Hardheid water: ideale waarden, testen & verschillen per regio 

De hardheid van water zorgt in veel Belgische huishoudens voor problemen. Een te hoge concentratie kalk in je leidingwater leidt tot kalkaanslag, extra energiekosten en schade aan huishoudelijke apparaten. Maar wanneer is water te hard en welke oplossingen zijn er beschikbaar?

Ben je benieuwd naar de waterhardheid in jouw regio of wil je weten wanneer een bepaalde soort waterontharder zinvol is? Hier vind je alle informatie over het meten van waterhardheid, de verschillende waarden en de beste manieren om hard water aan te pakken. Vul ons formulier in en kom in contact met ervaren waterverzachter installateurs.

Wat is de ideale hardheid voor water? 

Voor de kwaliteit van het water in je woning streef je best naar een waterhardheid tussen 7 en 15 Franse graden. Bij deze waarden vormt zich geen kalkaanslag op je elektrische apparaten en leidingen, terwijl er nog voldoende mineralen in het water zitten die goed zijn voor het menselijk lichaam.

De minimale resthardheid van kraanwater in België ligt op 15 Franse graden wanneer waterbedrijven het water ontharden. 

Is een waterhardheid van 3dh hard water? 

Een waterhardheid van 3dH wordt gezien als zeer zacht water. Bij deze exacte waterhardheid bevat je koud water per 1.000 liter slechts 53,4 gram kalk en andere minerale stoffen. Dit lijkt weinig, maar zelfs bij deze zachte waarde kan je toestel al te maken krijgen met een klein verlies van energierendement.

Bij 3dH verbruikt je waterkoker ongeveer 5% meer energie dan bij volledig onthard water. Voor de meeste huishoudens is deze waterhardheid goed geschikt. 

Is een waterhardheid van 4dh hard? 

Een waterhardheid van 4dH valt ook in de categorie zeer zacht water. Bij deze minerale samenstelling hoef je je geen zorgen te maken over overmatige kalkaanslag in je leidingen of apparaten.

Hardheid water

Hoe wordt waterhardheid uitgedrukt?

In België wordt de hardheid van het water uitgedrukt in Franse graden. Hoe hoger het aantal graden, hoe meer calcium en magnesium in het water is opgelost.

We onderscheiden zo 5 categorieën in waterhardheid:

WaterhardheidAantal franse graden
Zeer zacht 0 tot 7 °f
Zacht 7 tot 15 °f
Middelhard 15 tot 30 °f
Hard 30 tot 45 °f
Zeer hard Meer dan 45 °f

Bedraagt de hardheid van water meer dan 30 franse graden, dan kan dit op korte en middellange termijn gevolgen hebben voor je huishoudelijke toestellen. Ook is hard water medeverantwoordelijk voor een hoger energieverbuik.

Hardheid water aanpassen: hoe verhogen of verlagen? 

Als je snel de hardheid wil verhogen, gebruik je natriumbicarbonaat voor de KH-waarde en calciumchloride voor de GH-waarde. Per kuub water voeg je ongeveer 30 gram toe om de hardheid met één graad te verhogen.

Voor het verlagen van de waterhardheid heb je twee opties. De eerste optie is het toevoegen van gefilterd regenwater of osmosewater. Een andere methode is water koken: de klak slaat dan neer. 

Pas de hardheid geleidelijk aan. Te snelle veranderingen kunnen problemen veroorzaken. Voeg de middelen daarom steeds in kleine porties toe en meet tussendoor de waterhardheid om het juiste niveau te bereiken.

Zoek je een waterverzachter op maat van je verbruik?
Verstuur je aanvraag en ontvang vrijblijvende offertes van erkende installateurs in je buurt.
arrow Vergelijk gratis prijzen en adviezen

Hoe meet je de waterhardheid in je woning en gemeente? 

Hard water bevat te veel opgelost kalk. Wanneer leidingwater te hard is, biedt een waterverzachter de oplossing. Of je te maken hebt met hard water kom je gemakkelijk te weten op twee manieren. Je kan beide testen perfect kopen in de winkel.

1. De druppeltest

De druppeltest is eenvoudig uit te voeren en is de meest nauwkeurige test om de waterhardheid te meten. Je vult het bijhorende maatbekertje met leidingwater en voegt hier druppel voor druppel een speciale vloeistof aan toe. Je telt zorgvuldig het aantal druppels tot het water van kleur verandert.

Het aantal toegevoegde druppels geeft de hardheid van het leidingwater aan. De waterhardheid wordt in dit geval uitgedrukt in franse graden.

2. Teststrips

Met teststrips kan je eveneens op een eenvoudige manier de waterhardheid bepalen. Je dompelt een strip kort in je leidingwater. De mate van verkleuring geeft je een idee van hoe hard het water is. Deze test is minder nauwkeurig.

Meestal worden gratis teststrips meegegeven bij de aankoop van een waterontharder, zodat je regelmatig kan testen of de werking in orde is.

3. Check de waterhardheid via je waterbedrijf

Vraag bij je waterbedrijf de gegevens van de waterhardheid in jouw regio op. Je vindt vaak ook de nodige info op hun website. 

In elke gemeente is de samenstelling van het water anders en hebben de inwoners te maken met een andere graad van waterhardheid. Hoe kalkrijker de grond, hoe harder het leidingwater.

Is de waterhardheid in jouw regio te hoog?

Onderneem actie door een waterverzachter te plaatsen. Te hard water leidt op termijn tot schadelijke kalkafzetting in je leidingen, verwarmingselementen en kranen. Ook huidirritatie en last van de ogen zijn gevolgen van een te hoge waterhardheid. 

Waterhardheid per regio in kaart gebracht

De waterhardheid in België varieert sterk per regio. In Vlaanderen schommelt deze tussen 15 en 45 Franse graden. Het oosten van het land heeft gemiddeld harder water door de kalkrijke bodem.

In West-Vlaanderen vind je zachter water met een gemiddelde van 20°F, terwijl Limburg piekt met waarden tot 45°F. De Kempen kent een gemiddelde hardheid van 25°F, wat betekent dat het water middelhard is.

Situatie in België (Brussel, Gent, Antwerpen)

De grote Belgische steden kennen opvallende verschillen in waterhardheid: 

  • In Brussel meet je gemiddeld 38°F, wat het water bijzonder hard maakt. Dit komt door de kalkrijke ondergrond van het Brussels Gewest.
  • In Gent ligt de waterhardheid rond 32°F. Je merkt dit vooral aan de snellere kalkvorming op kranen en in je douchekop.
  • Het water in Antwerpen is met 20°F een stuk zachter, maar nog steeds middelhard te noemen.

Deze regionale verschillen komen voort uit de lokale waterwinning en bodemsamenstelling. In alle drie de steden blijft de waterhardheid boven de ideale waarde van 15°F. Je ziet dit terug in je energieverbruik en de levensduur van je huishoudtoestellen.

Vergelijking met Nederland (Amsterdam)

Anders dan in België ligt de gemiddelde waterhardheid in Nederland rond de 8 dH. Het water in Amsterdam is met 7,8 dH net iets zachter dan het landelijk gemiddelde. Dit komt door de specifieke samenstelling van de bodem met veel veen- en zandgronden.

De Nederlandse waterleidingbedrijven ontharden het water vaak al centraal. Zo heeft Waternet in 2015 de hardheid in Amsterdam verlaagd van 8,4 naar 7,8 dH. Dit maakt het water zachter dan in Belgische steden als Brussel, waar je te maken hebt met 38°F (ongeveer 21 dH).

Kalkaanslag op een kraan door het gebruik van hard water

Wanneer een waterverzachter nodig?

Eens je de hardheid kent, kan je op basis daarvan beslissen of je een waterverzachter aankoopt:

  • In gebieden met hard tot zeer hard water is een waterverzachter sterk aan te raden. Hoe harder het water, des te sneller je last krijgt van kalkproblemen.
  • Wanneer je in een regio woont met middelhard water, zal je op langere termijn ook gegarandeerd te maken krijgen met kalkaanslag. Een waterverzachter is daarom ook in dit geval nuttig en biedt verschillende voordelen.

Elke woning die te maken heeft met overdreven kalkaanslag, heeft baat bij de installatie van een waterontharder. Voor waterverzachter prijzen op maat, vul je eenvoudig ons offerteformulier in.

Waterhardheid te hoog? Onderneem actie en plaats een waterverzachter

Via onderstaand offerteformulier kom je snel en eenvoudig in contact met installateurs van waterverzachters in jouw regio. Vraag advies voor de beste wateverzachter en ontvang gratis offertes op maat. Zo kan je prijzen en services (installatie, herstellingen, onderhoud waterverzachter…) makkelijk vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte waterverzachter
1*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
2*. Waar wil je de waterverzachter installeren?
3*. Welk type waterverzachter wens je?
4. Wanneer wens je een afspraak ter plaatse (in geval van nieuwe installatie)?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.