Pical platen

De Pical plaat is een type bouwmateriaal dat in het verleden veel werd gebruikt in de bouwsector. Deze platen zijn nu verboden, aangezien ze asbest kunnen bevatten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat pical platen precies zijn, waarvoor ze werden gebruikt, hoe je ze kunt herkennen, en belangrijker nog, hoe je ze veilig kunt verwijderen als dat nodig is.

Wat zijn Pical platen?

Pical is een merknaam van asbesthoudende platen die vaak werden gebruikt voor zowel residentiële als commerciële gebouwen. Ze hebben vaak een geribbelde achterkant en bevatten doorgaans zowel amosietvezels (bruin asbest) als chrysotielvezels (wit asbest). Dit maakt ze onderscheidend van asbestcementplaten, die meestal geen amosietvezels bevatten. Gemiddeld bevatten ze meer dan 30% asbestvezels.

Waarvoor werden ze gebruikt?

Een Pical-plaat is een veelzijdig bouwmateriaal dat hoofdzakelijk voor 2 functies gebruikt werd. Ten eerste werden ze dankzij de hoge brandveiligheid toegepast voor Rf-compartimentering, wat betekent dat ze werden gebruikt om brandwerende barrières te creëren. De platen boden een uitstekende bescherming tegen brand, bijvoorbeeld voor wanden, valse plafonds, bescherming van metalen balken, deuren en elektriciteitskasten.

Ten tweede werden Pical-platen gebruikt voor thermische isolatie. Ze werden geplaatst aan de binnenkant van gevels en dienden als muurbescherming achter gasconvectoren en andere toepassingen waar warmte-isolatie belangrijk was. De platen waren geschikt voor zowel woon- als commerciële toepassingen.

Eigenschappen & kenmerken

Bij Pical-platen zijn de asbestvezels vermengd met gips, waardoor de platen gevoeliger zijn voor vochtigheid. Daardoor zijn ze meestal veel breekbaarder dan bijvoorbeeld karton, en wanneer ze breken, kunnen er lange vezels zichtbaar worden op de gebroken stukken. Het is een groot verschil met asbestcementplaten die meestal een ‘mooiere’ breuk hebben.

Dit maakt een Pical-plaat ook een zeer gevaarlijke vorm van asbest. Als ze beschadigd raken, geven ze veel gemakkelijker asbestvezels in de lucht vrij dan asbestcementplaten. Daarom is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met dergelijke platen om de verspreiding van asbestvezels te minimaliseren en de gezondheid te beschermen.

Hoe een pical plaat herkennen?

Het herkennen van pical platen kan lastig zijn, omdat ze vaak lijken op andere soorten plafondmaterialen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om pical platen te identificeren:

  1. Raadpleeg een professional: Het is altijd het veiligst om een erkende professional in te schakelen om de aanwezigheid van pical platen te bevestigen. Ze hebben de nodige expertise en apparatuur om een grondige inspectie uit te voeren.
  2. Onderzoek de platen: Pical platen kunnen eruitzien als gewone plafondplaten, meestal wit of lichtgeel van kleur. Ze hebben vaak een gladde afwerking.
  3. Bekijk de achterkant: Draai de plaat om en inspecteer de achterkant. Pical platen kunnen een vezelige structuur hebben of een herkenbare textuur die doet denken aan pleisterwerk.
  4. Voer een visuele inspectie uit: Controleer op eventuele beschadigingen of veroudering. Als pical platen beschadigd zijn, kunnen ze asbestvezels vrijgeven, wat een gezondheidsrisico vormt.
  5. Raadpleeg documentatie: Als je documentatie hebt over de (asbest)materialen die in je huis zijn gebruikt, kan dit helpen bij het identificeren van pical platen. Ze kunnen worden vermeld onder verschillende merknamen.
  6. Laat een monster testen: Als je nog steeds niet zeker bent, kun je een monster van de platen laten nemen en laten testen op asbest door een erkend laboratorium.

Het is van cruciaal belang om voorzichtig te zijn bij het omgaan met verouderde asbestplafonds, aangezien asbestvezels schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij twijfel is het altijd het beste om een professional te raadplegen en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Pical plaat verwijderen

Als je pical platen hebt die asbest bevatten en deze moeten worden verwijderd, is het essentieel om dit proces zorgvuldig en veilig aan te pakken. Asbestverwijdering is sterk gereguleerd en moet worden uitgevoerd door een erkende specialist.

Ben ik verplicht om pical plafondplaten te laten verwijderen? Of mogen ze blijven hangen?

Of je verplicht bent om pical platen met asbest te laten verwijderen, kan afhangen van de lokale wet- en regelgeving. Het is echter sterk aanbevolen om verouderde plafondplaten die asbest bevatten te laten verwijderen vanwege de gezondheidsrisico’s die asbestvezels met zich meebrengen.

Hoeveel kost het om pical platen te laten verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van pical platen met asbest variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het project en de locatie. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij erkende asbestverwijderaars om een nauwkeurige schatting te krijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.