Asbest in een schoorsteen

Een schoorsteen is een essentieel onderdeel van veel huizen en gebouwen. Het is echter mogelijk dat een schoorsteen van ouder huis asbest bevat. Asbest is een gevaarlijke stof die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken wanneer het wordt ingeademd.

In dit artikel zullen we bespreken of hoe je asbest in een schoorsteen kunt herkennen, of een asbesthoudende schoorsteen gevaarlijk is om te blijven gebruiken, of je zelf de asbest schouw kunt verwijderen.

Kan er asbest in een schoorsteen zitten?

Als je huis is gebouwd voor 1994, bestaat de mogelijkheid dat er asbest in de schoorsteen aanwezig is. Asbest kwam vroeger veel voor in huis vanwege de brandwerende eigenschappen, met name in asbestcement en asbestcementplaten.

Het probleem is echter dat asbest visueel niet te herkennen is. Daarom is het raadzaam om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Een asbestinventarisatie kan helpen bij het vaststellen of er asbest aanwezig is in de schoorsteen en welke maatregelen er moeten worden genomen.

schoorsteen met asbest op dak met rode dakpannen

Asbest in een schoorsteen herkennen

Het herkennen van asbest in een schoorsteen kan lastig zijn, omdat het niet zichtbaar is voor het blote oog. Het is raadzaam om een professionele asbestinspectie te laten uitvoeren om de aanwezigheid van asbest nauwkeurig te bepalen. Een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf kan de inspectie uitvoeren en de nodige monsters nemen voor analyse.

Waar zit asbest in schoorsteen?

Asbest kan in schoorstenen voorkomen in verschillende vormen. Het wordt meestal aangetroffen in de volgende delen van een schoorsteen:

  1. Rookkanalen: Asbest werd vaak gebruikt voor de isolatie van rookkanalen in schoorstenen vanwege zijn hittebestendige eigenschappen.
  2. Dakbedekking: In sommige gevallen werden asbesthoudende materialen gebruikt voor de dakbedekking van schoorstenen.
  3. Afdichtingen: Asbest werd ook gebruikt om afdichtingen en pakkingen rond schoorsteendoorvoeren te maken. Vaak gebruikte men hiervoor asbestkoord.

Kan ik een asbesthoudende schoorsteen blijven gebruiken of is dat gevaarlijk?

Het gebruik van een asbesthoudende schoorsteen wordt over het algemeen als gevaarlijk beschouwd, omdat asbestvezels kunnen vrijkomen en ingeademd kunnen worden. Bij beschadiging of slijtage van het asbesthoudende materiaal kunnen de vezels in de lucht terechtkomen en gezondheidsrisico’s vormen.

Het wordt daarom sterk aanbevolen om een asbesthoudende schoorsteen te laten verwijderen. Op die manier kun je de gezondheid van jou en je gezin beschermen.

Asbest schouw zelf verwijderen of laten doen?

Het verwijderen van asbesthoudende materialen is een complex proces dat de nodige veiligheidsmaatregelen vereist. Het is sterk aanbevolen om een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen om de asbest schouw te laten verwijderen.

Zij hebben de expertise, ervaring en het juiste materieel om de verwijdering op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Het zelf verwijderen van asbesthoudende materialen kan leiden tot blootstelling aan gevaarlijke asbestvezels en is daarom sterk af te raden.

dak met asbesthoudende schoorsteen en asbestgolfplaten

Hoe verwijder je een asbesthoudende buis in de schouw?

Het verwijderen van een asbesthoudende buis in de schouw is een delicaat proces dat speciale aandacht en voorzorgsmaatregelen vereist vanwege de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met asbest. Hier is een algemene procedure voor het veilig verwijderen van asbesthoudende buizen in de schouw:

  1. Identificatie en inspectie: Laat eerst de schouw en de buizen inspecteren door een erkende asbestdeskundige om de aanwezigheid van asbest te bevestigen.
  2. Voorbereiding: Zorg voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een volgelaatsmasker, beschermende kleding en handschoenen.
  3. Afscherming: Isoleer het werkgebied om te voorkomen dat asbestvezels zich verspreiden. Sluit de schouw af om te voorkomen dat vezels in de woning terechtkomen.
  4. Verwijdering: Asbestbuizen moeten voorzichtig worden verwijderd door gekwalificeerde professionals met ervaring in asbestverwijdering. Dit omvat het nat maken van het materiaal om stofvorming te minimaliseren en het zorgvuldig demonteren van de buizen.
  5. Verpakking en Transport: Verwijderd asbesthoudend materiaal moet zorgvuldig worden verpakt in dubbele plastic zakken en gelabeld als gevaarlijk afval. Het moet worden vervoerd door gecertificeerde transporteurs naar een erkend verwerkingscentrum.
  6. Schoonmaken en Inspectie: Na verwijdering moet het werkgebied grondig worden gereinigd en geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat er geen asbestvezels zijn achtergebleven.
  7. Deskundige Opvolging: Ten slotte is het essentieel om samen te werken met professionals die ervaring hebben in asbestverwijdering en die voldoen aan de wettelijke voorschriften met betrekking tot asbestverwijdering

Wat kost een schoorsteen met asbest verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van een schoorsteen met asbest kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de schoorsteen en de mate van asbestbesmetting.

Het is raadzaam om contact op te nemen met verschillende gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven om offertes aan te vragen en de kosten te vergelijken. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en een bedrijf kiezen dat aan jouw eisen en budget voldoet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.