Zonnepanelen op asbest dak: mag dat?

Zonne-energie is een van de meest populaire vormen van hernieuwbare energie en zonnepanelen worden steeds vaker op daken geïnstalleerd om groene energie op te wekken. Maar mag/kan je zonnepanelen op een asbest dak plaatsen? In dit artikel gaan we dieper in op de wetgeving en alternatieven.

Wat zegt de wet: mag ik zonnepanelen op dak met asbest plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen op asbestdaken is strikt verboden. Elke vorm van versnijden of bewerken van materialen met asbestcement mag niet volgens de wetgeving. Het verbod beschermt de gezondheid van de installateurs tegen de schadelijke gevolgen van het inademen van asbestvezels. 

Om de zonnepanelen op het dak te bevestigen moet er immers in het (asbest) dak geboord worden, waardoor er asbestvezels vrijkomen. Asbestvezels inademen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals asbestose en longkanker.

zonnepanelen op een asbest golfplaten dak
Hoewel zonnepanelen plaatsen op een asbestdak verboden is, doen sommige installateurs het toch.

Wat bij asbesthoudende dakbedekking?

Bij een asbestdak moet je de asbesthoudende dakbedekking eerst laten verwijderen voordat je de zonnepanelen installeert. Asbest kan je zelf verwijderen, maar er wordt aangeraden om dit door gespecialiseerde en gecertificeerde asbestverwijderaars te laten uitvoeren om de veiligheid van de bewoners en de omgeving te waarborgen.

Toch kiezen sommige mensen ervoor om zonnepanelen op daken met asbest te installeren, maar dit brengt aanzienlijke risico’s en juridische vraagstukken met zich mee.

Wat bij asbest in het onderdak? (Menuiserite)

Sommige onderdaken hebben geen asbesthoudende dakbedekking, maar bevatten wel asbestcementplaten als onderdak (ook wel bekend als menuiserite). Hoewel het risico kleiner is, komt de installateur nog steeds in contact met asbest.

Bij de montage van het zonnepaneelframe moet die ook het asbesthoudend onderdak doorboren om bij de kepers te komen, waardoor er ook in dit geval asbestvezels vrijkomen.Bovendien kan het nodig zijn om een opening in het onderdak te maken om de elektrische kabels van de zonnepanelen naar de omvormer te leiden.

Zonnepanelen op leien dak?

Wil je zonnepanelen op een leien dak, dan moet je zeker zijn dat het geen asbestleien zijn. Bij kunststof leien of natuurleien is er geen probleem om zonnepanelen te installeren. Een dak met asbestleien moet eerst vervangen worden.

Wat als er toch zonnepanelen op het asbestdak gelegd worden?

Het illegaal plaatsen van zonnepanelen op een asbestdak is zeer riskant en wordt ten zeerste afgeraden. Naast de gezondheidsrisico’s kan dit leiden tot juridische problemen en boetes, omdat het in strijd is met de wetgeving rond asbestverwijdering en veiligheid.

Heb je toch zonnepanelen op een asbestdak laten plaatsen? Dan moeten we naar de contractuele relatie tussen vakman en consument kijken. In het algemeen zal de vakman aansprakelijk zijn. Er wordt verwacht dat de installateur zijn vak kent en handelt volgens de geldende wetgeving. Het is daarom cruciaal dat je nooit documenten ondertekent waarin de aansprakelijkheid van de vakman wordt beperkt.

Kunnen zonnepanelen geplaatst worden op een overzetdak?

Zonnepanelen mogen op een overzetdak geplaatst worden. Dit betekent echter niet dat je een overzetdak op een asbestdak mag plaatsen, want dit verplaatst gewoon het probleem. In plaats van het asbestdak te doorboren bij de montage van de zonnepanelen wordt het asbesthoudende (onder)dak doorboord bij het plaatsen van het overzetdak. Het asbestdak moet altijd eerst verwijderd worden.

Is er een premie voor asbestverwijdering?

Ja, er zijn premies beschikbaar voor het verwijderen van asbest in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen. Verschillende regionale instanties bieden financiële ondersteuning aan eigenaren van gebouwen die asbest verwijderen en tegelijkertijd zonnepanelen installeren. Zo biedt de Vlaamse overheid bijvoorbeeld een premie aan voor het vervangen van asbestdaken met zonnepanelen op niet-verwarmde, niet-residentiële gebouwen, inclusief de landbouwsector. De subsidie bedraagt €12 per vierkante meter voor de verwijdering van asbestdaken. Het is echter belangrijk om de specifieke voorwaarden en deadlines te raadplegen die van toepassing zijn op dergelijke premies.

Wat kost het vervangen van een asbestdak?

Het vervangen van een asbestdak kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de omvang van het dak en de complexiteit van de verwijderingswerkzaamheden. De kosten voor het verwijderen van asbest variëren doorgaans tussen €10 en €15 per vierkante meter, met een extra €140 per ton voor de verwijdering van het asbestafval. Bijkomende kosten kunnen ontstaan door het gebruik van beschermende uitrusting, liften en containers. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij erkende professionals en ook te informeren naar mogelijke premies en subsidies om de kosten te verlichten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.