Dak verhogen: hoe aanpakken?

Lijkt het je de moeite om extra woonruimte te creëren door je dak te verhogen. Maar, heb je werkelijk geen idee hoe je dat best aanpakt? In dit artikel kom je te weten wat je dak verhogen precies inhoudt als je ervoor kiest, inclusief voordelen, materialen en kostprijs.

Kom via het offerteformulier snel en eenvoudig in contact met de beste dakwerkers en andere, gespecialiseerde vakmannen in

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat zijn de voordelen van het verhogen van je dak?

Het verhogen van je dak biedt enkele interessante voordelen. Met name:

  • Extra beloopbare vloeroppervlakte: door de dakhelling hoger te laten starten of die veel steiler te maken, kan je heel wat meer beloopbare vloeroppervlakte creëren
  • Extra lichtinval: als je meer muur hebt, kan je ook meer ramen plaatsen en in die hogere ruimte gaat het licht zich ook veel beter verspreiden
  • Extra kamer(s): een extra verdieping is meteen een nieuwe kamer maar ook je zolder kan zo een aangename woonruimte worden
  • Waardeverhoging van je huis: meer ruimte doet de waarde van je huis verhogen
  • Toevoeging van uitstraling en karakter: met een uitbouw, opbouw of prefab dakkapel kan je de uitstraling van je woning veranderen en een uniek karakter geven
Nieuwe Dakbedekking

Hoe kan ik mijn dak verhogen?

Je kan je dak op verschillende manier verhogen. Je kan een dakkapel plaatsen of gewoon je hele dakconstructie een metertje optillen, we lijsten het even voor je op. De plaatsing van de dakopbouw is min of meer afhankelijk van de zolderconstructie, om te controleren of jouw fundering en de muren de nieuwe dakopbouw kunnen dragen.

Schuin dak verhogen

Door de dakverhoging van een schuine dak kan je heel wat eigenheid en ruimte creëren. Je kan zowel een enkelzijdige als een dubbelzijdige nokverhoging laten uitvoeren door een erkend dakwerker of zie je liever je woning met een mansardedak? Want dat kan ook! Zo krijg jij misschien die extra slaapkamer waar jij van droomt.

Dakkapel

Een dakkapel dakkopbouw is het eenvoudigst te plaatsen in de vorm van een prefab model. Met zo’n prefab dakkapel of prefab dakopbouw ben je er trouwens ook nog eens zeer goedkoop vanaf. Met een prefab dakverhoging verhoog je slechts een klein deeltje van je dakschild van het bestaande dak en de huidige dakbedekking kan blijven, op die manier creëer je wat extra stahoogte en licht.

Een prefab dakopbouw komt er in alle vormen, maten en materialen, denk daarbij aan de bouwmaterialen die we doorgaans tegenkomen bij dakwerken. Je kan ervoor kiezen om je dakkapel volledig te laten afstemmen op de rest van je woning zodat er één harmonieus geheel ontstaat.

Het plaatsen van een dakkapel of de prefab modellen kost je ongeveer € 3.000 à € 4.500.

Plaatsing enkelzijdige nokverhoging

Bij een enkelzijdige nokverhoging wordt er één zijde van het dak verhoogd waardoor de nok hoger en niet meer centraal komt te liggen. Deze asymmetrisch dakconstructie zorgt voor heel wat eigenheid en voor een relatief lage prijs toch ook heel wat extra ruimte; de ene schuine wand komt hoger te liggen en de andere wordt steiler, je hebt aan beide zijden meer ruimte kunnen creëren.

Voor een enkelzijdige nok verhoging betaal je tussen € 7.000 en € 12.000.

Verhogen Van Het Dak

Plaatsing dubbelzijdige nokverhoging

Een dubbelzijde nokverhoging dakopbouw is de grote broer van de enkelzijdige nokverhoging. Je tilt de gehele dakconstructie als het ware op. Zo komt het bestaande zolderplafond een stuk hoger te liggen en start de dakhelling ook pas hoger. Zo vergroot je bij het verhogen van het dak de beloopbare ruimte zonder de eigenheid en schoonheid van je woning te wijzigen.

Voor de kostprijs van een dubbelzijdige nok verhoging van het schuine dak rekenen we zo’n 12.000 euro tot 17.000 euro.

Ombouwen naar plat dak

Als je het groot ziet kan je ook je schuine dak ombouwen tot een plat dak. Je zal bij deze dakopbouw wel rekening moeten houden met het feit dat je niet enkel het dak wijzigt maar ook de gevelwerken aan de bestaande gevels die wel wat extra zullen doorwegen op je portefeuille. Maar al die extra leefruimte loont.

Wil je je schuin dak ombouwen tot een verdieping op een plat dak bovenop dan mag je rekenen op een kostenplaatje van minimum 15.000 euro en maximaal 25.000 euro.

Ombouwen naar mansardedak

Bij een mansardedak werk je met twee verschillende dakhellingen. Je laat de nok op dezelfde hoogte maar gaat een knik maken in het dak waardoor je een bijna verticale schuine wand krijgt. Zo krijg je de kans op meer ruimte en ook een totaal andere look voor je dak.

Je schuin dak verbouwen tot een mansardedak schommelt tussen € 15.000 en € 25.000.

Mansardedak-min.jpg

Plat dak verhogen

De opties tot een plat dak verhogen zijn iets minder talrijk dan die van een hellend dak. Bij een plat dak spreken we werkelijk van een opbouw, de opties zijn goed te omschreven als een extra verdieping bovenop je plat dak te bouwen.

Een extra verdieping op een plat dak

Je kan een groendak dakopbouw of dakterras bovenop je plat dak laten plaatsen maar je kan ook nog een stapje verder gaan en een volledige verdieping er bovenop plaatsen. Zo creëer je uiteraard zeer veel extra ruimte. Zo een optopping kan je woning een extra moderne look geven.

Een extra verdieping met een hellend dak

Je kan bovenop je plat dak ook een hellend dak laten plaatsen, zowel een die fungeert als een soort van lichtkoepel of een nieuwe verdieping met een hellend dak.

Je kan kiezen uit een aantal soorten schuine daken als optopping:

Zadeldak

Een zadeldak is het klassieke dak dat bestaat uit twee dakschilden in een omgekeerde V-vorm. Hoe steiler de dakhelling, hoe meer ruimte.

Mansardedak

Deze klassieke dakvorm met twee verschillende dakhellingen geeft je woning een extra landelijke look.

Lessenaarsdak

Deze unieke dakopbouw constructie is een hellend plat dak bestaande uit één dakschild met een dakhelling van minstens 15 graden. Zo kan je elke woning een strakke moderne look geven.

Dakopbouw Lessenaarsdak

Materiaalkeuze voor dakopbouw

Materialen voor hellende daken

Er bestaan drie verschillende materialen voor dakopbouw van een schuine dak: kunststof, hout en metselwerk.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Optie 1 Kunststof

Het grote voordeel van kunststof is dat het een heel licht materiaal is. Daardoor hoef je de constructie van je woning niet extra te verstevigen. Daarnaast is kunststof niet al te duur, vergt het weinig onderhoud en kan je het verkrijgen in tal van kleuren en structuren.

Optie 2: Hout

Ook een dakverhoging met een houtskeletbouw is een veel gekozen optie. Net zoals kunststof is hout licht, waarmee het een snelle en duurzame oplossing kan bieden. Bovendien behoort het tot de mogelijkheden om de dakverhoging af te werken met een zelf gekozen gevelbekleding.

Optie 3: Metselwerk

Een dakverhoging of dakopbouw in metselwerk is de duurste optie van de drie, maar tegelijkertijd de meest duurzame. Je kan het metselwerk steeds laten afwerken in de stijl van de rest van je woning. In dit geval hebben we wel te maken met een zwaarder gewicht. Je kan de dakverhoging afwerken zoals jij het het liefst hebt.

Laat je architect op voorhand uitpluizen of extra versteviging noodzakelijk is om de uitbouw te kunnen ondersteunen.

Materialen voor platte daken

Ook in het geval van een dakverhoging van een plat dak of een extra verdieping op een vlak dak kan je kiezen voor één van de drie bovenvermelde materialen schuin dak verhogen: kunststof, hout en steen.

Met EPDM laat je een kunststoffen dakbedekking plaatsen door een professionele dakwerker met garantie op een lange levensduur en waterdichtheid.

Dakopbouw Groendak

Hoeveel kost een dakverhoging?

Gemiddeld genomen mag je voor de verhoging van een plat dak een bedrag tussen 25.000 en 30.000 incalculeren, alles inbegrepen. Aangezien dit slechts een richtprijs is, kan de uiteindelijke prijs die je zal betalen bij een ervaren dakwerker hiervan afwijken.

Bij een schuin dak zijn de manieren om je huis te verhogen wat meer uiteenlopend. In onderstaande tabel vind je een overzicht en richtprijzen voor de kosten schuin dak verhogen:

Soort dakverhoging Kostprijs
Dakkapel € 3.000 – 4.500
Enkelzijdige nokverhoging € 7.000 – 12.000
Dubbelzijdige nokverhoging € 12.000 – 17.000
Van schuin dak naar plat dak € 15.000 – 25.000

Van schuin dak naar mansardedak

€ 15.000 – 25.000

Vind de juiste vakman in jouw regio

Heb ik een vergunning nodig om mijn dak te verhogen?

Wat een prefab dakkapel betreft, kan je in sommige gevallen overgaan tot plaatsing ervan zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Dat moet dan wel aan de achter- of zijkant van de woning gebeuren, met een maximale hoogte van 1,75 meter en met een plat dak.

In de meeste andere gevallen is de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning verplicht. Omdat de ingreep het buitenaanzicht van de woning verandert.

Het is zeker een goed idee om op voorhand advies te vragen aan een professionele dakwerker. Die kan je informeren over de voorwaarden. De vergunning zelf moet je aanvragen bij de gemeente. Merk wel op dat de verplichte aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning gelijk staat aan de verplichte inschakeling van een architect.

Zij zullen de constructie controleren of de woning het extra gewicht kan dragen, en erop toezien dat alles correct en veilig verloopt.

Dakkapel

Plannen om je dak te verhogen? Vind dakwerkers in jouw buurt en vergelijk offertes

Zijn je plannen om je dak op te hogen na het lezen van bovenstaande info alleen nog maar concreter geworden? Aarzel dan zeker niet om via onderstaand offerteformulier gratis vrijblijvende offertes op te vragen bij specialisten in jouw buurt voor een correcte uitvoering van alle dakwerken.

Op die manier krijg je niet alleen een beter inzicht in de gangbare tarieven. Ook ben je in staat om de best mogelijke oplossing voor jouw persoonlijke situatie te kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.