Sinds wanneer is asbest verboden in België?

In de tweede helft van de 20e eeuw was asbest immens populair als bouwmateriaal. Vandaag zijn de gezondheidsrisico’s van asbestvezels inmiddels bekend. Daarom is het gebruik van asbest als bouwmateriaal verboden in België. Maar sinds wanneer was dit? Welke huizen bevatten mogelijk asbest bevatten? En wat brengt de toekomst?

Vanaf wanneer werd asbest gebruikt?

Asbest is een natuurlijke stof die al eeuwenlang wordt gebruikt. De oudste bekende toepassing van asbest dateert uit de oudheid, waar het werd gebruikt in kleding, lampen en touwen vanwege zijn hittebestendige eigenschappen. In de moderne tijd begon het gebruik van asbest in de bouwsector in de late 19e eeuw en bereikte het zijn hoogtepunt in de jaren 60 en 70. Asbest werd gebruikt in tal van bouwmaterialen, waaronder dakbedekking, isolatie, cementproducten en leidingen.

Sinds wanneer geldt het verbod in België?

Het gebruik van asbest is verboden in België sinds 1998. Op dat moment werd er een totaalverbod ingesteld op de productie, handel en hergebruik van asbesthoudende materialen. Het verbod op asbest was een belangrijke stap om de gezondheidsrisico’s te verminderen en de blootstelling aan asbestvezels te voorkomen.

Welke huizen hebben asbest? Welk bouwjaar?

In België kunnen huizen die tussen de Tweede Wereldoorlog en 2001 zijn gebouwd, asbest bevatten. Asbest werd veelvuldig gebruikt in de bouw tot aan het einde van de jaren 90. Het asbesthoudend materiaal bevindt zich in de dakbedekking, isolatie, plafondplaten of vloerbedekking. Het is belangrijk op te merken dat niet alle huizen die voor 2001 zijn gebouwd automatisch asbest bevatten, maar er is een verhoogd risico op aanwezigheid van asbest in oudere woningen.

asbestdak-herstellen-1024x538.jpg

Nieuwe wetgeving: Actieplan Asbestafbouw

De Vlaamse overheid heeft het Actieplan Asbestafbouw ontwikkeld om de blootstelling aan asbest te verminderen en uiteindelijk een asbestvrije omgeving te creëren. Het actieplan heeft tot doel om tegen 2040 alle asbesttoepassingen in slechte staat te verwijderen uit Vlaamse gebouwen en tegen 2034 alle hoogrisicotoepassingen te elimineren.

Subsidies

Om eigenaren ertoe aan te zetten om hun woning of gebouw(en) asbestvrij te maken biedt de overheid subsidies en andere financiële ondersteuning aan. Het actieplan benadrukt het belang van een veilige en professionele verwijdering van asbest om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Asbestattest

Een belangrijk onderdeel van de wetgeving rond asbest in België is het asbestattest. Sinds 2022 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een asbestattest te hebben. Dit attest toont aan of er al dan niet asbest aanwezig is in de woning. Het doel van het asbestattest is om kopers te informeren over de aanwezigheid van asbest en hen in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen.

Mag je een dak met asbest ontmossen?

Het ontmossen van daken met asbest is verboden in België. Asbesthoudende daken mogen niet worden gereinigd of behandeld, omdat dit kan leiden tot de verspreiding van asbestvezels. Het is belangrijk om de integriteit van asbesthoudende materialen te behouden en ze niet bloot te stellen aan handelingen die de vezels kunnen vrijgeven. Het ontmossen van daken met asbest is een potentieel gevaarlijke handeling en moet daarom worden vermeden.

asbestdak ontmossen is verboden

Tegen welk jaar moet asbest verwijderd zijn in België?

Het exacte jaar waarin asbest volledig verwijderd moet zijn in België, is afhankelijk van het Actieplan Asbestafbouw. Het plan streeft ernaar om tegen 2034 alle hoogrisicotoepassingen van asbest te verwijderen en tegen 2040 alle asbesttoepassingen in slechte staat. Dit betekent dat er nog enige tijd is om aan deze doelstellingen te voldoen, maar het is belangrijk dat eigenaren van gebouwen actie ondernemen om asbest te laten verwijderen en de gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Asbest in huis laten verwijderen

Asbest is sinds 2001 verboden in België, en het gebruik ervan is niet langer toegestaan in de bouw. Huizen die voor 2001 zijn gebouwd, kunnen asbest bevatten, waardoor het belangrijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen bij renovatie- of sloopwerkzaamheden. Het Actieplan Asbestafbouw is opgezet om de verwijdering van asbest te versnellen en subsidies en financiële ondersteuning zijn beschikbaar om eigenaren te helpen bij het verwijderen van asbest uit hun gebouwen. Het naleven van de wetgeving en

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.