Asbestkoord: Toepassingen, herkenning en verwijdering

Asbestkoord, ook wel geweven asbest of asbestlint genoemd, was een veelgebruikt afdichtingsmateriaal in gebouwen die vóór 1975 zijn gebouwd, oude openhaarden en multifunctionele kachels. Het werd toegepast in verschillende toepassingen, zoals het afdichten van rookgasafvoerpijpen, schoorstenen, leidingdoorvoeren, kachelramen, kacheldeuren, dilatatievoegen, pakkingen, leidingisolatie en verbindingen. Asbestkoord heeft een pluizige structuur en varieert van wit tot vuil grijs van kleur. Het bestaat voor meer dan 60% uit chrysotiel (wit asbest).

Toepassingen

Asbestkoord werd veel gebruikt in verschillende toepassingen, vanwege de hittebestendige en isolerende eigenschappen van asbestvezels. Denk vooral aan:

Kachels en ovens afdichten met kachelkoord

Asbestkoord werd vaak gebruikt als afdichtingsmateriaal in kachels, ovens, en houtkachels. Het diende als afdichtingsmateriaal om de hitte binnen te houden en te voorkomen dat rook of gas ontsnapte.

asbestkoord rond leiding
Asbestkoord rond leiding

Door de hittebestendigheid en flexibiliteit van asbestlint was het koord ideaal voor het afdichten van onderdelen waar hoge temperaturen werden gegenereerd. Zeker rond deurtjes en ruitjes van kachels kwamen de koorden vaak voor.

Leidingdoorvoeren

Asbestkoord werd toegepast bij leidingdoorvoeren om warmte-isolatie te bieden en te voorkomen dat hitte of rook zich verspreidde

Andere toepassingen van asbestlint

Asbestkoord werd gebruikt om diverse gebruiksvoorwerpen en toepassingen te weven, waaronder touwen, koorden, linten, handschoenen, tapijten en meer. Daarnaast werd asbestkoord ook gebruikt in industriële toepassingen, zoals pijpisolatie en isoleren van leidingsystemen.

Asbest herkennen: hoe ziet asbestkoord eruit?

Asbest herkennen kan lastig zijn. In dit geval ziet een asbestlint eruit zoals een gewoon afdichtingsmateriaal. Het kan echter gevaarlijke asbestvezels bevatten die bij beschadiging of veroudering kunnen vrijkomen. Om een asbestkoord te herkennen, kun je letten op de volgende kenmerken:

1. Samenstelling: chrysotiel 

Asbestkoord bestaat voor minstens 60% uit chrysotielvezels (witte asbest) en bevat geen bindmiddel. Dit maakt het herkenbaar als asbest (en tevens zeer gevaarlijk). Asbestdoek valt hier ook onder.

2. Vezelige structuur

Het materiaal heeft een vezelige structuur, wat betekent dat het eruitziet als een bundel dunne vezels die samenkomen om een koord te vormen.

3. Wit tot grijs van kleur

Asbestkoord is meestal wit tot grijs van kleur, hoewel de kleur enigszins kan variëren.

Het is belangrijk op te merken dat visuele herkenning niet voldoende is om met zekerheid vast te stellen of de koord asbesthoudend is of niet. Voor een nauwkeurige identificatie is het raadzaam om een professionele asbestinspectie te laten uitvoeren.

Geweven asbest vervangen

Vanwege de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met asbestvezels, is het aan te raden om asbestkoord te vervangen door een veiliger alternatief. Geweven asbest verwijderen moet echter zorgvuldig gebeuren om de verspreiding van asbestvezels te minimaliseren. Het is belangrijk om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen om de verwijdering op een veilige en professionele manier uit te voeren. Zij hebben de juiste kennis, ervaring en apparatuur om de asbestvezels gecontroleerd te verwijderen.

asbestkoord in close-up

Hoe gevaarlijk is asbestkoord? Mag ik het zelf verwijderen?

Asbestkoord kan gevaarlijk zijn omdat het asbestvezels bevat die bij beschadiging kunnen vrijkomen. Inademing van deze vezels kan ernstige gezondheidsproblemen, waaronder longziekten en kanker, veroorzaken. Daarom is het over het algemeen niet toegestaan om asbesthoudend materiaal, waaronder asbestkoord, zelf te verwijderen.

Het verwijderen van asbest vereist speciale voorzorgsmaatregelen, gereedschap en kennis om de vezels op een veilige manier te beheersen en te verwijderen. Het is belangrijk om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen om het asbestlint veilig te laten verwijderen.

Hoe asbestkoord verwijderen?

Het verwijderen van asbestkoord is een delicate taak vanwege de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met blootstelling aan asbestvezels. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een erkend asbestverwijderaar of specialist te raadplegen. Zij hebben de kennis, ervaring en apparatuur om de verwijdering op een veilige en gecontroleerde manier uit te voeren.

Geweven asbest verwijderen verloopt meestal volgens dit stappenplan:

  1. Asbestinventarisatie: Een professionele inspectie wordt uitgevoerd door een asbestdeskundige om de omvang van het asbestprobleem vast te stellen en om te bepalen hoe het veilig kan worden verwijderd
  2. Verwijderingsplan: Op basis van het asbestattest wordt een verwijderingsplan opgesteld dat voldoet aan de wettelijke voorschriften en veiligheidsnormen.
  3. Verwijdering: Het asbestkoord wordt zorgvuldig verwijderd door getrainde asbestverwijderaars, waarbij alle vereiste veiligheidsmaatregelen worden genomen om blootstelling aan vezels te minimaliseren
  4. Afvoer: Het verwijderde asbestmateriaal wordt volgens de voorschriften verpakt en afgevoerd naar een erkende stortplaats voor gevaarlijk afval – bij kleine hoeveelheden is dat meestal het recyclagepark.

Tijdens het verwijderingsproces nemen ze maatregelen om de verspreiding van asbestvezels te minimaliseren en de blootstelling aan deze vezels te voorkomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.