Asbestinventaris

Asbest, ooit een veelgebruikt bouwmateriaal, is nu verboden vanwege de schadelijke gevolgen van het inademen van asbestvezels. Een asbestinventaris brengt alle asbesthoudende materialen in een gebouw in kaart. Dit artikel gaat dieper in op het concept van een asbestinventaris, de onderdelen ervan, wettelijke verplichtingen en de kostprijs.

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris is een uitgebreid overzicht van alle asbesthoudende materialen in gebouwen en werkplekken. Het dient als een cruciaal instrument om potentiële asbestrisico’s te identificeren en stelt werkgevers in staat om passende beheersmaatregelen te implementeren ter bescherming van het personeel.

De inventaris heeft tot doel asbestblootstellingsrisico’s te beperken en te voldoen aan de regelgeving die door Belgische autoriteiten is vastgesteld. Het is ook de beste basis om asbest te verwijderen in een gebouw.

Waaruit bestaat een asbestinventarisatie?

Een asbestinventaris omvat een gedetailleerde lijst van alle locaties binnen een gebouw waar asbestmaterialen aanwezig zijn. Het vereist zorgvuldige identificatie en documentatie van asbesthoudende materialen, inclusief hun type, conditie en locatie. 

De inventaris moet regelmatig worden bijgewerkt om eventuele wijzigingen in de structuur van het gebouw of de status van asbestmaterialen weer te geven. Daarnaast wordt een inventarisbeheersprogramma opgesteld om asbestvezelblootstelling voor het personeel tot een minimum te beperken.

Wetgeving in België

In België is de wetgeving met betrekking tot asbestinventarissen gericht op het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers en het publiek door het identificeren en beheren van asbesthoudende materialen in gebouwen en werkplekken.

Voor werkgever (bedrijven)

Sinds 1995 zijn Belgische werkgevers verplicht om asbestinventarissen bij te houden voor gebouwen en apparatuur op de werkplek. Deze inventarissen omvatten alle ruimtes waar werknemers aanwezig zijn en dienen als essentiële instrumenten voor het beoordelen van risico’s met betrekking tot asbest. Voor niet-toegankelijke ruimtes waar de aanwezigheid van asbest geen risico vormt voor de gebruikers, gelden bepaalde vrijstellingen.

Voor particulier (woning)

Sinds november 2022 is een asbestattest verplicht bij verkoop of overdracht van onroerend goed en tegen 2032 moeten alle gebouweigenaren in het bezit zijn van een geldig asbestinventarisattest.

Is een asbestinventaris verplicht bij verkoop?

Ja, een asbestinventaris is verplicht geworden voor woningverkoop in België. Sinds november 2022 is een “asbestinventarisattest” verplicht bij overdracht of verkoop van onroerend goed, en het is geïntegreerd in de Woningpas, een digitaal platform dat essentiële informatie biedt over residentiële eigendommen.

De inventaris zorgt ervoor dat kopers op de hoogte worden gesteld van de aanwezigheid van asbest in het pand, wat zorgt voor een juiste behandeling en beheer van het gevaarlijke materiaal. Tegen 2032 moeten alle gebouweigenaren in het bezit zijn van een geldig asbestinventarisattest, waaruit blijkt dat de regering zich inzet voor asbestveiligheid.

Destructieve versus niet-destructieve asbestinventaris

Er zijn twee hoofdtypen asbestinventarissen: destructieve en niet-destructieve. De destructieve asbestinventaris wordt uitgevoerd vóór onderhoud, renovatie of sloopactiviteiten. Deze inventaris omvat het openbreken van muren, plafonds en vloeren om verborgen asbesthoudende materialen te identificeren.

Aan de andere kant richt de niet-destructieve asbestinventaris zich op zichtbare asbestbronnen die tijdens dagelijks gebruik in operationele gebouwen risico’s kunnen opleveren. Deze vorm van inventarisatie is essentieel voor de bescherming van werknemers en vereist een zorgvuldige beoordeling van oppervlakken en structuren van het gebouw.

Hoeveel kost een asbestinventaris?

De prijs voor het uitvoeren van een asbestinventaris begint vanaf € 400. Factoren zoals het aantal aanwezige asbesthoudende materialen en de grootte van het gebouw, kunnen ook van invloed hebben op de totale kosten. 

De kosten van een asbestinventaris wegen echter niet op tegen de potentiële gezondheidsrisico’s van blootstelling aan asbest. Het is essentieel dat gebouweigenaren en werkgevers de veiligheid van bewoners en werknemers prioriteit geven door te investeren in een grondige asbestinventarisatie.

Asbestinventaris laten opstellen door deskundige

Het opstellen van een uitgebreide asbestinventaris vereist de expertise van gecertificeerde asbestdeskundige die erkend wordt door de OVAM. Asbestexperts voeren grondige inspecties en monsternames uit om asbest nauwkeurig te identificeren en hun conditie te beoordelen.

Vraag hier gratis offertes van asbestdeskundigen aan, vergelijk hun prijzen en vind de beste deal. Onze offertedienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?

2. Over welk type gebouw gaat het?

3. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?

4. Wenst u ook een EPC certificaat?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is een asbestinventaris verplicht bij afbraak in België?

Ja, in België is een asbestinventaris (asbestinventarisatie) verplicht voor afbraak- of renovatieprojecten. Zowel aannemers als particulieren die dergelijke projecten uitvoeren, zijn verplicht om een destructieve asbestinventaris op te stellen die alle asbesthoudende materialen in het gebouw beschrijft. Dit omvat het openbreken van vloeren, valse plafonds, scheidingswanden en andere structuren om te controleren op ingesloten of verborgen asbest.

De asbestinventaris is een essentiële stap bij het beoordelen van de risico’s van asbesthoudende materialen tijdens afbraak- of renovatiewerkzaamheden. Voor projecten met een volume van meer dan 1.000 m³ maakt de asbestinventaris deel uit van het sloopopvolgingsplan.

Daarnaast zijn werkgevers in België sinds 1995 verplicht om voor elke werkplek een asbestinventaris te hebben om werknemers te beschermen tegen asbestrisico’s. De inventaris omvat alle ruimtes en installaties waar werknemers aanwezig zijn en dient als een belangrijk instrument voor het beoordelen en beheren van asbestgerelateerde gevaren op de werkplek.

Ten slotte moeten alle gebouwen die vóór 2001 in Vlaanderen zijn gebouwd, een verplichte asbestinventaris hebben bij verkoop of overdracht, en het asbestcertificaat moet worden opgenomen in het eigendossier. Deze verplichting is op 23 november 2022 ingevoerd om kopers te informeren over de aanwezigheid van asbest in het gebouw en om een correcte behandeling van asbesthoudende materialen tijdens vastgoedtransacties te waarborgen. Tegen 2032 moeten alle gebouweigenaren in Vlaanderen in het bezit zijn van een geldig asbestinventarisatiecertificaat.