spuitkurklaag.

Crepi gevel voor- en nadelen

Voordelen

 • Het zorgt voor een mooi egaal afgewerkte gevel
 • Je hebt de keuze uit een gigantisch aantal kleuren
 • Het past zowel bij moderne als bij landelijke of klassieke woningen

Crepi gevel nadelen

 • Een witte crepi gevel ziet er na een aantal jaren grauw uit

4. Onderhoud

Aan een gevel van spuitkurk heb je in principe weinig werk. Je kunt je gevel met een klassieke tuinslang afspuiten, aangezien spuitkurk waterafstotend werkt. Crepi, daarentegen, kan je zelf niet reinigen. Daarom ziet witte crepi er na enkele jaren vaak grauw uit. Reinigen door een professionele firma is dan de boodschap!

Bovendien kunnen regen, modder of mos de kleur van je gevel aantasten, vooral witte gevels. Donkere kleuren zullen dan weer verbleken onder invloed van de zon.

Je ziet dat de voordelen dicht bij elkaar liggen. Toch zijn er nog twee belangrijke elementen waar je moet op letten:

 • Crepi aanbrengen is iets arbeidsintensiever, omdat spuitkurk op de gevel gespoten wordt
 • Spuitkurk is ook iets ecologischer. Kurk is een natuurlijk product, en ook de bindmiddelen bestaan uit plantaardige producten.

Spuitkurk vs crepi: wat is het verschil precies?

Wie vandaag door België rijdt, kan niet naast crepi kijken. Deze gevelpleister is erg populair. Grofweg is crepi een mengsel op basis van cement. Er bestaan verschillende soorten geschikt voor egale oppervlaktes, voor gevels die aan extreme weersomstandigheden blootgesteld worden, etc.

Ontvang gratis offertes voor crepi

Ook spuitkurk wint aan populariteit. Dit is een 100% natuurlijke gevelbescherming. Zoals de naam al weggeeft, liggen natuurlijke kurkkorrels aan de basis. Je hebt spuitkurk in verschillende korreldiktes. Fijne korrels geven een erg moderne, verfijnde look. Grove korrels zijn dan weer perfect om je gevel te renoveren en scheuren weg te werken.

Spuitkurk vs crepi: wat met de prijs?

Bij spuitkurk en crepi kan de prijs sterk variëren naargelang jouw situatie. Enkele elementen om rekening mee te houden zijn:

 • De oppervlakte van je gevel
 • Of er een stelling nodig is
 • In welke staat de gevel zich bevindt
 • Het type crepi of spuitkurk

Algemeen kan je voor spuitkurk uitgaan van een prijs tussen € 60 en € 80 per vierkante meter. Voor crepi kan je rekenen op een min of meer gelijkaardig bedrag, maar dat sterker kan variëren van € 40 tot € 80 per vierkante meter. Wil je je gevel met crepi meteen ook laten isoleren, dan moet je meer budget incalculeren: tussen € 80 en € 140 per vierkante meter ongeveer.

Spuitkurk vs crepi: een vakman weet raad!

Zoals je ziet hebben zowel spuitkurk als crepi interessante voordelen. De prijs is min of meer gelijkaardig en allebei zijn ze erg isolerend, waterafstotend en ziet het er mooi uit. Je gaat daarom best te rade bij een vakman. Die kan jou meer in detail helpen in je beslissing van spuitkurk vs crepi.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelbekleding wens je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.