Sierpleister: mogelijkheden en richtprijzen

Kunnen jouw muren of jouw plafond wel een opknapbeurt gebruiken en overweeg je hiervoor het aanbrengen van een sierpleister?

Lees dan de onderstaande tekst en kom alles te weten over de diverse soorten sierpleisters, wat zoal de mogelijkheden hiervoor zijn en wat de gemiddelde prijzen voor pleisterwerken zijn.

Soorten sierpleisters

Sierpleister, ook wel crepi genoemd, is een populaire methode voor het stucen van muren en plafonds. Bij het bepleisteren met crepi draait het, zoals de naam al aanduidt, om een sierlijke structuur en afwerking.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Sierpleister is een verzamelnaam voor diverse stucwerk methoden die zeer hard worden en daarmee een strakke decoratieve uitstraling aan je muren geven.

Over het algemeen zijn er twee soorten pleisterwerken, namelijk minerale- en kunstharenpleister en is stucwerk onder te verdelen in verschillende structuren, zoals grof, korrel en glad.

Zo heb je bijvoorbeeld diverse grove structuren stucwerk, namelijk sierbepleistering zoals granol en rustiekputz, en diverse gladde soorten sierbepleistering zoals Italiaanse crepi en beton cire.

Ook zijn er diverse milieuvriendelijke stucwerk soorten, zoals bijvoorbeeld Japans sierbepleistering (ook wel katoenpleister genoemd) of leemstuc. Deze crepi soorten geven een natuurlijke en warme uitstraling.

Ten slotte kan stucwerk onderverdeelt worden in de categorieën buitenbepleistering en binnenbepleistering. Stucwerk voor buitenmuren heeft vaak andere eigenschappen dan stucwerk soorten die voor binnen muren en plafonds gebruikt worden.

Waarom kiezen voor sierpleister?

Crepi voor buiten

Wanneer je je buitenmuren keurig wilt afwerken kun je kiezen voor een speciale buitensierpleister. Dit is vaak een sierbepleistering soort die een goede isolatiewaarde biedt en daarnaast beschermt tegen vocht en weersomstandigheden.

Buitenmuren moeten vaak een betere bescherming bieden dan binnenmuren en zijn daarom vaak voorzien van een hoogwaardige harde bepleistering.

Stucwerk voor buiten is zowel op muren als op de buitengevel aan te brengen en geeft je huis hierdoor weer een frisse en nieuwe uitstraling.

Geschikte stucwerk voor buiten is bijvoorbeeld het grove rustiekputz en granol of het strakke spachtelputz sierbepleistering met een korrelstructuur effect.

Crepi voor binnen

Stucwerk geeft een unieke sfeer aan je woning en de sierbepleistering voor binnen voldoet aan andere standaarden dan de sierbepleistering voor buiten. Over het algemeen is het stucwerk voor binnen vaak eenvoudig schoon te maken en kun je het materiaal gemakkelijk overschilderen.

Stucwerk voor binnen is beschikbaar in diverse kleuren, stijlen en materiaalsoorten. Sierbepleistering voor binnen is zeer onderhoudsvriendelijk en hygiënisch en biedt daarnaast een goede duurzame kwaliteit.

Laat je adviseren door een vakman

Mogelijkheden crepi voor binnen

Er zijn diverse stucwerk methoden voor binnen, zoals bijvoorbeeld het strakke Italiaans stucwerk dat vaak gekozen wordt voor badkamers en keukens, het korrelachtige spachtelputz voor slaap- en woonkamers of het stijlvolle betonstuc voor een unieke en tijdloze uitstraling van een woonkamer of werkruimte.

Over het algemeen zijn spachtelputz, de rustiekputz en granol de meest populaire stucwerk methoden voor binnen.

Spachtelputz

Spachtelputz is al jaren razend populair en is een van de meest gekozen sierbepleistering methode. Spachtelputz heeft een korrelachtige structuur en kan zowel op muren als plafonds worden aangebracht.

De spachtelputz methode biedt een tijdloze uitstraling en is daarnaast eenvoudig te reinigen.

Rustiekputz

Rustiekputz (ofwel barokpleister) is een grove wandafwerking dat zowel bij de wat klassiekere als bij de moderne woningstijl aansluit. Rustiekputz is geschikt voor muren en plafonds en gaat lang mee.

Het materiaal beschadigt niet snel en mocht er een kras of barstje ontstaan dan valt dit nauwelijks op.

Granol

Granol (ook wel granolputz) is wellicht de meest grove sierbepleistering voor binnen. Al jaren wordt deze sierbepleistering gekozen voor zowel binnen als buiten op muren en plafonds. Met granol is veel variatie mogelijke en creëer je een unieke en sierrijke sfeer.

Granol is ondanks zijn luxe uitstraling zeer betaalbaar en biedt een duurzame en optimale bescherming voor je wanden.

Wat zijn de mogelijkheden voor sierpleister?

Prijs sierbepleistering

Sierbepleisters zijn over het algemeen een goedkope manier van bepleistering. De prijs voor sierbepleistering varieert echter per type en is sterk uiteenlopend.

De goedkoopste soorten, zoals de populaire rustiekputz of de spachtelputz bedragen rond de €10 tot €15 per m2. Ook voor granol liggen de prijzen over het algemeen relatief laag en betaal je ongeveer €15 per m2.

Voor de milieuvriendelijke crepi betaal je vaak iets meer. Zo ben je voor leemstuc of Japans sierbepleistering gemiddeld rond de €15 tot €25 kwijt.

Wanneer je voor een wat exclusievere bepleistering wilt gaan kunnen de kosten oplopen tot rond de €70 à €100 per m2. Zo betaal je voor Italiaans crepi rond de €75 per m2 en voor betonstuc rond de 100 euro per m2.

Ontvang je prijs op maat

Hoe crepi aanbrengen?

Het aanbrengen van sierbepleistering is over het algemeen een zeer specialistische en arbeidsintensieve klus. Zo zijn er speciale methode en technieken om tot de juiste structuren en kleurcontrasten te komen.

Zonder de juiste kennis en ervaring is het correct aanbrengen van crepi vaak een lastige klus. Veel mensen kiezen dan ook om hun bepleister werk uit te besteden door een professional.

Sierbepleistering wordt door een stukadoor aangebracht. Een stukadoor kan vaak goed inschatten wat voor materiaalsoort het meest geschikt is voor jouw type woning.

Hoe de crepi precies worden aangebracht hangt samen met het type en met de gewenste structuur. Daarnaast kan de bepleistering vaak nog worden afgewerkt met een verf naar keuzen.

Zelf crepi aanbrengen of door een vakman?

Door zelf je stucwerk uit te voeren kun je flink wat kosten besparen. Echter is dit ook een tijdrovende klus. Wanneer je nog nooit een muur gestuct hebt kan het werken met crepi zeer lastig zijn en lukt het wellicht niet om een professioneel resultaat te behalen.

Het aanbrengen van crepi vergt vaak precisie en vakmanschap en de juiste technieken daarbij zijn dan ook van uiterst belang.

Besteed je de klus het liefst uit aan een professionele vakman? Vergelijk dan vrijblijvend diverse offertes en vindt een professionele vakman bij jou in de buurt.