Dakrenovatie: prijs, opties en aandachtspunten

Heeft het dak van je woning een dakrenovatie nodig? Wil je graag weten waar je je aan kan verwachten? Onderstaand artikel helpt je alvast op weg met de meest relevante, praktische info en richtprijzen voor jouw dakrenovatie. Wil je snel en eenvoudig in contact komen met erkende dakwerkers in jouw regio? Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier en vind de juiste vakman voor jouw dakrenovatie.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Hoeveel kost het renoveren van je dak?

Afhankelijk van het type dakwerken dat je laat uitvoeren, variëren de prijzen van een dakrenovatie gemiddeld genomen tussen 1.800 en 4.500 euro.

Dak-renoveren-min.jpg

Ontvang gratis prijzen op maat

Wat bepaalt de prijs van een dakrenovatie?

1. Plat dak versus hellend dak

Een eerste factor die de prijs beïnvloedt, is het soort dak waarover je beschikt. Het renoveren van een hellend dak zal je doorgaans ook duurder uitkomen dan een plat dak.

Bij platte daken zijn er veel minder risico’s voor de dakwerkers omdat ze op de dakstructuur zelf kunnen staan. Bij hellende daken heb je heel wat extra ondersteunend materiaal nodig. Denk aan: de huur van een steiger, gemiddeld 160 euro per week, en een pannenlift, waarvoor de kosten op weekbasis kunnen oplopen tot 300 euro. Voor dakwerken op platte daken heb je dat niet nodig.

2. Materiaalkeuze en types dakbedekking

Verder spelen het materiaal en de dakbedekking een belangrijke rol in de totaalprijs. In onderstaande tabellen vind je een handig overzicht van de diverse prijscategorieën en tarieven:

Plat dak: soort dakbedekkingPrijs
Bitumineus€ 60 per m²
EPDM€ 70 per m²
PVC€ 70 per m²
Groen dak€ 80 per m²
Dakreparatie-min.jpg
Schuin dak: type dakbedekkingPrijs
Dakpannen beton – dakpannen gebakken€ 60 – 65 per m²
Aluminium€ 80 per m²
Leien€ 85per m²
Zink€ 100 per m²
Riet€ 105 per m²
Koper€ 140 per m²

3. Bepaalde extra’s

Wil je dakisolatie plaatsen op jouw hellend dak? Of zonnepanelen installeren op jouw platte dak? Andere bijkomende dakwerken beïnvloeden logischerwijze ook het totale kostenplaatje. 

Zonnepanelen-min.jpg

Premie-aanbod dakrenovatie in 2022

Naargelang het soort werken maak je ook aanspraak op tal van dakrenovatie premies, waaronder:

  • Mijn VerbouwPremie
  • EPC-labelpremie
  • Premie asbestverwijdering + zonnepanelen
  • Verlaagd btw-tarief
  • Lokale premies

Als je bijvoorbeeld wil kunnen genieten van een verlaagd btw-tarief (6 % in plaats van 21 %) moet de privéwoning in kwestie minstens 10 jaar oud zijn. Daarnaast komen woningen in aanmerking die voor minder dan de helft gebruikt worden voor professionele doeleinden.

Het is eveneens verplicht de dakwerken te laten uitvoeren en factureren door een erkende aannemer. Levering en plaatsing van de materialen moeten aan dezelfde erkende aannemer uitbesteed worden.

Ontvang en vergelijk gratis offertes

Wat zijn je opties inzake dakrenovatie?

Optie 1: Een overzetdak plaatsen

Een eerste optie is de plaatsing van een overzetdak. Dat is de ideale oplossing wanneer je dakconstructie nog in goede staat verkeert, maar de huidige dakbedekking zelf volledig verouderd is of de dakpannen te vervuild zijn. Hierbij gaan we het oude dakbedekking verwijderen en vervangen door een overzetdak. Dit bespaart je een complete dakrenovatie.

Aangezien je het bestaande dak kan laten zitten, spaar je heel wat geld en tijd uit. Prijzen voor een lichtmetalen overzetdak beginnen vanaf 45 euro per vierkante meter. Dit soort werk laat je best uitvoeren door een erkend dakwerker. 

Optie 2: De dakbedekking vernieuwen

In geval van vervuilde of versleten dakbedekking, kan je ook jouw dakbedekking vervangen. Zo vervang je jouw bestaande dakpannen door nieuwe. Dan is een totale dakrenovatie niet nodig.

Om dat te kunnen doen, verwijder je eerst de oude dakpannen. Nadien plaats je de nieuwe bedekking op de reeds aanwezige, onderliggende constructie. In sommige gevallen kan je jezelf beperken tot delen van de dakbedekking vervangen. Op die manier hoeft niet het hele dakpannenstelsel eraan te geloven. 

Er is overigens een enorm aanbod aan types dakbedekking en kleuren waaruit je een keuze kan maken. Reken voor een nieuwe dakbedekking op bedragen die starten vanaf 50 euro per vierkante meter. 

Een nieuwe dakbedekking plaatsen kan vrij intensief zijn. Denk eraan om een goede dakwerker aan te nemen voor een correcte uitvoering van de klus. Via het offerteformulier onderaan kan je in contact komen met verschillende dakwerkers en advies op maat vragen voor jouw nieuwe dakbedekking.

Dakbedekking-min.jpg

Optie 3: De dakconstructie vernieuwen

Uiteraard kan het evenzeer voorvallen dat het complete dak nood heeft aan vernieuwing indien de dakconstructie aangetast is. Denk maar aan een ingezakte constructie, ernstige slijtage of aantasting door vocht. Een complete dakrenovatie is een complexe en vrij technische klus die je daarom best uitbesteed aan een gespecialiseerde dakwerker.

Een nieuw dak is zeker niet goedkoop. Reken op bedragen vanaf 175 euro per vierkante meter.

Optie 4: Verwijderen van asbest

Asbest verwijderen is de vierde en laatste mogelijkheid op het vlak van dakrenovatie. Asbest vind je vooral voor bij een oude dakbedekking. Het is heel gevaarlijk en schadelijk voor zowel je eigen gezondheid als dia van het milieu.

De geïnfecteerde, oude dakbedekking moet simpelweg vervangen worden door een nieuwe dakbedekking. Voor de verwijdering van asbest tel je tussen 10 en 15 euro per vierkante meter neer.

Een dakwerker kiezen: waarop letten?

Uurtarief versus totaalbedrag

Het uurtarief verschilt sterk per dakwerker. Omdat elke vakman zijn eigen uurtarief bepaalt. Bij de meeste vakmannen schommelt een dakrenovatie tussen 35 en 45 euro.

Voorts doe je er goed aan rekening te houden met het feit dat een ervaren dakwerker vaak meer aanrekent dan starters. Ook spreekt het voor zich dat hoe groter de dakoppervlakte is, hoe meer de klus uiteindelijk zal kosten. In veel gevallen ben je goedkoper af met een dakwerkersbedrijf dan met een zelfstandige.

Kies een dakwerker in jouw regio

Een extra manier om te besparen op je dakrenovatie is door een beroep te doen op een professionele dakwerker dicht bij huis. Dat komt door de verplaatsings- of voorrijkosten. Hoe korter de afstand voor jouw vakman, des te minder je zal moeten bijleggen voor de rit van de vakman tot aan jouw woonst.

Nieuwe-dakbedekking-min.jpg

Vergelijk meerdere offertes

Beschik je na het lezen van bovenstaand artikel over voldoende info? Ben je op zoek naar erkende dakwerkers actief in jouw buurt? Aarzel in dat geval zeker niet om gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes aan te vragen via onderstaand formulier aan verschillende dakwerkers.

Op die manier kan je naast het vergelijken van prijzen van lokale, professionele dakwerkers ook de beste deal vinden voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.