Garagepoort motoriseren: plaatsing, prijs en aandachtspunten

Stel, je wilt je garagepoort motoriseren, zodat je nooit meer je bestaande garagepoort handmatig hoeft te openen, dan vraag je je een aantal dingen af. Waar kan je een garagepoort motor kopen? Wie kan een garagepoort motor plaatsen of garagepoort motor afstellen? Wanneer hij kapot gaat, hoe moet je een garagepoort motor herstellen?

Garagepoort motoriseren? Hier moet je op letten!

Als je graag een garagepoort met motor zou willen hebben, betekend dit niet dat je je bestaande garagepoort zonder motor meteen hoeft af te schrijven. Met een motoraandrijving kan je diverse soorten bestaande poorten automatiseren.

Doordat er een grote keuze is in het garagepoortenassortiment, is er ook een grote diversiteit in het soort aandrijvingen van de garagepoort motor.

Het verschil en de keuze voor het soort aandrijving is afhankelijk van onder andere het gewicht (lichte of zware poort) en de beweging van de bestaande garagepoort.

In principe kunnen kantelpoorten, sectionaalpoorten, roldeuren en openslaande deuren allemaal worden voorzien van een gemotoriseerd systeem. Bovendien kan het systeem ook gewoon bij bestaande bouw geïntegreerd worden.

Voordat je een garagepoort wilt motoriseren moet je even checken of de bestaande poort nog goed functioneert, door bijvoorbeeld de poort een aantal keren te openen en sluiten om te zien of dit niet stroef verloopt.

Een stroeve garagepoort zal er voor zorgen dat je aandrijfmotor overbelast wordt. Verder moet je nog op volgende aandachtspunten letten:

  • Er moet genoeg inbouwruimte zijn tussen het plafond en de openstaande garagepoort.
  • En niet geheel onbelangrijk, is er een 230V stroompunt aanwezig dichtbij waar de motor wordt geplaatst. Dit alles is van belang bij het aanschaffen van het soort garagepoort motor.
  • Natuurlijk moet je bij aanschaf ook rekening houden met het soort garagepoort. De meeste verkrijgbare garagepoort motoren zijn geschikt voor kantel- en sectionaalpoorten.
  • Belangrijk is het ook om meteen te checken of het systeem een noodstop ingebouwd heeft.

Laat je adviseren door een vakman

Welk type motor kiezen?

Waarom garagepoort motoriseren?

Voor het kiezen van een garagepoort motor moet op verschillende zaken gelet worden. Wil je een sectionaalpoort, een kantelpoort of een roldeur automatiseren? Is dit een nieuwe of bestaande poort? En wat is dan het gewicht van poort?

Het poortgewicht en motor type zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Afhankelijk van de zwaarte wordt er meer (of minder) van de motor gevergd. Het type garagepoort en het gewicht, heeft invloed op de garagepoort motor prijs: Zwaardere garagepoort, hogere prijs.

De trek- en drukkracht van een motor varieert, maar de gemiddelde openingssnelheid is 17 centimeter per seconde. Zorg dat de garagepoort motor de capaciteit heeft om dat over te brengen op de garagepoort.

Bovendien heeft iedere (bestaande) garagepoort een ander soort motor. Zo heeft een sectionaalpoort een trek- en duwmotor nodig. Bij een trek- en duwmotor wordt de garagepoort bij het openen naar binnen getrokken en bij sluiten wordt hij naar beneden geduwd. Als je daarentegen een garagepoort uit één vlak hebt en naar binnen (of buiten) moet kantelen. heb je een DR-motor nodig.

Het beste is bij het kiezen van een motor altijd het advies te vragen van de leverancier. Ook zal deze in staat zijn een monteur met de nodige vakkennis aan te raden.

Vraag advies en vergelijk offertes

Welke extra opties moet je kiezen?

Leveranciers van garagepoort motoren bieden ontelbare opties aan in het kader van comfort, veiligheid en energiebesparing.

Zo moet je bij comfortopties denken aan afstandsbedieningen en handzenders, maar ook bediening via de smartphone of tablet. Ook kan je kiezen voor de integratie van led verlichting of de optie van een “soft-start en soft-stop” met minder geluid.

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk te kijken of een noodstopsysteem is ingebouwd, maar dat is niet de enige veiligheidsoptie. Zo zijn bijvoorbeeld een noodbatterij, noodontgrendeling, sleutel- en codeschakelaars en een optilbeveiliging het overwegen waard.

Er zijn op het gebied van energiebesparing ook genoeg opties zoals bijvoorbeeld een stand-by schakeling, automatische vergrendeling of het gebruik van fotoelektrische cellen.

Wat is de prijs van een garagepoort met motor?

Hoe garagepoort motoriseren?

De vraag is of je graag een losse motor zou willen kopen of dat er sprake is van een geheel nieuwe garagepoort. Er is een garagepoort motor te koop in elke soort prijsklasse, maar de prijzen variëren flink per merk en soort poort. Ook zouden er eventuele montagekosten bij kunnen komen. Zou je de nieuwste moderne snufjes willen hebben, dan telt dit ook op.

Het beste wat je kan doen is bij verschillende aanbieders prijzen en offertes voor de (soortgelijke) garagepoort motor opvragen. Laat je altijd adviseren door een deskundige en laat je bij zelfmontage bij het afstellen bijstaan door een specialist.

Welk merk kiezen?

Met zoveel aanbieders, uit welke garagepoort motor merken moet je dan kiezen? Op dit moment zijn Hörmann en Novoferm toonaangevend op dit gebied, maar zij zijn niet de enige aanbieders.

Hörmann biedt een exact op elkaar afgestemd compleet systeem aan, dat bestaat uit garagedeur, inrithek bijbehorende aandrijvingen, maar ook bieden zij de onderdelen (en bijbehorende opties) los aan. Zij bieden merkkwaliteit uit Duitsland en bieden daarom ook garantie op de door hen geleverde garagepoorten, wat is inbegrepen bij de garagepoort motor Hörmann prijs.

Novoferm biedt geavanceerde technieken met aandrijvingen met verhoogde duw- en trekkracht die vervolgens ook trendy en stijlvol voor de dag komen. Bovendien wordt meteen gelet op energie-efficiëntie, moderne led-techniek, stabiliteit en extra vermogen. Een groot deel kan via de smartphone worden bediend via een gratis app.

Schrikt u een klein beetje van de garagepoort motor Hörmann prijs? Kijk dan wat verder rond. Zo kun je voor een garagepoortmotor ook gewoon terecht bij de Makro of de lokale bouwmarkt. zo hebben veel mensen goede ervaringen met de garagepoort motor Hubo.

Hoe wordt een garagepoort met motor geplaatst?

Na het contoleren en geschikt bevinden van de huidige poortinstallatie, wordt begonnen met het bevestigen van de raildrager. Allereerst moet daarvoor de handbediening, inclusief bijbehorende vergrendelingen, gedemonteerd worden.

  • De raildrager wordt, afhankelijk van het soort poort, in het midden of juist van het midden van de kader van de poort, boven de poort vastgeschroefd.
  • Vervolgens moet de poort worden bevestigd aan de opgehangen rail, te beginnen met het plaatje dat de poort met de aandrijfrail verbindt. Hang de rail in de raildrager en bevestig de achterkant van de rail met een anker aan het plafond.
  • De rail moet waterpas ten opzicht van de kader van de poort hangen. Met de meetrekker op de aandrijfrail verbindt je met de meegeleverde verbindingsstang het plaatje aan de poort.
  • Nu kunnen we de motor op de aandrijfrail installeren volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Het is heel belangrijk dat de tandwielen goed de rail kunnen schuiven, anders loopt de poort vast. Monteer vervolgens de eindaanslagen volgens de instructies van de fabrikant.
  • Tenslotte kan het systeem geprogrammeerd worden. Lijm de antenne van de ontvanger met montagelijm op een optimale plaats aan het plafond. Vervolgens kan de voeding van het aandrijfsysteem aangesloten worden. Verdere opties voor programmering zijn vaak afhankelijk van de fabrikant.

Wat zijn de voordelen van een garagepoort met motor?

Nu de garagepoort met motor geïnstalleerd is kan je heerlijk genieten van de comfort van één druk op de knop. Je hoeft niet langer door de regen om de poort handmatig te openen. Ook hoef je niet meer te duwen en te trekken aan die iets te zware poort.

Als je met je armen vol boodschappen loopt, is de poort nooit meer een probleem. En vergeet niet de luxe uitstraling van een geautomatiseerde garagepoort.