Chape uitbreken: kostprijs, werkwijze en aandachtspunten
Een nieuwe vloer geeft je woning een totaal andere uitstraling. Dat betekent wel dat je iets met de huidige chape moet. Is het nodig om deze op te knappen of moet hij zelfs helemaal uitgebroken worden? Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je opties. Hier lees je niet alleen over de verschillende methodes en aandachtspunten, maar ontdek je ook wat de bijbehorende prijzen zijn. Zo begin je voorbereid aan deze klus.
INHOUDSTAFEL
Kan je chape uitbreken?
Ben je van plan om je bestaande vloer te vervangen? Dan is je chape uitbreken zeker een mogelijkheid, maar het is niet altijd nodig om dit te doen. Is de huidige vloer nog in goede staat? Dan heb je de mogelijkheid om hier gewoon een nieuwe vloer over aan te brengen.
Dat bespaart je niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. Dit kan wel alleen wanneer de huidige vloer egaal is en recht ligt. Mogelijk moet je wel enkele deuren inkorten om de dikte van de nieuwe vloer op te vangen. De uiteindelijke prijs is ook afhankelijk van de dikte van de chape.
Of je een nieuwe vloer over je huidige vloer kan leggen, is ook afhankelijk van het vloertype. In principe is dit mogelijk met tegels, laminaat, pvc en kurkvloeren. Voor alle vloertypen gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo moet je bij laminaat en parket altijd een ondervloer leggen. Tegels zijn alleen geschikt wanneer de huidige vloer echt vast ligt. Daarom is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de huidige vloer.
Bestaande chape egaliseren
Moet je toch de huidige vloer verwijderen? Dan blijft je chape nog over. Dit betekent niet meteen dat je de chape met uitbreken. In veel gevallen is het mogelijk om een bestaande chape te egaliseren. Zo geef je je oude chape een nieuw leven, wat ook weer extra kosten bespaart.
Bij deze methode giet een specialist een nieuwe laag over de bestaande chape. Door deze laag netjes te egaliseren, ontstaat er een strakke ondervloer die gebruikt kan worden voor je nieuwe vloer.
Zitten er grote scheuren of diepe kuilen in de chape? Dan is uitbreken en opnieuw beginnen de enige juiste optie.
Wat kost een chape vloer laten uitbreken? [Richtprijs]
Natuurlijk wil je weten wat het gaat kosten om je dekvloer te laten uitbreken en een nieuwe aan te laten leggen. Voor het leggen van chape is het altijd verstandig om een specialist in te schakelen. Dat kost je ongeveer 15 tot 20 euro per m².
Ben je een beetje handig aangelegd of heb je een eigen elektrische breekhamer? Dan kun je ervoor kiezen om zelf het breekwerk te doen. Dit neemt wel enkele dagen in beslag en gaat gepaard met heel wat stof. Vind je een specialist dus aangenamer, tel dan ook nog 18 tot 25 euro per m² bij de prijs op voor de breekwerken.
Er zijn nog een paar factoren die de uiteindelijke prijs per m2 bepalen.:
- Oppervlakte: een grotere oppervlakte vraagt nu eenmaal om meer werkuren, wat ook weer voor meer arbeidskosten zorgt. Vaak bespaar je wel op het gebied van materiaalkosten dankzij schaalvoordeel, maar een grotere ruimte kost nu eenmaal meer geld dan een kleine vloer.
- Toegankelijkheid: voor een specialist is het een stuk makkelijker om de chape open te breken en te vervangen in een woonkamer dan in een kelder. Moeilijke hoeken of schuin aflopende daken bemoeilijken ook het proces en maken het dus duurder.
- Container: je kunt best een container plaatsen wanneer je de betonvloer laat openbreken. Dit zorgt namelijk voor heel wat stof en puin. Houd rekening met bijkomende kosten tussen € 175 en € 300, afhankelijk van de grootte van de container.
Besluit je om de chape te laten egaliseren in plaats van uit te breken en opnieuw aan te leggen? Dan ben je tussen de 20 en 25 euro per m² kwijt. Natuurlijk hoef je niet voor sloopkosten te betalen, want de bestaande vloer blijft gewoon liggen. Daardoor is egaliseren altijd nog goedkoper dan een compleet nieuwe chape vloer aan laten leggen.
Oude chape uitbreken: enkele methodes
Een specialist heeft natuurlijk het juiste gereedschap bij de hand om een chape uit te breken. Die expert kan voor verschillende methodes kiezen. Overweeg je om zelf je oude chape uit te breken? Dan is het ook belangrijk om deze methodes te kennen. Zo weet je precies welke van deze opties die juiste is in jouw situatie.
1. Breekhamer of slijpschijf
Een breekhamer of slijpschijf is je beste vriend wanneer je snel een grote oppervlakte uit wilt breken. Dit gereedschap gebruik je dus voor het grote werk. Je kunt niet secuur genoeg werken om leidingen te vermijden, dus zorg ervoor dat je weet waar deze liggen.
Het vergt wat oefening om met deze materialen te werken. Het is daarom aan te raden om te beginnen op een stuk waarvan je zeker weet dat er geen leidingen in de buurt zijn. Het voordeel van dit krachtige gereedschap is dat je weinig energie hoeft te gebruiken om snel vooruitgang te boeken.
2. Hamer en beitel
Ook wanneer je een breekhamer of een slijpschijf hebt, is het belangrijk om een hamer en een beitel bij de hand te hebben. Dit gereedschap gebruik je namelijk voor het fijnere werk.
Het is zelfs aan te raden om eerst een begin te maken met je hamer en beitel. Doe dat in de buurt van een stopcontact, zodat je direct al zicht hebt op kabels en leidingen in de buurt. Hak vervolgens de chape weg rondom alle leidingen. Wat overblijft kun je weghalen met een breekhamer of slijpschijf.
Tip: traceer vooraf de leidingen onder de chape
Het is altijd verstandig om vooraf een beeld te hebben van de leidingen onder de chape. Zo voorkom je dat je tijdens het slopen en slijpen ineens een leiding raakt, met een lekkage als gevolg.
Door te beginnen rondom een stopcontact en vervolgens alle kabels en leidingen te volgen, voorkom je grote problemen. Heb je een leidingzoeker of nog een oude bouwtekening waar de leidingen op zijn aangegeven? Dat helpt je helemaal bij het proces.
Hoelang duurt chape uitbreken?
Voordat je begint met het uitbreken van welke soort chape dan ook, is het belangrijk om te weten dat dit veel tijd in beslag kan nemen. Een specialist is sneller, maar als amateur kan het je uren of zelfs dagen de tijd kosten. Dat is afhankelijk van de oppervlakte, maar ook van je gereedschap en de dikte van de chape.
Heb je dus niet de tijd om dagenlang je ondervloer weg te breken? Dan is het beter om meteen een specialist in te schakelen voor de uitvoering van dit project.
Andere aandachtspunten tijdens het uitbreken
Natuurlijk wil je deze klus zo goed mogelijk uitvoeren. Besluit je om het zelf te doen? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:
- Veiligheid: bescherm jezelf goed tegen puinbrokken en heel wat stof. Draag dus handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje dat fijnstof tegenhoudt. Zorg ook voor stevige, goed bedekkende kleding.
- Werk in kleine delen: het is verleidelijk om meteen groots aan de slag te gaan, maar het is beter om de vloer in kleine secties te verdelen en deze stuk voor stuk af te breken.
- Maak het puin klein: al die puinstukken moet je ook weer afvoeren naar de plaats van de container. Maak de brokstukken dus zo klein mogelijk. Hierdoor zijn ze makkelijker te vervoeren.
- Denk aan het stof: het stof dat vrijkomt kan ook in de rest van je woning eindigen. Dek de ruimte dus af met zeil, houd deuren gesloten en probeer zo de viezigheid te minimaliseren.
- Blijf opruimen tijdens het slopen: verwijder het puin niet pas wanneer je helemaal klaar bent, maar doe dit steeds tussendoor. Dat houdt de ruimte overzichtelijk en zorgt ervoor dat je makkelijker door kunt werken
- Let op de dikte van de chape: hoeveel moet je afbreken om het gewenste resultaat te bereiken en wanneer heb je het gewenste effect behaald?
- Schakel een specialist in: wanneer het sloopwerk niet zo snel verloopt of wanneer je er zeker van wil zijn dat je straks een stabiele ondergrond hebt, is het belangrijk om een specialist in te schakelen. Die expert kan ook het sloopwerk op zich nemen.
Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes met een prijs op maat
Wanneer het tijd is om je vloer te vervangen, heb je de keuze uit verschillende soorten chapewerken. Misschien kan je huidige vloer wel blijven liggen, moet je oude chape geëgaliseerd worden of is het noodzakelijk om de chape helemaal uit te breken. De prijzen van al deze klussen verschillen natuurlijk aanzienlijk. Wil je weten wat het kost om jouw vloer op te knappen? Vul dan hier je gegevens in, verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes van specialisten uit jouw omgeving.