Asbestkoord: waar vind je het terug? Gebruik, herkenning en gezondheidsrisco’s 

Asbestkoord is een vorm van asbesttextiel. Het is, zoals de naam al verraadt, koord dat gemaakt is van asbestvezels. Voor 1975 werd het omwille van zijn hittebestendig karakter vaak als isolerend afdichtingsmateriaal gebruikt. Op deze pagina leggen we de toepassingen van asbestkoord uit en hoe je het kunt herkennen, verwijderen en vervangen. Heb je zelf nog asbestmaterialen in je woning zitten? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met asbestverwijderaars in jouw regio.

Waar kan je asbestkoord aantreffen? [Toepassingen]

Asbestkoorden dienden vooral als afdichtings- en isolatiemateriaal. Daarom wikkelden specialisten ze vaak rondom allerlei afvoeren, leidingen en kabels. Hieronder gaan we specifieker in op de toepassingen van dit materiaal.

1. (Hout)kachels en ovens afdichten met kachelkoord

In of rond oude haarden en ovens kwam absesthoudend kachelkoord vaak voor als afdichtingsmateriaal. Het is vooral terug te vinden rond afvoer, deurtjes en ruitjes van oude kachels. 

Afdichtingsmateriaal houdt de hitte binnen en voorkomt dat rook of gas ontsnapt. 

2. Leidingdoorvoeren 

Vroeger werd asbestkoord ook vaak rond leidingdoorvoeren gewikkeld als isolatie. Zo verbeter je de werking van de leidingen: rook of hitte kan moeilijk tot niet ontsnappen. Ook asbestdoeken kwamen als leidingisolatie voor.

Leidingdoorvoer asbestkoord

3. Isolatie van elektrische kabels 

Vanwege zijn hittebestendige karakter, werd asbestkoord ook regelmatig ingezet als isolatie van elektrische kabels

4. Industriële toepassingen 

Ook in industriële complexen was asbestkoord vroeger geliefd, meer bepaald als afdichting van ovens, buizen en industriële stoomleidingen. De koorden dienden soms ook als isolatie van heetwaterleidingen in keukens. 

5. Brandweeruitrusting

Omdat asbestkoord zo hittebestendig is, was het ook een perfect materiaal voor brandweeruitrustingen. Oude bivakmutsen voor brandweerlui bevatten daarom vaak asbestkoord. 

6. Andere toepassingen 

Asbesthoudend koord is een materiaal met veelzijdige doeleinden. Je vindt het daarom geweven in touwen, linten, handschoenen en tapijten, maar ook als isolatie voor pijpen en leidingen

Laat asbestkoorden weghalen
Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat.

Asbestkoord herkennen: hoe ziet het eruit? 

Asbest op basis van zijn visuele kenmerken herkennen is moeilijk, maar er zijn wel enkele kenmerken waar je op kan letten. De samenstelling, vezelachtige structuur en kleur kunnen al veel prijsgeven, maar onthoud dat je op die manier nooit met 100% zekerheid asbest kunt vaststellen. Een betrouwbaar resultaat krijg je enkel aan de hand van een nauwkeurige inspectie door een professionele asbestinspecteur. 

Wees altijd voorzichtig wanneer je zelf asbestverdachte materialen onderzoekt. Een frequente en langdurige inademing en blootstelling aan asbestvezels is schadelijk voor je gezondheid. Ook materialen zoals asbestplaten, asbestcement, asbestleien, asbesthoudende vinyl, lijm met asbest en asbestkarton zijn potentieel gevaarlijk.

1. Samenstelling: asbestvezels (chrysotiel)

Asbesthoudende koorden bestaan in de meeste gevallen uit minstens 60% chryosotiel, ook wel gekend als witte asbest. Asbesthoudend koord ziet er daarom uit als witte, vezelige draden of touwen. Maar vergis je niet, want het koord komt in verschillende vormen voor: platte koorden, linten, snoeren etc.

2. Vezelige structuur

Omdat asbestkoord geen bindmiddel bevat, is de vezelstructuur van het chrysotiel goed te zien. Wees voorzichtig, want zijn losse, vezelige textuur zorgt ervoor dat asbestvezels makkelijker los kunnen komen. Daarom is de kans groter dat je vezels inademt, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

3. Wit tot grijs van kleur 

De kleur van asbestkoord kan variëren, maar meestal heeft het een witte tot grijze kleur.

Asbestkoord

Geweven asbest verwijderen en vervangen 

Als je asbestkoord in je woning vindt, vervang je het best door een ander materiaal. Omdat asbesthoudend koord losgebonden is, wordt het gezien als gevaarlijk afval. Daarom mag je het niet zelf verwijderen. Schakel in plaats daarvan gecertificeerde asbestverwijderaars in. Zij hebben de nodige kennis, expertise en uitrusting en ondernemen de juiste stappen om asbest veilig te verwijderen en vervangen.

Het proces verloopt in vier stappen:

  1. Asbestinventarisatie. Eerst voert de verwijderaar een professionele inspectie van het materiaal uit. Hij of zij stelt het asbestprobleem vast, brengt het in kaart en bepaalt of de toepassing al dan niet veilig verwijderd kan worden. Hierna krijg je een asbestattest met alle benodigde info zoals beheer en verwijdering.
  2. Verwijderingsplan. Op basis van het asbestattest stelt de verwijderaar een verwijderingsplan op. Zo voldoet de weghaling zeker aan de geldende voorschriften en veiligheidsnormen. 
  3. Verwijdering. De asbestdeskundigen verwijderen het gevaarlijke afval voor jou. Ze nemen daarvoor de nodige veiligheidsmaatregelen. Zo minimaliseren ze de blootstelling aan mogelijk vrijkomend stof van asbestvezels. 
  4. Afvoer. Nadien verpakken deskundigen het verwijderde asbestmateriaal in een plastic zak speciaal voor asbest. Vervolgens vervoeren ze het asbestafval naar een erkende stortplaats voor gevaarlijk afval. De meeste containerparken laten dit toe.

Hoe gevaarlijk zijn asbestkoorden eigenlijk?

Asbest is microscopisch klein. Daardoor kan je het makkelijk inademen als het loskomt. Dat is ook het geval bij asbestkoord, zeker omdat het uit losgebonden asbest bestaat. De schadelijke vezels komen makkelijker vrij dan bij hechtgebonden asbest. Ook bij ouder materiaal verspreiden de vezels zich sneller.

Blootstelling aan asbestvezels is een echt gevaar. Het kan verschillende ziekten veroorzaken zoals asbestose, longkanker of mesothelioom. Hoe langer en frequenter de blootstelling, hoe gevaarlijker. Kom daarom zo weinig mogelijk in de buurt van alle (oude) materialen en producten die mogelijks asbest bevatten. 

Let op met asbesttextiel 

Asbestkoord behoort tot de groep asbesttextiel. Deze verzameling asbest bestaat voor het grootste deel uit asbestvezels die al versplinterd zijn en dus los liggen. Asbesttextiel is daarom erg gevaarlijk.

close-up asbestvezels

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan erkende asbestdeskundigen en vergelijk gratis offertes

Vermoed je dat jouw woning asbestmaterialen bevat? Contacteer dan een inspecteur om het asbest vast te stellen en te verwijderen. Via onderstaand formulier vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan van erkende asbestdeskundigen. Vergelijk tarieven en adviezen van professionals en kies de optie die het beste bij jouw situatie aansluit. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.