Menuiserite asbest: hoe herkennen? Kleur, structuur en professionele verwijdering 

Menuiserite asbest is de naam van een soort onderdakplaat dat vroeger door Eternit vervaardigd werd. Als je in een huis woont met een bouwjaar vóór 2001, bestaat de kans dat deze asbesthoudende platen nog in je onderdak zitten. Ontdek hier de karakteristieke kenmerken van menuiserite asbest en leer hoe je het materiaal herkent. Wil je graag professionele en ervaren asbestverwijderaars inschakelen? Vul ons formulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact.

Wat is een menuiserite plaat? 

Een menuiserite plaat is een asbesthoudende onderdakplaat geproduceerd door Eternit. De asbestplaten kunnen vandaag nog voorkomen in huizen die vóór 2001 gebouwd werden. Vanwege de isolerende eigenschappen was menuiserite het ideale materiaal om onder je dakpannen of -leien te leggen.

Er bestaan 2 types menuiserite asbestplaten: de hechtgebonden en niet-hechtgebonden variant. De hechtgebonden platen bestaan uit asbestcement met vaste vezels. De niet-hechtgebonden variant bevatte losgebonden vezels, maar kwam niet zo vaak voor omdat het minder robuust en isolerend was.

Asbestplaten veilig verwijderen?
Schakel de hulp van een asbestverwijderaar in.

Te herkennen aan het roze, lichtgrijze of gele asbestcement 

Je kunt menuiserite asbestplaten herkennen aan hun kleur. Zo zijn ze roze, lichtgrijzig of eerder geel. Verder voelen de platen zacht aan.

Een hechtgebonden asbestplaat heeft een kenmerkende gewafelde honingraatstructuur en is opgebouwd uit meerdere dunne lagen. Een niet-hechtgebonden asbestplaat is moeilijker te herkennen, maar over het algemeen heeft het een witgrijze kleur.

Kortom: het is niet altijd eenvoudig om asbesthoudende menuiserite platen te herkennen. Wanneer je rekent op het getrainde oog en de expertise van een professional, ben je pas echt 100% zeker of je met menuiserite asbest plaatmateriaal te maken hebt.

Menuiserite asbest

Hoe weet ik of mijn onderdak asbestplaten bevat? 

De fabrikant van menuiserite asbestplaten is Eternit, vandaag ook wel bekend als ‘Etex‘. Niet al hun producten of platen bevatten asbest, maar vroeger waren ze wel één van de belangrijkste asbestcement leveranciers in België.

Niet alleen het uiterlijk helpt je bij de herkenning van asbestplaten, maar ook de vlamtest. Houd de vlam van de aansteker dichtbij de vezels van de plaat en kijk of de vezels beginnen te gloeien. Als de vezels na contact met het vuur niet beschadigd zijn, heb je hoogstwaarschijnlijk met asbest te maken.

In dergelijke asbesthoudende platen zitten vaak ook andere keramische vezels verwerkt. Daarom is de vlamtest nooit 100% accuraat. Schakel een asbestdeskundige in voor een 100% betrouwbaar resultaat.

Welke eternit platen bevatten asbest? 

De Eternit menuiserite asbestplaten die vóór 1994 geproduceerd werden, bevatten zeker en vast asbest. Tussen de jaren 1994 en 2001 kan er nog twijfel bestaan. Hebben je onderdakplaten een recenter productiejaar dan 2001? Dan is de kans op asbest heel klein.

Als een van de volgende lettercombinaties op je plaat vindt (AT, NF, CAF), dan is de kans groot dat je onderdak asbest bevat. Je vindt deze markering op de laatste of voorlaatste golf van het paneel terug.

Menuiserite NT = asbestvrij 

Vanaf 1994 produceerde Eternit platen zonder menuiserite asbest. Als jouw onderdakplaat van na 1994 dateert, dan staat er ‘NT‘ op vermeld. Deze ‘NT’ afkorting staat voor New Technology, wat wil zeggen dat de plaat volledig asbestvrij is. Het is met vernieuwde technologie gemaakt.

Laat een asbestattest van je dak opstellen

Een asbestattest wordt door een erkend asbestdeskundige opgesteld. Hij of zij brengt alle asbesthoudende materialen van een gebouw in kaart. Op basis van deze asbestinventaris krijg je nadien een officieel document dat aan de hand van een score de hoeveelheid asbest aangeeft. Verder krijg je aanbevelingen op vlak van verwijdering en beheer van de asbestmaterialen.

De professional kan dus ook aangeven of jouw dak menuiserite asbest bevat of niet. Indien wel, dan verkrijg je ook meer details over het type asbest, waar het precies in je dak zit, hoe je het best laat behandelen…

Een asbestattest is vandaag in bepaalde gevallen verplicht. Tegen 2032 is het bovendien verplicht dat alle constructies die een bouwjaar vóór 2001 hebben ook een asbestattest bezitten. Ook bij de verkoop van een gebouw is een asbestattest vereist.

asbestplaten onderdak

Zijn menuiserite onderdakplaten/golfplaten gevaarlijk?

Menuiserite asbest onderdakplaten zijn gevaarlijk wanneer ze in slechte staat verkeren. In dat geval laat je ze best zo snel mogelijk verwijderen door asbestdeskundigen. Zij nemen de juiste maatregelen en beschikken over het benodigde materiaal om de klus veilig en wettelijk correct te klaren.

Menuiserite asbestplaten verplicht verwijderen tegen 2034 

In Vlaanderen is al een tijdje het actieplan Asbestafbouw van kracht. De Vlaamse regering wil dat tegen 2034 alle asbestdaken vervangen zijn. Ga jij binnenkort renoveren? Dan ben je verplicht om tijdens de renovatiewerken alle (menuiserite) asbest te laten verwijderen.

Alle soorten dakwerken zijn geen gemakkelijke klus. Asbestdaken verwijderen valt daar zeker onder. Deze werken laat je liever aan erkende asbestverwijderaars over: zij nemen de juiste veiligheidsmaatregelen voor jou en je omgeving.

Verstuur je aanvraag en laat asbest veilig en professioneel verwijderen door erkende asbestdeskundigen 

Laat asbesthoudende toepassingen veilig verwijderen door experts uit jouw buurt. Vul onderstaand formulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen. Zij sturen je offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Vergelijk alle voorstellen en maak de beste keuze voor jouw situatie. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.