Asbest als verborgen gebrek: wat doe je best als je een huis met asbest aankoopt? Wetgeving België 

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele verborgen gebreken. Ook asbest kan als verborgen gebrek voorkomen. In België biedt artikel 1641 van het Burgerlijk Wetboek bescherming tegen dergelijke problemen. Ontdek hier je rechten als koper wanneer je asbest in je nieuwe huis aantreft. Wil je meer info of advies op maat van asbestdeskundigen? Vul het formulier in op onze offertepagina.

Wat is een “verborgen gebrek”?  

Een verborgen gebrek is een defect aan een woning dat niet zichtbaar was tijdens een normale inspectie en niet bekend was bij de koper op het moment van de aankoop. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Asbest in het dak of de muren.
 • Funderingsproblemen.
 • Lekkage in de daken of leidingen.
 • Structurele instabiliteit.
 • Ernstige verborgen schade door ongedierte.
Asbestdeskundige contacteren?
Verstuur je aanvraag en vergelijk prijsvoorstellen.

Artikel 1641 BW

In België hebben kopers gelukkig een sterk schild tegen deze onverwachte problemen: artikel 1641 van het Burgerlijk Wetboek.

Deze regel zegt dat verkopers verantwoordelijk zijn voor verborgen problemen in een huis, ook als ze er geen weet van hadden. Zelfs als de verkoper te goeder trouw handelde, moet hij of zij opdraaien voor de kosten van deze problemen. Het biedt kopers dus een geruststellend vangnet: ze blijven niet alleen achter met de reparatiekosten.

Als er problemen zijn, kan de koper:

 • Vragen dat de verkoper de problemen oplost.
 • Vragen om een vergoeding voor de waardevermindering van het huis.
 • Vragen om extra kosten (bijvoorbeeld verhuiskosten) te vergoeden.

Er bestaan wel uitzonderingen. Zo kan de verkoper zijn verantwoordelijkheid beperken of wegnemen met een speciale regel in het koopcontract. Het is daarom altijd belangrijk dat je het contract goed doorneemt alvorens het te tekenen. De koper moet bovendien binnen een redelijke tijd de problemen aan de verkoper laten weten.

Asbest als verborgen gebrek

Is asbest in je woning een verborgen gebrek?

De aanwezigheid van onbekend asbest in een woning kan een verborgen gebrek zijn. Om de verkoper verantwoordelijk te houden, moet je kunnen bewijzen dat hij dit gebrek opzettelijk heeft verzwegen. Dit kan een lastige bewijslast zijn.

Asbest in dak 

Voor een asbestdak gelden in principe dezelfde regels. Bij duidelijk zichtbare asbesthoudende golfplaten is het toch moeilijk om van een verborgen gebrek te spreken: de koper had ze eigenlijk tijdens de bezichtiging kunnen opmerken.

De term “verborgen asbest” is vooral relevant voor asbest dat zich in het onderdak of in de isolatie van de woning bevindt. Deze asbesttoepassingen zijn onzichtbaar voor het blote oog en komen vaak pas tijdens werkzaamheden aan het licht.

Zelfs als er sprake is van een verborgen gebrek, is het niet altijd evident om de verkoper aansprakelijk te stellen. De bewijslast is hoog en er zijn uitzonderingen mogelijk.

Ontvang je graag offertes op maat met prijsvoorstellen en adviezen?
Verstuur je aanvraag en wij brengen je in contact met erkende asbestdeskundigen.
arrow Ontvang offertes

Wat als je een huis koopt met asbest? 

Ontdek je asbesthoudende materialen in je gloednieuwe woning? Bekijk dan zeker het asbestattest. Dit officiële document is één van de verplichte verkoopdocumenten en informeert je over de aanwezigheid en risico’s van de asbestmaterialen in de woning.

Kijk om welk asbest het precies gaat en in welke staat het zich bevindt. Beschadigde of verouderde asbestmaterialen vormen een groter risico. Asbestverwijdering is dan wettelijk verplicht.

Als de asbesthoudende toepassingen nog in een goede staat zijn, mag je zelf kiezen of je ze laat verwijderen. Het is niet wettelijk verplicht, maar we raden het wel aan.

Is je huis ook minder waard als er asbest in zit?

Als er asbest in je huis zit, heeft dit een invloed op de verkoop en de waarde ervan. Volgens de wet moet je potentiële kopers op de hoogte brengen van de asbesthoudende materialen in het huis. Zo kunnen de mensen in kwestie een geïnformeerde beslissing nemen en de nodige maatregelen voorzien.

Ben je verplicht het asbest te verwijderen?  

In België hoef je asbest niet te verwijderen zolang het geen gevaar vormt voor de gezondheid. Zelfs in huizen die na 2001 zijn gebouwd, mag je hechtgebonden en onbeschadigd asbest laten zitten.

Sinds 2023 zijn de regels wel aangescherpt:

 • Bij renovaties moet een erkend asbestdeskundige het eventueel vrijgekomen asbest verplicht verwijderen.
 • Bij klein onderhoud moet je het asbest, indien mogelijk, laten inkapselen. Verwijdering is enkel vereist als inkapseling niet mogelijk is of het asbest beschadigd is.

Hoe lang mag het asbest nog blijven liggen?

Risicovolle asbesttoepassingen zoals asbestdaken en -gevelbekleding en andere niet-hechtgebonden materialen moet je in Vlaanderen tegen 2034 verplicht laten verwijderen. Tegen 2040 is het de bedoeling dat alle asbestmaterialen in slechte staat verwijderd zijn. Deze maatregelen maken deel uit van het Actieplan Asbestafbouw.

Verouderde golfplaten asbest

Asbestattest verplicht bij verkoop sinds 2022 

Sinds 23 november 2022 moet bij de verkoop van een huis in Vlaanderen een asbestattest worden geleverd. Dit officiële document vertelt kopers waar het asbest aanwezig is, in welke staat het zich bevindt en hoe ze het kunnen beheren of verwijderen.

Toekomstige verplichtingen rond asbest in Vlaanderen 

De Vlaamse overheid wil alle risicovolle asbestmaterialen zo snel mogelijk laten verwijderen. Daarom is vandaag het Actieplan Asbestafbouw van kracht:

 • Tegen 2034: alle risicovolle asbesttoepassingen moeten uit Vlaamse gebouwen en woningen verwijderd zijn.
 • Tegen 2040: alle andere asbestmaterialen in een beschadigde staat moeten veilig weggehaald zijn.

Tegen 2032 is bovendien een asbestinventaris verplicht voor alle huizen die een bouwjaar van vóór 2001 hebben. Zo zorgt Vlaanderen voor transparantie, veiligheid en waardebehoud.

Wil je een asbestattest aanvragen of asbest laten verwijderen? Kom in contact met deskundigen via ons formulier

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met ervaren asbestdeskundigen. Vergelijk gratis en vrijblijvend verschillende offertes op maat en maak een geïnformeerde keuze. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.