Asbestkarton

Wat is asbestkarton?

Asbestkarton is een veelvoorkomend materiaal dat in het verleden werd gebruikt voor isolatie in verschillende toepassingen. Het bestaat uit een mengsel van karton en asbestvezels en kan gevonden worden in apparaten, onder vinyltegels en in ventilatiekanalen. Asbesthoudend karton is flexibel en kan variëren in kleur van wit tot grijs. Het bevat hoge niveaus van asbestvezels, tot wel 60%, wat een aanzienlijk gezondheidsrisico kan vormen bij inademing.

Is asbestkarton gevaarlijk?

Asbestkarton is gevaarlijk als het breekt of verweert. Dan komen de schadelijke asbestvezels vrij. Langdurige blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder longkanker en mesothelioom. Deze ziektes steken meestal pas vele jaren na het inademen van deze vezels de kop op.

bij het versnijden van asbestkarton komen asbestvezels vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid

Hoe ziet een asbestkarton plaat eruit?

Asbestkarton kan eruitzien als gewoon karton, maar het bevat asbestvezels die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Vaak heeft het wel de gewafelde structuur die asbest golfplaten ook hebben.

Over het algemeen is asbest herkennen niet makkelijk, maar asbestkarton herkennen is zo mogelijk nog moeilijker. Daarom is het aangewezen om bij twijfel een asbestinventaris te laten opstellen door een asbestdeskundige om de aanwezigheid van asbest in het karton te verifiëren.

Toepassingen

Toepassingen van asbesthoudend karton waren divers vanwege de isolerende eigenschappen van asbest. Het werd vaak gebruikt voor isolatie en het afdichten van openingen. Vanwege de gevaarlijke aard van asbesthoudend karton is het gebruik ervan sinds 1998 verboden in België.

Mag je asbestkarton zelf verwijderen?

In principe mag je zelf asbestkarton verwijderen, maar het wordt sterk afgeraden. Asbesthoudend karton wordt gezien als niet-hechtgebonden asbest, wat betekent dat de asbestvezels makkelijk in de lucht vrijkomen. Het is aangewezen dat erkende asbestverwijderaars dit type asbest verwijderen. Ze hebben de juiste kennis, training en uitrusting om asbest op een veilige en gecontroleerde manier te verwijderen.

asbestkarton

Asbestkarton platen laten verwijderen

Als je vermoedt dat er asbesthoudend karton aanwezig is in een gebouw, is het raadzaam om een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Op basis van de resultaten van de inventarisatie kan worden vastgesteld of er asbestkarton aanwezig is en welke stappen er moeten worden genomen voor verwijdering.

Het verwijderen van asbestplaten, inclusief asbestkarton, is een delicate taak die uitsluitend moet worden uitgevoerd door erkende asbestsaneringsspecialisten. Deze professionals hebben de expertise en ervaring om asbest op een veilige en milieuvriendelijke manier te verwijderen. Ze volgen strikte richtlijnen en protocollen om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen tijdens het verwijderingsproces.

Wat kost het?

Het is belangrijk op te merken dat de verwijdering van asbestplaten en asbesthoudende materialen kosten met zich meebrengt. Daarom is het een goed idee om offertes van verschillende asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.