Hellend dak opbouw: hoe ziet de dakstructuur eruit? Kosten, methodes en constructie

Schuine daken zijn erg populair vanwege het grote aanbod vormgevingen, dakbekledingen, hellingsgraden etc. Leer hier meer over de kosten, de opbouw van een hellend dak en de mogelijke soorten dakbedekkingen. Tot slot gaan we in op enkele belangrijke aandachtspunten. Meer info of concrete offertes op maat voor jouw specifieke dakproject ontvang je via ons offerteformulier.

Wat kost een hellend dak?

De kosten voor hellende daken kunnen hoog oplopen. Je betaalt niet enkel voor het de dakbedekking zelf, maar ook voor de isolatie, bevestigingsmaterialen en arbeidskosten. Verder heeft de oppervlakte van je dak een grote invloed op de uiteindelijke prijs. Kortom: een groot aantal factoren bepaalt het totale prijskaartje.

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer voor de verschillende types dakbedekkingen.

Type dakbedekkingPrijs per m²Levensduur
Betondakpannen40 tot 50 euro30 jaar
Kleidakpannen50 tot 60 euro100 jaar
BItumenleien30 tot 40 euro25 jaar
Kunstleien65 tot 75 euro30 jaar
Natuurleien110 tot 120 euro90 jaar
Aluminium75 euro50 jaar
Zink70 euro125 jaar
Riet90 euro30 tot 40 jaar
Koper130 euro75 tot 85 jaar

Wil jij graag een nauwkeurige schatting? Vraag dan zeker een gratis offerte op maat aan bij een vakman uit jouw buurt.

Hellende daken zie je vandaag het meeste voorkomen, maar platte daken winnen in nieuwbouw aan populariteit. Ook gebogen dakvormen zijn een interessante optie: de unieke vorm doet je woning sowieso in het straatbeeld opvallen.

Wat is de opbouw van een schuin dak? 

Een schuin dak bestaat uit verschillende onderdelen. Samen vormen ze de ideale bescherming voor alle ruimtes binnenin je woning. De opbouw van een hellend dak ziet er als volgt uit (van buiten naar binnen):

  1. Dakbedekking
  2. Pannenlatten
  3. Tengellatten
  4. Onderdak
  5. Spantbeen
  6. Dakisolatie
  7. Dampscherm
  8. Afwerking binnen

We bespreken enkele van deze onderdelen hieronder in meer detail.

Hellend dak opbouw

1. Pan- en tengellatten

De pan-en tengellatten zitten onder de dakbedekking. De latten zijn als het ware het ‘skelet‘ waarop dakspecialisten de bekleding plaatsen. Ze lopen van de nok van het dak naar de dakvoet en zorgen voor ventilatie en afwatering van de pannen.

2. Onderdak 

Dankzij het onderdak is je woning beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. Het schuine dak laat zo geen regenwater of ander vuil binnen. 

3. Platen of folies

Dakwerkers bevestigen folies of platen onder je onderdak als extra bescherming. Zo hou je wind en water tegen. Je kunt deze materialen in verschillende groottes, diktes en materialen aankopen. 

4. (Dak)isolatie

Ook isolatie is een essentieel onderdeel van je dakconstructie. Als je deze isolerende materialen niet aanbrengt, is je woning in de zomer moeilijk af te koelen en in de winter moeilijk op te warmen. Isolatie maakt dus wel degelijk een groot verschil. Bovendien is het ecologischer: je bespaart meer op je energiefactuur.

Wist je dat isolatie ook een thermisch voordeel biedt? Zo dempt het geluiden van buitenaf en hoor je minder lawaai in je woning.

5. Dampscherm 

Een dampscherm is belangrijk voor de luchtdichte isolatie. Zo kan er geen vorm van condensatie ontstaan en vermijd je vochtvlekken, houtrot, schimmel en andere vochtproblemen.  

Op zoek naar een dakwerker?
Verstuur je aanvraag en wij brengen je in contact.

Verschillende dakconstructies voor (licht) schuine daken 

Schuine daken kunnen op verschillende soorten constructies rusten. De twee meest voorkomende methodes zijn het spantendak en gordingendak. We bespreken ze hieronder in meer detail.

1. Spantendak 

Het spantendak of sporendak bestaat uit houten balken. Het spantendak loopt van de dakrand tot de nok en tegen de dwarsbalk die de 2 muurplaten met elkaar verbindt. Ze liggen op ongeveer 40 centimeter van elkaar. 

2. Gordingendak of keperdak

Het gordingendak of keperdak bestaat uit horizontale balken die van spant tot spant lopen. Ze liggen op 3 tot 4 meter van elkaar en worden bevestigd door in de muur in te metselen. De kepers bevestigen specialisten bovenop de gordingen. Deze iets kleinere balken lopen in een verticale richting. Tot slot komt op de kepers het onderdak terecht.

3. Sarkingdak 

Een derde constructie is het sarkingdak. Deze toepassing komt vooral voor bij oudere woningen. De kamers onder het dak van de woning zijn helemaal afgewerkt, waardoor je niet in de normale opbouw kan werken. De isolatie brengen specialisten aan de buitenkant van het dak aan. Hiervoor schakel je best professionals in die over de juiste materialen en kennis beschikken.

Schuin dak constructie

Soorten dakbedekking voor schuine daken op een rij [Materialen] 

Er bestaan verschillende soorten dakbedekking die je op je schuin dak kunt plaatsen. Alle materialen hebben hun eigen uitstraling, voordelen en moeilijkheidsgraad. Het is belangrijk dat daken met de juiste materialen en systemen uitgerust zijn. Zo verleng je ook hun levensduur.

1. Dakpannen

Er bestaan zowel keramische als betonnen dakpannen. Beide opties zijn een uitstekende dakbedekking voor hellende daken. Met een lange levensduur en klein prijskaartje heb je een mooi resultaat.

2. Dakleien

Dakleien zien er erg mooi en praktisch uit, maar vergen veel vakmanschap om ze goed te installeren. Het handige aan dakleien is dat je er zowat alle dakvormen mee kunt vormen. De prijs is relatief goedkoop, zeker wanneer je voor natuurleien kiest.

3. Metalen dakbedekking

Ook koper, aluminium of zink zijn goede dakbedekkingsmaterialen. Het oogt modern en fris. Vaak vormen specialisten de materialen om in dakplaten. Zo kunnen dakwerkers ze snel en eenvoudig op het dak installeren. De platen gaan lang mee en hebben niet veel onderhoud nodig.

4. Rieten dak 

Een rieten dakbedekking bevestig je met een speciale techniek op het dak. Er zelf aan beginnen is daarom geen goed idee, gezien de plaatsingsmethode en de vele uren arbeid die hiervoor nodig zijn. Daarnaast vraagt dit type dak veel onderhoud.

5. Groendak

Ben je op zoek naar een dak dat groen en natuurlijk is? Dan past een groendak perfect bij je. Kies voor een dak met mos-, gras- of boomplanten en creëer je eigen fauna boven je hoofd.

Op een bestaand dak kan je geen groendak installeren. Het gewicht van de dakopbouw met planten kan erg zwaar zijn, daarom moet je zeker zijn dat je huidige dak de constructie aankan. Bovendien moet je eerst je dakbedekking verwijderen en je pannenlatten hierop voorbereiden.

Enkele belangrijke aandachtspunten bij schuine daken

Het is belangrijk dat je de opbouw van een hellend dak respecteert. Zo ben je zeker van een kwalitatief dak boven je hoofd. We sommen graag enkele aandachtspunten op waar je rekening mee houdt:

  • Verluchting. Ventilatie aan de onderzijde van je dak is belangrijk. Bij een hellend dak moet je verder letten op de hellingsgraad. Zo garandeer je een vlotte luchtdoorstroming.
  • Onderhoud. Vuil zoals mos en algen maken je dakbedekking zwakker. Ook je bestaand dak moet je regelmatig onderhouden. Anders bestaat de kans dat regenwater in de dakbedekking lekt en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
  • Dak impregneren of coaten. Breng een coating aan zodat mos en ander vuil zich moeilijker aan de dakbedekking kan hechten. Zo hoef je minder schoon te maken en geniet je langer van een mooi dak.
Professioneel advies nodig?
Kom in contact met dakwerkers in je buurt.

Hellend dak renoveren of vernieuwen?

Bij schade aan je dak, onderneem je best zo snel mogelijk actie. Ieder lek, gat of scheur moet door erkende dakwerkers hersteld of gerenoveerd worden. Soms is een plaatselijke herstelling voldoende, andere keren is een complete vernieuwing vereist:

  • Renoveer je dak wanneer het op lokale plaatsen beschadigd is. Zo pak je enkel de onderdelen aan die herstelling nodig hebben.
  • Is jouw volledige dakbedekking in slechte staat en verouderd? Of is het hout aangetast en zijn er problemen in de diepere lagen van je dakopbouw? Dan laat je jouw dak best volledig vernieuwen.
Dakpannen op hellend dak monteren

Waarom voor een schuin dak kiezen?

Een schuin dak heeft tal van voordelen. Het is zeker en vast geen slecht idee om voor dit type dak te kiezen. De drie grootste voordelen zijn de volgende:

  1. Omdat het dak schuin is, draagt het minder gewicht door neerslag.
  2. Het regenwater dat op je dak valt, gaat door de schuine constructie makkelijk en efficiënt naar de dakgoten.
  3. Het dak heeft niet veel onderhoud nodig: het regenwater spoelt mossen en vuil mee af op zijn weg naar de dakgoot. Laatste poets je daarom best regelmatig. Zo voorkom je verstoppingen.

Hellend dak plaatsen? Stel je vragen aan ervaren dakwerkers en vergelijk gratis offertes op maat

Vraag hier gratis jouw offertes aan om een idee te krijgen van de totale kosten. Verder vind je ook professionele adviezen op maat terug. Zo kan je alle tarieven en werkwijzen vergelijken en kies je de optie die het beste bij jouw dakproject past. De aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.