Asbest in huis

Asbest is een materiaal dat vroeger veelvuldig werd gebruikt vanwege zijn hittebestendige en isolerende eigenschappen. Echter, het is bekend dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral wanneer de vezels worden ingeademd. In dit artikel zullen we ingaan op de vraag of er asbest in jouw huis aanwezig is en wat je kunt doen als je asbest vermoedt. We zullen ook de mogelijke risico’s van het wonen in een huis met asbest bespreken, evenals de verschillende manieren om asbest in huis te laten verwijderen.

Zit er asbest in mijn huis?

Het is belangrijk om te weten of er asbest in je huis aanwezig is, vooral als je van plan bent om renovaties uit te voeren. Om dit te bepalen, is het raadzaam om een asbestinventaris te laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf. Een asbestinventarisatie is een grondig onderzoek waarbij wordt gekeken naar verschillende materialen en locaties waar asbest aanwezig kan zijn. Dit onderzoek kan je helpen om vast te stellen of er asbest aanwezig is en waar het zich bevindt.

Hoe weet je of er asbest in een woning zit? 

Asbest kan worden gevonden in dakbedekking, vloerbedekking, tegels, isolatie en andere bouwmaterialen. Vaak is het moeilijk om te weten of er asbest in je huis zit, omdat de asbestvezels in de bouwmaterialen verwerkt zitten en daarom zien de eindproducten er net hetzelfde uit. Er zijn echter een aantal manieren waarop je kunt bepalen of er asbest in je huis aanwezig is.

Asbest herkennen

Asbest is moeilijk te herkennen, maar er zijn wel enkele indicatoren die wijzen op de aanwezigheid van asbst. Denk hierbij aan:

  • NT- of N-markering: dit bewijst dat het bouwmateriaal asbestvrij is
  • Productiejaar: sinds 1998 is het verboden om asbest te produceren of te gebruiken. Alle huizen die na 1998 gebouwd zijn, zouden dus in principe asbestvrij moeten zijn. 
  • Visuele inspectie: Verschillende asbesttoepassingen hebben een gewafelde of honingraat structuur. Na verloop van tijd krijgen ze vaak ook de typische asbestbloemen
  • Vlamtest: Ga met een aansteker over het verdacht materiaal. Als het niet ontbrandt en de vezels beginnen te glooien, is de kans groot dat het om asbest gaat.

Laat asbestattest opmaken

Met een asbestattest ben je 100% zeker over de hoeveelheid asbest in een gebouw en de toestand ervan. Dit attest geeft informatie over de aanwezigheid van asbest in de woning en is bedoeld om kopers te informeren over mogelijke risico’s.

Een erkende asbestdeskundige doet de asbestinventarisatie en stelt het asbestattest op. Bovendien is een asbestattest verplicht bij de verkoop van een woning die voor 2001 is gebouwd.

asbest in huis herkennen

Waar kan asbest zitten in huis?

Bij een asbestinventaris wordt er gekeken naar verschillende materialen en locaties waar asbest aanwezig kan zijn in huis. Hier zijn enkele veelvoorkomende plekken waar asbest gevonden kan worden

Asbest in pleisterwerk

In oudere woningen kan asbest in het pleisterwerk aanwezig zijn op muren en plafonds. In het verleden – vooral tussen 1960 en 1980 – werd asbest namelijk gebruikt in pleisterwerk vanwege zijn versterkende en duurzame eigenschappen.

Het wordt sterk afgeraden om asbesthoudend pleisterwerk zelf te verwijderen, omdat er enorm veel asbestvezels vrijkomen. Het is raadzaam om bij twijfel een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Is het zeker asbest? Laat de verwijdering uitvoeren door een gecertificeerde asbestverwijderaar.

Asbestplaten

Asbesthoudende platen werden vroeger veel gebruikt als dakbedekking, gevelbekleding of in schuren en garages. Het herkennen van asbestplaten kan lastig zijn, maar enkele indicatoren kunnen helpen, zoals het productiejaar (vóór 1990), gewafelde textuur, het ontbreken van de vermelding “NT” of “N” op de platen, en een vlamtest waarbij gloeiende vezels duiden op asbest. 

Bij beschadiging van asbestplaten kunnen asbestvezels vrijkomen, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het wordt sterk aanbevolen om asbestplaten te laten verwijderen door professionals om blootstelling aan vezels te voorkomen. Voor correcte verwijdering moet je beschermende kleding dragen en de geldende wetgeving naleven. Asbestplaten kunnen vaak worden aangetroffen in kelders, zolders en daken van oudere woningen.

Asbest in isolatie

Asbest werd vroeger gebruikt in isolatiematerialen vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Een typisch voorbeeld is asbesthoudende buisisolatie (zie foto hieronder). Beschadigde isolatie moet professioneel worden verwijderd om blootstelling aan gevaarlijke vezels te voorkomen.

asbest buisisolatie in huis

Asbest in vensterbanken

Vensterbanken gemaakt van asbestcement kunnen risico’s met zich meebrengen tijdens renovaties. Herkenning van asbesthoudende vensterbanken omvat het analyseren van de constructiematerialen, zoals een zwart, gemarmerd bovenoppervlak en een grijze honingraatstructuur eronder. Het professioneel laten verwijderen van asbesthoudende vensterbanken wordt aanbevolen.

Asbest in plafonds

Asbest werd vroeger gebruikt in plafonds vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Het herkennen van asbest in plafonds kan lastig zijn, maar professionele analyse kan helpen. Het is raadzaam om beschadigd asbesthoudend plafondmateriaal te laten verwijderen.

Asbest in schoorstenen

Asbest kan voorkomen in schoorstenen. Het werd voornamelijk bij oudere gebouwen gebruikt in de afvoerpijp van de schouw. Een asbesthoudende schoorsteen verwijderen is niet evident, dus je laat dit best over aan een expert.

asbest schoorsteen

Asbest in lambrisering

Asbest werd vroeger soms gebruikt in lambrisering vanwege zijn brandwerende eigenschappen. Het herkennen van asbest in lambrisering kan lastig zijn, maar professionele analyse kan uitsluitsel bieden. Het is raadzaam om beschadigde asbesthoudende lambrisering te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar.

Asbest in vinyl

Bij asbesthoudende vinyltegels bevindt de asbest zich in de lijm en het onderliggende asbestpapier. Vinyl met asbest is zeer moeilijk om zelf veilig te verwijderen. Daarvoor schakel je best een erkende asbestverwijderaar in.

Asbest in Gyproc of Trespa?

Er is geen enkele aanwijzing over het gebruik van asbest in Gyproc of Trespa. Tenzij deze bouwmaterialen met een ander asbesthoudend materiaal gecombineerd werden, is er geen reden om aan te nemen dat er asbest in zit.

Wat als er asbest in je huis zit?

Als je vermoedt dat er asbest in je huis aanwezig is, kun je het volgende stappenplan volgen om ermee om te gaan:

  1. Asbest controleren: Laat een asbestinventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf om de aanwezigheid van asbest te bevestigen.
  2. Noodzaak tot verwijdering bepalen: Op basis van de inventarisatie kun je beoordelen of het noodzakelijk is om de asbesthoudende materialen te laten verwijderen. Niet alle asbesthoudende materialen hoeven direct verwijderd te worden.
  3. Verwijdering regelen: Als verwijdering noodzakelijk is, moet je een gecertificeerd bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in asbestverwijdering.
  4. Correcte verwijderingsprocedures volgen: Het gecertificeerde bedrijf zal de asbest op een veilige en gecontroleerde manier verwijderen, volgens de geldende regelgeving en protocollen.
  5. Kosten bepalen: De kosten van asbestverwijdering kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project en het soort asbesthoudende materialen dat verwijderd moet worden.

Wonen in een huis met asbest: is dat gevaarlijk?

Het wonen in een huis met asbest kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, met name wanneer asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden. Langdurige blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot ernstige longziekten, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom. Daarom is het belangrijk om de aanwezigheid van asbest in huis serieus te nemen en indien nodig passende maatregelen te treffen om blootstelling te minimaliseren.

Asbest in huis zelf verwijderen …

Het verwijderen van asbest is een delicate taak en vereist specifieke expertise. In het geval van hechtgebonden asbest, dat niet beschadigd is, kun je ervoor kiezen om het zelf te verwijderen. Echter, voor niet-hechtgebonden asbest of beschadigd asbest is het verstandig om een erkende aannemer in te schakelen voor de verwijdering.

Ophaling asbest aan huis

Voor het veilig verwijderen van asbest kan je gebruik maken van een ophaling aan huis. Verschillende instanties bieden deze dienst aan, waarbij speciale containers voor asbesthoudend materiaal worden geleverd. Het is belangrijk om de richtlijnen en procedures van de betreffende instantie te volgen om ervoor te zorgen dat het asbest op een veilige manier wordt afgevoerd.

… of laten verwijderen door asbestverwijderaar

Als je ervoor kiest om asbest in je huis te laten verwijderen, is het belangrijk om een erkende aannemer in te schakelen. Deze professionals hebben de expertise en ervaring om asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de geldende regelgeving omtrent asbestverwijdering.

asbest golfplaat verwijderen van huis

Wat kost asbest laten verwijderen?

De kosten voor het laten verwijderen van asbest kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het project en de hoeveelheid asbesthoudend materiaal. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende erkende aannemers om een idee te krijgen van de kosten die gepaard gaan met het verwijderen van asbest in jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.