Asbest

Asbest is een mineraal dat van 1945 tot 1993 veel werd gebruikt in de bouw vanwege zijn sterke, hittebestendige en isolerende eigenschappen. Het bestaat uit microscopisch kleine vezels die bij inademing ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken. In dit artikel zullen we ingaan op de vraag: wat is asbest? We zullen de verschillende soorten asbest bespreken, de toepassingen, waarom het zo gevaarlijk is en waar het in huis kan worden aangetroffen. Ook zullen we hoe je asbest kunt (laten) verwijderen.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat uit microscopisch kleine vezels bestaat. Het is opgebouwd uit verschillende silicaatmineralen, waaronder chrysotiel, crocidoliet en amosiet. Vanwege de unieke eigenschappen werd asbest in het verleden veel gebruikt in de bouw, industrie en andere sectoren.

chrysotiel asbestvezels
Chrysotiel asbestvezels. Inademing ervan kan longziekte, COPD, longkanker en mesothelioom veroorzaken.

Soorten asbest

Er zijn verschillende soorten asbest, die elk verschillen in structuur, kleur en eigenschappen. De belangrijkste soorten asbest zijn:

  1. Wit asbest (chrysotiel): Dit is de meest voorkomende vorm van asbest en vertegenwoordigt ongeveer 95% van het wereldwijde gebruik. Het heeft een witte kleur en lange, gekrulde vezels.
  2. Blauw asbest (crocidoliet): Blauw asbest heeft een blauwe kleur en fijne vezels. Het is minder flexibel dan wit asbest en werd voornamelijk gebruikt in toepassingen waar een hoge sterkte vereist was, zoals isolatiemateriaal.
  3. Bruin asbest (amosiet): Bruin asbest heeft een bruine kleur en stijve, rechte vezels. Het werd voornamelijk gebruikt in bouwmaterialen, zoals golfplaten en pijpisolatie.

Toepassingen

Asbest werd veelvuldig gebruikt in verschillende industrieën en toepassingen vanwege zijn unieke eigenschappen. Enkele voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Bouwmaterialen: Asbestcement werd veel gebruikt in de bouwsector voor dakbedekking, golfplaten, gevelpanelen, leidingen en isolatiemateriaal.
  • Isolatie: Asbest werd gebruikt als isolatiemateriaal in gebouwen en apparatuur vanwege zijn hittebestendigheid en isolerende eigenschappen.
  • Autobranche: Asbest werd ook gebruikt in remvoeringen, koppelingsplaten en andere onderdelen van voertuigen vanwege zijn hittebestendigheid en slijtvastheid.
asbesthoudende golfplaat
Een typisch voorbeeld van een asbesttoepassing zijn oude golfplaten.

Waarom werd asbest gebruikt?

Asbest werd veelvuldig gebruikt vanwege zijn gunstige eigenschappen. Het is sterk, isolerend, hittebestendig en bestand tegen chemische aantasting. Bovendien was asbest goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Vanwege deze eigenschappen werd het op grote schaal toegepast in verschillende industrieën en toepassingen.

Waarom is het zo gevaarlijk?

Hoewel asbest veel voordelen heeft als bouw- en isolatiemateriaal, brengt het ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. De vezels van asbest zijn microscopisch klein en kunnen gemakkelijk worden ingeademd. Asbestvezels zijn bijzonder gevaarlijk omdat ze niet afgebroken kunnen worden in het lichaam. Wanneer deze vezels zich eenmaal in de longen bevinden, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Langdurige blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot verschillende ziekten, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom (een zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt in het borstvlies, buikvlies of hartzakje). Deze ziekten hebben vaak een lange latentieperiode, wat betekent dat de symptomen zich pas vele jaren na blootstelling kunnen voordoen.

Asbestvezels komen vooral vrij wanneer het asbesthoudend materiaal slijt of breekt. Daarom is het zo belangrijk dat de asbestverwijdering zo veilig mogelijk gebeurt.

gebroken asbest
Wanneer asbesthoudend materiaal breekt, komen de asbestvezels vrij en is het gezondheidsrisico het grootst.

Sinds wanneer is het verboden?

Vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die asbest met zich meebrengt, zijn er wereldwijd maatregelen genomen om het gebruik ervan te beperken. In veel landen, waaronder België, is het gebruik van asbest verboden of sterk gereguleerd.

In België werd het gebruik van asbest geleidelijk aan beperkt en uiteindelijk verboden. Het verbod op de productie, het gebruik en de verkoop van asbesthoudende materialen is sinds in 23 oktober 2001 van kracht. Sindsdien is het gebruik van asbest in nieuwe materialen volledig verboden. Het verbod geldt echter niet voor materialen die vóór die datum zijn geproduceerd en geïnstalleerd.

Waar vind ik asbest in huis?

Asbest kan in verschillende gebieden van een huis worden aangetroffen, met name in oudere woningen die vóór de jaren 90 zijn gebouwd. Enkele veelvoorkomende plaatsen waar asbest kan worden gevonden, zijn:

Het is belangrijk om op te merken dat asbest meestal geen direct gevaar vormt zolang het in goede staat verkeert en niet wordt verstoord. Het is echter raadzaam om een ​​asbestinventarisatie te laten uitvoeren als u vermoedt dat er asbest in uw huis aanwezig is.

Asbest verwijderen: ontvang gratis offertes

Als u asbest in uw huis heeft en u het wilt laten verwijderen, is het belangrijk om dit over te laten aan professionals. Het verwijderen van asbest is niet zonder risico en vereist de juiste expertise en veiligheidsmaatregelen.

U kunt gratis offertes ontvangen voor asbestverwijdering van erkende en gecertificeerde asbestverwijderaars. Door offertes te vergelijken, kunt u de beste prijs en service vinden voor het veilig laten verwijderen van asbest uit uw huis. Vul ons formulier in en wij brengen u in contact met verschillende asbestverwijderaars uit uw buurt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het zelf verwijderen van asbest sterk wordt afgeraden. Onjuiste verwijdering kan leiden tot blootstelling aan asbestvezels en ernstige gezondheidsrisico’s. Laat altijd een professional met de juiste training en uitrusting het asbest verwijderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?

2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3*. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.