Menuiserite asbest onderdakplaten: Herkenning en Behandeling

Wat is Menuiserite?

Menuiserite is de naam van een type onderdakplaat dat vervaardigd werd door de fabrikant Eternit. Deze platen bestaan uit vezelcement en werden in het verleden gemaakt met behulp van asbestvezels. Het vezelcementmengsel werd gemengd met de asbestvezels om bepaalde eigenschappen, zoals sterkte en duurzaamheid, te verbeteren.

Hoe weet ik of mijn onderdak asbest bevat?

Het visueel herkennen van asbest in onderdakplaten kan lastig zijn. Menuiserite onderdakplaten die asbest bevatten, hebben over het algemeen een honingraatstructuur en komen voor in lichte grijze, roze of gele kleuren.

Eternit = asbest?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de termen “asbest” en “Eternit”. Eternit was een belangrijke fabrikant van asbestcement, maar niet alle Eternit-producten bevatten asbest.

Menuiserite NT = asbestvrij

Menuiserite onderdakplaten die na 1994 geproduceerd zijn, bevatten geen asbest. Je kan ze herkennen door de markering “Menuiserite NT” of “Menuiserite T”.

Asbestattest

Wil je absolute zekerheid over asbest in het huis? Dan is het raadzaam om een asbestdeskundige te raadplegen om een asbestattest op te stellen. Dit attest bevat een volledige inventaris van alle aanwezige asbest in een gebouw en de toestand ervan. De asbestdeskundige zal de onderdakplaten analyseren en bepalen of ze asbest bevatten.

menuiserite onderdakplaten

Zijn Menuiserite onderdakplaten gevaarlijk? Mag ik ze gewoon laten liggen?

Zolang de onderdakplaten intact zijn, is er geen gevaar voor de gezondheid. Helaas zal een asbest onderdak na verloop van tijd verweren of beschadigd raken, waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. In dat geval komen de schadelijke vezels vrij, met alle gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Daarom is het raadzaam om in geval van twijfel een specialist te raadplegen en te overwegen de platen te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Het laten liggen van beschadigde of verweerde Menuiserite onderdakplaten kan leiden tot een verhoogd risico op vezelverspreiding en gezondheidsproblemen.

Menuiserite platen zelf verwijderen of laten doen?

Het verwijderen van asbesthoudende materialen, waaronder Menuiserite onderdakplaten, is een risicovolle opdracht die de nodige expertise en voorzorgsmaatregelen vereist. In Vlaanderen is er een verplichting om asbestcementdaken te vervangen tegen 2034. Bij renovatiewerken waar asbest vastgesteld wordt, is het verplicht om de asbest te laten verwijderen.

Het is belangrijk om de verwijdering van Menuiserite onderdakplaten te laten uitvoeren door een erkende asbestverwijderaar die over de juiste certificering en ervaring beschikt. Het inschakelen van een professional verzekert dat de verwijdering op een veilige en wettelijke manier gebeurt, met minimale blootstelling aan asbestvezels. Voor advies en professionele asbestverwijdering kunt u contact opnemen met gespecialiseerde asbestverwijderaars.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is menuiserite asbestvrij?