Asbest onderdak: herkennen, verwijderen en kosten

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat vroeger veelvuldig werd gebruikt in de bouwsector vanwege zijn eigenschappen, zoals sterkte, duurzaamheid en brandwerendheid. Ook voor het onderdak van oudere daken werden platen met asbestvezels gebruikt.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de aanwezigheid van asbest onderdak, omdat beschadigde platen vezels kunnen vrijgeven die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer ze worden ingeademd. In dit artikel zullen we bespreken hoe je asbest onderdak kunt herkennen, wat te doen als je dak asbest bevat en hoeveel het kost om asbest te laten verwijderen.

asbest onderdak (gele kleur)

Asbest onderdak herkennen

In tegenstelling tot de klassieke asbest golfplaten is een asbest onderdak niet zo eenvoudig te herkennen. Gelukkig zijn er enkele aanwijzingen voor een asbesthoudend onderdak:

1. Bouwjaar

Ten eerste is het productiejaar van het dak van belang. Asbest werd veel gebruikt in onderdakplaten tot de jaren 90, voordat het gebruik ervan verboden werd. Daarom is de kans groter dat oudere daken asbest bevatten.

2. Visuele check

Uiterlijke kenmerken kunnen ook wijzen op de aanwezigheid van asbest in het dak. Asbesthoudende onderdakplaten hebben vaak een honingraatstructuur en meerdere lagen. Gebonden onderdakplaten zijn dun, zacht en lichtgrijs, roze of geel van kleur. Ze werden vooral gebruikt voor isolatie in leien en pannendaken. Niet-gebonden onderdakplaten hebben een lagere dichtheid en zijn witgrijs of hebben andere kleuren.

3. Vlamtest

Een vlamtest kan ook worden gebruikt om asbest onderdak te herkennen. Asbesthoudende onderdakplaten zullen niet verbranden, maar alleen smeulen wanneer ze worden blootgesteld aan een vlam. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van een vlamtest en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

4. Asbestattest

Beschik je over een asbestattest, dan heb je absolute zekerheid. Een asbestinventaris wordt opgemaakt door een asbestdeskundige die het hele gebouw controleert op de aanwezigheid van asbest. Zij kunnen een monster nemen van het onderdak en dit analyseren in een laboratorium om de aanwezigheid van asbestvezels te bevestigen.

5. Merknaam: Menuiserite

Eternit – de grootste producent van asbesttoepassingen in België – produceerde tot 1993 asbesthoudende onderdakplaten voor leien- of pannendaken onder de merknaam Menuiserite. Het zijn dunne platen in asbestcement met cellulosevezels in een roze, lichtgrijze of gele kleur en voelen zacht aan.

Is een onderdak met asbest gevaarlijk?

Een onderdak met asbest vormt een potentieel gezondheidsrisico, vooral wanneer de platen beschadigd zijn en vezels kunnen vrijkomen. Wanneer asbest ingeademd wordt, kan dit ernstige longziekten veroorzaken, zoals asbestose en longkanker. Daarom is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen als je onderdak asbest bevat.

Mijn onderdak bevat asbest, wat nu?

Als je onderdak asbest bevat, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen voor de verwijdering ervan. Het zelf verwijderen van asbest is gevaarlijk en niet aan te raden. Professionele asbestverwijderaars hebben de juiste kennis, ervaring en beschermingsmiddelen om de asbest te verwijderen.

Hoe asbest onderdak verwijderen?

De verwijdering van asbest onderdak moet altijd worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Zij volgen strikte procedures en nemen de nodige veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van asbestvezels te minimaliseren. Het verwijderen van asbest onderdak kan een complex proces zijn en vereist gespecialiseerde apparatuur.

Hoeveel kost het verwijderen van asbest onderdak?

De kosten voor het verwijderen van asbest onderdak kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het dak, de bereikbaarheid, de staat van het asbesthoudende materiaal en de regio waarin je woont. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende gecertificeerde asbestverwijderaars om een idee te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

Professionele asbestverwijderaars vergelijken

Bij het kiezen van een professioneel asbestverwijderingsbedrijf is het belangrijk om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let daarbij op hun certificering, ervaring, referenties en prijs. Vraag ook om een gedetailleerd plan van aanpak en een offerte voordat je een definitieve beslissing neemt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Kan mijn onderdak asbest bevatten?

Als je dak is gebouwd vóór de jaren 90, is er een kans dat het asbest bevat. Het is echter niet altijd mogelijk om visueel vast te stellen of er asbest aanwezig is. Daarom is het verstandig om een asbestattest te laten opstellen door een gespecialiseerd bedrijf om zekerheid te krijgen.

Mag ik zonnepanelen leggen op een asbesthoudend onderdak?

Het is ten strengste verboden om zonnepanelen op een asbesthoudend onderdak te leggen. Om het frame van de zonnepanelen te bevestigen moet er door het onderdak geboord worden en komen er dus gevaarlijke asbestvezels vrij. Daarom moet je het asbestdak eerst vervangen worden voordat de zonnepanelen kunnen worden geplaatst.