De afmetingen en het gewicht van een asbest golfplaat

Asbest golfplaten werden vroeger veel gebruikt op het dak van tuinhuizen en schuren. In dit artikel zullen we de afmetingen en het gewicht van een asbest golfplaat bespreken, evenals wat te doen met asbest golfplaten en het belang van professionele verwijdering.

gewicht van een asbest golfplaat

Hoe groot is een asbest golfplaat?

De afmetingen van asbest golfplaten kunnen variëren, maar over het algemeen hebben ze een standaardbreedte van ongeveer 1 meter met een dikte van gemiddeld 6 mm. De lengte van de platen kan oplopen tot 3 meter.

Gewicht asbesthoudende golfplaat per m2

Het gewicht van een asbesthoudende golfplaat per vierkante meter bedraagt gemiddeld 20 kilogram. Dit gewicht kan variëren, afhankelijk van de dikte en de samenstelling van de plaat.

Hoeveel weegt een golfplaat van asbest?

Een standaard asbest golfplaat van 1 meter breedte en 1,5 meter lengte weegt ongeveer 30 kilogram. Het gewicht van een asbest golfplaat kan variëren afhankelijk van de dikte en het specifieke materiaal van de golfplaat. Het is belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de golfplaten bij het plannen van de installatie of verwijdering ervan.

Hoeveel asbest zit er in Eternit golfplaten?

Eternit is een bekend merk van golfplaten dat tot 1998 asbestcement gebruikte voor de productie van zijn platen. Asbestcement bestaat uit 85-90% uit cement en 10-15% asbestvezels. Een asbesthoudende golfplaat bevat dus gemiddeld zo’n 2 à 3 kilogram asbest per vierkante meter.

afmetingen asbest golfplaten

Wat te doen met asbest golfplaten?

Vanwege de gezondheidsrisico’s die asbestvezels met zich meebrengen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met asbest golfplaten. Als de golfplaten in goede staat verkeren en niet beschadigd zijn, kunnen ze op hun plaats blijven zitten zolang ze niet worden blootgesteld aan mechanische stress.

Als de golfplaten beschadigd zijn of als je ze wilt vervangen, is het verstandig om een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Deze specialisten hebben de kennis en expertise om de asbest veilig te verwijderen en volgens de geldende voorschriften te verwerken.

Maximale gewicht bij afvoering

Wanneer je zelf asbesthoudende golfplaten wil verwijderen, moet die in speciale asbestzakken of big bags verpakt worden. Daarna kan die afgevoerd worden naar het lokale recyclagepark. Afhankelijk van de gemeente is dit betalend. In bepaalde recyclageparken mag je asbesthoudende materialen gratis afleveren tot een gewicht van maximaal 200 kg of 1 kubieke meter (zoals in Gent).

Bij andere containerparken en/of grotere ladingen ligt de prijs meestal tussen de 30 en 80 cent per kg asbesthoudend materiaal. 1 ton asbest afleveren in een Gents containerpark kost bijvoorbeeld 60 euro (60 cent per kg).

Asbest golfplaten laten verwijderen door een professional

Voor de verwijdering van asbest golfplaten is het altijd raadzaam om een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Deze bedrijven beschikken over de juiste training, apparatuur en ervaring om de golfplaten op een veilige en gecontroleerde manier te verwijderen.

De asbestverwijderaars zorgen ervoor dat de asbestvezels niet vrijkomen tijdens het verwijderingsproces en dat de platen correct worden verpakt en afgevoerd volgens de geldende regelgeving. Het inschakelen van een professional vermindert het risico op blootstelling aan asbestvezels en zorgt voor een veilige en verantwoorde verwijdering van de asbest golfplaten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?

2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3*. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.