Glasal platen met asbest

Glasal platen zijn bouwmaterialen die in het verleden werden gebruikt en asbest bevatten. Dit artikel zal de verschillende aspecten van deze asbestplaten behandelen, van hun samenstelling tot hun toepassingen en het belang van verwijdering. Hier is een overzicht van de onderwerpen die we zullen bespreken:

Wat is een Glasal plaat? Waaruit zijn ze gemaakt en welk soort asbest bevatten ze?

Glasal platen zijn bouwmaterialen die bestaan uit cement en asbestvezels. Het type asbest dat vaak in Glasal platen wordt aangetroffen, is chrysotiel, ook wel bekend als wit asbest. Chrysotiel werd veel gebruikt vanwege zijn hittebestendige eigenschappen.

Eternit

Eternit is een bekend bedrijf dat Glasal platen produceerde. Ze waren een populaire keuze voor gevelbekleding in het verleden.

Naast de asbestplaten onder de merknaam Glasal produceerde het bedrijf nog verschillende andere asbesthoudende producten, zoals Pical (zachte asbestplaten) en Menuiserite (onderdakplaten).

Hoe ziet Glasal eruit en hoe kan je het herkennen?

Glasal asbestplaten hebben meestal een gladde afwerking aan de ene kant en een golfachtige textuur aan de andere kant. Ze zijn meestal grijs van kleur, maar kunnen in verschillende tinten voorkomen. Er zijn een aantal elementen die helpen om te determineren of de platen asbest bevatten.

Productiejaar

Werden de Glasal platen voor 1986 geproduceerd, dan bevatten ze sowieso asbestvezels. Vanaf 1986 werden de eerste asbestvrije varianten verkocht, maar het zou nog tot 1994 duren vooraleer alle verkochte platen asbestvrij waren.

Dikte van Glasal

De dikte van Glasalplaten varieert afhankelijk van de specifieke toepassing, maar kan helpen om te weten of er asbest in zit. Zo zijn asbestplaten van dit type met een plaatdikte van 4,5 en 7,5 mm altijd asbestvrij.

Waarvoor werden Glasal asbestplaten gebruikt?

Asbestplaten van het type Glasal hebben een uitstekende weerstand tegen vochtigheid. Daarom zijn ze ideaal voor vochtige plaatsen of ruimtes. Enkele van de belangrijkste toepassingen waren:

  1. Gevelbekleding: Glasal platen werden vaak gebruikt als gevelbekleding voor zowel residentiële als commerciële gebouwen. Ze boden bescherming tegen weersinvloeden en gaven gebouwen een karakteristieke uitstraling.
  2. Achterwanden van keukens en badkamers: In woningen met asbest werden deze asbesthoudende platen soms gebruikt als achterwand voor keukens en badkamers vanwege hun eenvoudige reiniging en vochtbestendigheid.
  3. Industriële toepassingen: Vanwege hun sterkte en hittebestendigheid werden deze platen in sommige industriële omgevingen gebruikt, zoals wandbekleding voor fabrieken.

Zijn Glasal platen gevaarlijk?

Ja, Glasal platen zijn gevaarlijk vanwege het asbest dat ze bevatten. Bij beschadiging of slijtage kunnen asbestvezels vrijkomen in de lucht, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt bij inademing. Daarom is het van groot belang om voorzichtig te zijn bij het hanteren of verwijderen van asbest en wordt er aangeraden om asbest niet zelf te verwijderen.

Glasal platen verwijderen

Glasal asbestplaten verwijderen moet met uiterste zorg gebeuren om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Het is wettelijk verplicht om een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen voor deze taak. De platen moeten veilig worden verpakt en afgevoerd naar erkende stortplaatsen voor asbestafval.

Wat kost asbestplaten laten verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van asbesthoudende Glasal platen kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid te verwijderen materiaal en de locatie. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij erkende asbestverwijderingsbedrijven om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.