Asbest golfplaten verwijderen: info en prijzen

Heb je asbest golfplaten? Dan is het een goed idee om deze te laten verwijderen. Asbest bevat namelijk schadelijke stoffen, deze zie je niet met het blote oog. Bij inname kunnen de stoffen leiden tot longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker. Wil je meer informatie over hoe je asbest golfplaten kunt verwijderen en wat dit je kost? Lees dan vooral verder.

asbestgolfplaten

Vormen asbest golfplaten een gevaar voor de gezondheid?

Asbestgolfplaten bestaan uit asbestcement. Asbestcement bestaat uit 85 à 90% cement en 10 à 15% asbestvezels. De asbesthoudende golfplaten vormen een gezondheidsrisico wanneer de platen beschadigd raken of bewerkt worden. Dan komen er asbestvezels vrij. Het inademen van die schadelijke vezels kan op lange termijn tot longkanker, asbestose en mesothelioom leiden.

Oude, verweerde golfplaten

Bij oude verweerde golfplaten moet je zo snel mogelijk verwijderen, omdat er bij asbestplaten in slechte staat de meeste asbestvezels vrijkomen. Het gaat in dat geval om niet-hechtgebonden asbest. Verkeert de asbest in goede staat (hechtgebonden toestand), dan is het risico kleiner, maar blijft het aangeraden om de asbest tijdig te verwijderen.

Wat met mos op asbestgolfplaten?

Asbesthoudende golfplaten met mos mag je nooit reinigen. Het verwijderen van mos van asbesthoudende materialen, zoals golfplaten, kan leiden tot het vrijkomen van asbestvezels in de lucht, wat een ernstig gevaar vormt voor de gezondheid van iedereen in de omgeving.

Wanneer mos op asbest golfplaten groeit, kan het de integriteit van de platen aantasten en ervoor zorgen dat ze broos en kwetsbaar worden. Mos verwijderen van asbest golfplaten, zelfs met relatief lichte druk, schaadt het asbestcement. Zelfs bij een kleine verstoring kunnen er aanzienlijke hoeveelheden asbestvezels vrij komen.

Hoe asbest golfplaten herkennen?

Er zijn een aantal factoren die helpen om golfplaten met asbest te identificeren. Hieronder bespreken we de 3 belangrijkste:

1. Bouwjaar: tot wanneer zijn asbest golfplaten gebruikt?

In de periode van 1945 tot 2001 werd asbest gebruikt bij de productie van golfplaten. Wanneer de golfplaat geplaatst werd voor 1990, kan je er vrijwel vanuit gaan dat deze asbest bevat. De eerste asbestvrije golfplaten werden pas in 1988 verkocht. Bij een productiedatum na 1 januari 1998 is de kans al heel groot dat de platen asbestvrij zijn.

2. Markering

Er werd toen een code of markering aan toegevoegd. Deze bevindt zich op de laatste of voorlaatste golf. Indien je AT, NF of CAF ziet staan is de kans groot dat je te maken hebt met de schadelijke stof. Asbestvrije golfplaten hebben de afkorting NT (New Technology), AF (Asbestos Free) of AFM (Asbest Freies Material).

Het kan ook voorkomen dat er geen markering aanwezig is. In dat geval kan de golfplaat nog steeds asbest bevatten. Bij twijfel is het handig om de hulp van een erkende asbestverwijderaar in te schakelen of de golfplaten te laten onderzoeken in een labo door een asbestdeskundige.

3. Uiterlijke kenmerken

Asbest golfplaten vertonen vaak tekenen van veroudering, zoals mosgroei, een vlekkerig patroon, en een honingraatstructuur aan de onderzijde. Deze kenmerken kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest.

Controleer de golfplaten dus zeker de volgende elementen:

 • Oude golfplaat in slechte staat
 • Honingraatstructuur in het materiaal
 • Verweerde vezels
 • Witte spikkels (asbestbloemen)
 • Geen N of NT opschrift (New Technology)

Typische voorbeelden van golfplaten met asbest

De meeste daken op woningen die bestonden uit asbest golfplaten zijn gelukkig reeds verwijderd en vervangen. Waar je op de dag van vandaag nog daken met asbesthoudende materialen kan tegenkomen, is op daken van oude gebouwen.

Golfplaten daken met asbest werden vooral gebruikt op:

 • Tuinhuizen
 • Garages
 • Schuren
 • Loodsen
 • Stallen

Eternit golfplaten

Eternit is een bekende producent van golfplaten die in het verleden vaak asbest bevatten. Vanaf 1945 tot 1994 werd asbest gebruikt voor de productie van asbesthoudende golfplaten, asbesthoudende buizen, asbest vlakke platen en isolatieplaten met asbest. De asbestvezels werden gebruikt om de golfplaten te versterken en hun brandwerende eigenschappen te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle Eternit golfplaten asbest bevatten. Sinds 1988 is Eternit begonnen asbestvrije varianten te produceren. Het is daarom raadzaam om een specialist te raadplegen om de golfplaten te laten inspecteren en de aanwezigheid van asbest te bevestigen.

Ik heb een asbestdak, wat nu?

Wanneer je een asbestdak hebt, is het natuurlijk best om dit te verwijderen. Asbest golfplaten vallen onder hechtgebonden asbest, dit wil zeggen dat vezels vast genoeg zitten. De golfplaten zijn sterk genoeg, je mag ze dan zelf verwijderen.

Wanneer de golfplaten in slechte staat verkeren of moeilijk te verwijderen zijn vallen ze onder niet-hechtgebonden asbest. Hierbij zitten stukjes asbest los en die in de lucht kunnen worden verspreid. Is dit het geval, dan moeten de golfplaten worden verwijderd door een vakman.

Is het verplicht om asbest golfplaten te verwijderen?

Tegen 2034 moeten alle asbestdaken verplicht verwijderd en vervangen worden. Je bent dus niet verplicht om vandaag alles in orde te brengen, maar tegen 2034 moet je wel in orde zijn. Om op veilig te spelen is het verwijderen toch de beste keuze voor zowel jezelf als het milieu.

Ook wanneer je van plan bent om je woning te verkopen, is het verwijderen van de asbest golfplaten zeker het overwegen waard. De aanwezigheid van asbesthoudende golfplaten heeft namelijk geen goede invloed op potentiële kopers alsook op de prijs.

asbest golfplaten verwijderen door asbestverwijderaar

Asbest golfplaten verwijderen: kostprijs (per m2)

Je kan het verwijderen best overlaten aan een erkende asbestverwijderaar. Zo neem je geen risico’s. Je kan een prijs van €100/m² verwachten.

Asbestverwijderaars worden voortdurend opgeleid om dit gevaarlijk werk telkens tot een goed einde te brengen. Asbesthoudende golfplaten laten verwijderen heeft dus een prijskaartje, maar risicovrij zijn is het waard!

Ben je op zoek naar de beste vakman om dit werkje uit te voeren? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan en ontdek de prijzen.

Ontvang een prijs op maat

Premie asbestverwijdering

Verwijderen van asbest is niet goedkoop. Gelukkig kan je in verschillende gevallen rekenen op de steun van de overheid. Volgende groepen komen in aanmerking voor ondersteuning:

 • Vlaamse scholen
 • Particulieren
 • Sport- en jeugdverenigingen en eventueel andere doelgroepen

Wanneer je jouw woningasbest combineert met isolatie krijg je een verhoogde premie. Ook als je een golfplaten dak met asbest wil verwijderen kan je van een ondersteuning genieten.

Hoe asbest golfplaten verwijderen en afvoeren?

Het verwijderen en afvoeren van asbest golfplaten is een delicaat proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen en de veiligheid van iedereen te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke stappen en richtlijnen om asbest golfplaten veilig te verwijderen en af te voeren:

1. Veiligheidsmaatregelen

Draag altijd geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een wegwerpoverall, handschoenen, een ademhalingsmasker (P3-filter) en veiligheidsbril. Zorg ervoor dat de werkruimte is afgezet en dat er waarschuwingsborden zijn geplaatst om anderen te informeren over de aanwezigheid van asbestwerkzaamheden.

2. Asbestplaten intact verwijderen

Verwijder de golfplaten in hun geheel zonder ze te breken, zagen of boren. Dit minimaliseert het risico op vezelverspreiding. Maak gebruik van handgereedschap in plaats van elektrisch gereedschap.

3. Golfplaten bevochtigen

Bevochtig de golfplaten voorzichtig met water om stofvorming te minimaliseren tijdens het verwijderingsproces. Gebruik geen hogedrukreiniger, omdat dit de vezels juist kan verspreiden.

4. Verpakking

Verpak de verwijderde golfplaten direct in stevig speciale asbestzakken die geschikt zijn voor het veilig verpakken van asbest. Zorg ervoor dat het verpakkingsmateriaal luchtdicht is afgesloten om vezelverspreiding te voorkomen.

5. Afvoer

Breng het verpakte asbestafval naar een erkend inzamelpunt waar asbestafval wordt geaccepteerd, zoals het containerpark van de gemeente. Informeer bij de gemeente naar de specifieke richtlijnen en procedures voor de afvoer van asbest golfplaten. Zo bepaalt het gewicht van de asbest golfplaten hoeveel je moet betalen om de asbest af te voeren.

Golfplaten in slechte staat laten verwijderen door erkende asbestverwijderaar

Als de asbest golfplaten in slechte staat verkeren, bijvoorbeeld door veroudering of beschadiging, is het raadzaam om deze te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Asbest golfplaten in slechte staat brokkelen makkelijk af, waardoor er snel en veel asbestvezels vrijkomen.

Wil je van jouw asbestdak af? Vraag op onze website vrijblijvend een gratis offerte aan en vergelijk. Ontdek de beste optie voor jou!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.