Zelf je muur bepleisteren: werkwijze en meest gemaakte fouten

Zelf je muur bepleisteren, kan je als gemiddelde thuisklusser best zelf. Het vereist wat meer vaardigheid dan schilderen, maar zeker geen professionele expertise.

Zelf je muur bepleisteren levert een mooie financiële besparing op, omdat er aardig wat arbeidsuren in gaan zitten. Een tweede voordeel is dat de bewegingsvrijheid en privacy van je gezin niet wordt beperkt door de aanwezigheid van een stukadoor.

Pleisterwerk zelf uitvoeren betekent ook dat je het tempo van de klus volledig in eigen hand hebt. Je kunt bijvoorbeeld op je gemak elk weekend één muur pleisteren. Ontdek hieronder ons stappenplan om zelf een muur te pleisteren.

Zelf pleisteren: 4 aandachtspunten

Zelf je muur bepleisteren: stappenplan

Stap 1: Voorbereiding

Dicht putten, scheuren en krassen in de muur met een vulmiddel en verwijder alle stof en vet. Behandel indien nodig de ondergrond met een geschikte primer (hechtmiddel of fixeermiddel). Zorg er ook voor dat alle niet te bepleisteren delen, zoals houtwerk, natuursteen en keramische bekleding, goed wordt afgedekt.

Stap 2: Gipsgeleiders en hoekbeschermers

Het is aangeraden om gebruik te maken van gipsgeleiders en hoekbeschermers voor je pleisterwerk.

  • Gipsgeleiders begeleiden je reilat bij het gelijktrekken van de pleisterlaag. Zo is het pleister overal even dik. De profielen plaats je loodrecht tegen de muur op ongeveer 60 cm van elkaar (afhankelijk van de lengte van je afreilatten).
  • Hoekbeschermers plaats je tegen de buitenhoeken van de muur en bij de vensterranden (indien aanwezig). Zo kan je het gipspleister mooi strak afwerken aan de hoeken en randen.

Tip: Maak vooraf een kleine juiste hoeveelheid gipspleister aan om de gipsgeleiders en hoekbeschermers op hun plek te houden.

Stap 3: Gips aanmaken en aanbrengen

In een metselkuip giet je water en gipspoeder volgens de op de verpakking aangegeven mengverhouding. Meng het met een elektrische stuc mixer (boor met roerijzer) totdat de massa klontvrij is.

muur bepleisteren: zelf pleister maken

Met een pleisterspaan breng je het gipspleister zo gelijkmatig mogelijk aan tegen de muur. De laag moet iets dikker zijn dan de diepte (dikte) van de gipsgeleiders. Het is beter om bovenaan de muur te beginnen pleisteren en naar onder toe te werken.

Stap 4: Afreien en opschuren

Zodra een deel van de muur tussen twee gipsgeleiders bedekt is met pleister, gebruik je de reilat om het geheel glad te strijken. Na de eerste egalisatie met afreilat zullen er waarschijnlijk nog wat ’gaten’ in de pleisterlaag zitten.

Zelf muur bepleisteren: muur effen maken met afreilat

Vul die met pleister en strijk de laag voor een tweede keer glad met de reilat. Als de muur helemaal af is, kan je de gipsgeleiders verwijderen en de openingen opvullen met pleister.

Stap 5: Afwerking

Zodra het gips hard genoeg is, kan de afwerking van het pleisterwerk beginnen. Met een plakspaan met schuurspons maak je de grote oneffenheden weg. Vervolgens gebruik je een metalen plakspaan voor een oppervlakte met een mooie egale afwerking.

Twijfels over zelf pleisteren?

Zelf een muur gipsen of een plafond pleisteren is niet iedereen gegeven. Het is vuil werk en vergt een professionele aanpak. Indien je niet zeker bent, raadpleeg dan zeker een stukadoor uit je buurt.

Hoe zelf pleisterwerken uitvoeren?

4 aandachtspunten bij het zelf pleisteren van muren

Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden wanneer je een frisse laag gipspleister gaat aanbrengen op bestaand pleisterwerk of een onafgewerkte muur. Met de juiste aanpak ben je ervan verzekerd dat het nieuwe pleister goed hecht en in de toekomst geen barstjes krijgt of vochtplekken vertoont.

De volgende 4 aandachtspunten worden door doe-het-zelvers geregeld over het hoofd gezien wanneer ze beginnen met pleisteren.

Zorg voor een geschikte ondergrond

Voordat je begint met de muren bepleisteren is het belangrijk om na te gaan als de muur de juiste droogte heeft. Op een gladde muur (zwak zuigend) of poreuze muur (sterk zuigend) zal het nieuwe gipspleister niet optimaal hechten. De droogte van de ondergrond kan je eenvoudig testen. Strijk de muur nat met een blokkwast en kijk hoe lang het duurt voordat het water wordt opgezogen.

  • Duurt het ongeveer 5 minuten, dan is de muur in prima staat om een nieuwe pleisterlaag stevig te laten hechten.
  • Blijft het water aanzienlijk langer dan 5 minuten aan de oppervlakte, dan is de muur te glad. Je zult hem moeten voorbehandelen met een hechtmiddel.
  • Wordt het water al binnen 2 minuten opgezogen, dan is de muur waarschijnlijk poreus.  Als het binnen 2 minuten wordt opgezogen dan moet hij worden voorbehandeld met een fixeermiddel.

Zelf muur bepleisteren: geschikte ondergrond

Pleister niet onder de waterkering

Muren hebben vaak een waterkering die voorkomt dat vocht uit de bodem omhoog trekt. Deze kering zit doorgaans enkele centimeters boven het niveau van je vloer, zowat halverwege de plint. Ga je onder de waterkering pleisteren, dan schakel je de werking van deze barrière uit.

Vocht kan dan gewoon via het pleisterwerk omhoog trekken en schimmelplekken op de muur veroorzaken. Stop dus minstens een halve centimeter boven de waterkering met pleisteren. Dankzij de plint wordt deze overgang volledig aan het zicht onttrokken.

Gebruik dunpleister

Het klinkt vreemd, maar gips hecht minder goed op bestaand pleisterwerk dan op een nog niet gepleisterde muur. Het is dus verstandig om bij het herstellen van oud pleisterwerk de tweede laag zo dun als mogelijk te houden.

Kies voor 10 tot 12 mm pleister als de ondergrond egaal is, en voor ongeveer 15 mm als je oude pleisterlaag wat oneffenheden heeft. Bij een dikke, zware laag van 20 tot 30 millimeter loop je het risico dat het nieuwe gipspleister niet overal goed hecht.

Waterdichting in de badkamer

Normaal gipspleister is weliswaar waterwerend, maar niet volledig waterdicht. Voor natte ruimtes, zoals de badkamer, keuken en het washok moet je dus extra aandacht besteden aan de waterdichting. Dit kan door gebruik te maken van speciale gehydrofobeerde gipspleister of door eerst een waterdichte coating aan te brengen op de muur.

Muur laten bepleisteren: gratis offertes

Zelf je muren bepleisteren kan veel voldoening geven als de klus goed wordt uitgevoerd. Maar er zitten wat uitdagingen aan en het is best arbeidsintensief. Je kan dus ook kiezen om het pleisteren over te laten aan een beroepsmatige stukadoor voor een mooie afwerking.

Zorg er in dat geval voor dat je de kosten zo laag mogelijk houdt door offertes van verschillende aanbieders te vergelijken. Pleisterwerk en de prijs per m² (materiaal plus montagekosten) kan aardig uiteen lopen naargelang de stukadoor.

Vergelijk gratis offertes via onze offerteservice en kijk of het pleisterwerk laten uitvoeren door een stukadoor iets voor jou is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welke ruimtes wenst u te laten bepleisteren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.