Spuitasbest: hoe herken je het? Kosten, toepassingen en gevaren 

Spuitasbest is een gevaarlijke asbesttoepassing die uiteindelijk in 1998 verboden werd. Dit isolerende en brandwerende materiaal kwam vooral in industriële omgevingen zoals treinen en schepen. Ook andere plaatsen zoals oudere theaters, openbare gebouwen, zwembaden, appartementen, serres en schuren kunnen nog spuitasbest bevatten. Daarom gaan we dieper in op de herkenning, verwijdering en kosten. Wil je asbesthoudende materialen uit je gebouw laten verwijderen? Vul ons formulier in.

Wat is spuitasbest precies? 

Spuitasbest ziet eruit als een zwaar, ruw en katoenachtig materiaal in een grijze, bruine of blauwe kleur. Vanwege zijn uiterlijk komt de benaming “popcornasbest” ook regelmatig voor.

Gespoten asbest bestaat voornamelijk uit crocidoliet (blauwe asbest) of amosiet (bruine asbest) en kan tot wel 90% asbestvezels bevatten.

Spuitasbest laten weghalen?
Laat je asbestproject over aan erkende deskundigen.

Een vorm van niet-hechtgebonden asbest

Spuitasbest is een vorm van losgebonden asbest die makkelijk kleine vezels in de lucht vrijgeeft. Asbest inademen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals longziekten en kanker.

spuitasbest

Spuitasbest herkennen: hoe ziet het eruit? 

De herkenning van spuitasbest is relatief eenvoudig vanwege zijn kenmerkende uiterlijk. Het verschijnt als een zwaar materiaal dat lijkt op katoen of ruwe watten, meestal in een grijze of bruine kleur. Je kunt het op verschillende oppervlakken aantreffen zoals asbestplafonds, balken, leidingen en kolommen.

Als je vermoedt dat je met spuitasbest te maken hebt, probeer het dan niet zelf te verwijderen. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om blootstelling te voorkomen en neem contact op met een erkende asbestverwijderaar.

Blauw spuitasbest 

Een specifieke variant van spuitasbest is blauwe spuitasbest. Dit type bevat zeer gevaarlijke crocidolietvezels, ook bekend als blauwe asbest. Dit schadelijke type asbest staat bekend om zijn kankerverwekkende eigenschappen. Het werd als eerste type asbest verboden in 1978 (20 jaar voor het algemene verbod).

Als je blauw spuitasbest aantreft, is het van cruciaal belang om onmiddellijk een gecertificeerde asbestverwijderaar in te schakelen en het materiaal op een veilige en professionele manier te laten verwijderen.

Toepassingen van gespoten asbest op een rij

Spuitasbest werd voornamelijk gebruikt als een brandwerend isolatiemateriaal op industrieel vlak. Het kwam voor op plaatsen zoals plafonds, balken, leidingen en kolommen. De brandwerende laag zorgde voor meer veiligheid. Ook zat het verwerkt in oudere theaters, openbare gebouwen, zwembaden van vóór 1970, oude appartementen, serres en schuren.

Gespoten asbest is niet tot enkel deze toepassingen beperkt. Als je vermoedt dat spuitasbest in een bepaald gebouw aanwezig is, schakel je best zo snel mogelijk een gecertificeerde asbestverwijderaar in. Hij of zij voert een professionele inspectie uit en laat asbestverdachte materialen testen in erkende laboratoria.

blauw spuitasbest plafond

Risico’s van spuitasbest: verbod sinds 1978 

Spuitasbest is een groot gevaar voor je gezondheid. Het kan ernstige ziektes veroorzaken zoals longkanker, mesothelioom en asbestose. Tijdens de asbestverwijdering is de kans groot dat de vezels zich in de lucht verspreiden. Daarom is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Deskundigen met de juiste training en kennis beschermen zichzelf en gebruiken kwalitatieve materialen.

Hoe verwijderen erkende deskundigen gespoten asbest? 

Gecertificeerde experts nemen de verwijdering van spuitasbest serieus. Ze starten met een grondige inspectie. Zo hebben ze een beter zicht op de ernst van de situatie. Daarna starten ze de verwijdering: met kwalitatief materiaal en goed beschermende kledij zorgen ze ervoor dat niemand met de vezels in aanmerking komt.

Asbestdeskundigen zetten geavanceerde technieken in zoals containment, afzuiging en luchtfiltratie. Zo zorgen ze ervoor dat de vezels tijdens het verwijderingsproces niet vrijkomen. Daarna pakken ze het asbestafval zorgvuldig en luchtdicht in. Na de afvoer naar het containerpark maken de deskundigen de plaats grondig schoon. Ze werken altijd volgens strenge veiligheidsnormen en wetten.

Kosten asbestverwijdering

De kosten voor de verwijdering van spuitasbest variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van het project, de locatie van het materiaal en de complexiteit van de werken. Over het algemeen liggen de kosten voor de verwijdering van gespoten asbest hoger vanwege de erg gevaarlijke aard van het materiaal en de vereiste veiligheidsmaatregelen.

De kosten lopen uiteen van 2.000 euro voor kleinere toepassingen tot 10.000 euro of meer voor grotere oppervlakken. In de bedragen zitten onderzoek en afvoer van het materiaal verwerkt. Het is belangrijk om offertes te vergelijken van gecertificeerde asbestverwijderaars om een goed inzicht te krijgen op de kosten.

Gespoten asbest isolatie

Spuitasbest veilig laten verwijderen? Vul onderstaand formulier in en neem contact met gecertificeerde asbestverwijderaars 

Als je spuitasbest wilt laten verwijderen, is het raadzaam om contact op te nemen met verschillende gecertificeerde asbestverwijderaars en offertes te vergelijken. Zo ken je de opbouw van de kosten, de procedures en de kwaliteit van de dienstverlening van verschillende bedrijven. Zorg ervoor dat je een asbestdeskundige selecteert die voldoende ervaring heeft met de verwijdering van spuitasbest. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte asbest verwijderen
1*. In welk gebouw wil je asbest laten verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil je asbest laten weghalen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil je de asbestmaterialen laten verwijderen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.