Asbest leidingisolatie: kosten, gezondheidsrisico’s en verwijdering 

Ook oudere leidingisolatie kan nog asbest bevatten. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten, gezondheidsrisico’s en de verwijdering van asbesthoudende leidingisolatie. Leer waarom asbest zo populair was als isolatiemateriaal, hoe je het herkent en waar je best op let tijdens de weghaling ervan. Wil je adviezen en prijsvoorstellen op maat van erkende asbestdeskundigen? Vul ons offerteformulier in.

Waarom kwam leidingisolatie met asbest voor? 

Asbest kwam niet zomaar in verschillende isolatiematerialen voor. Het zorgde voor verschillende voordelen:

  1. Goede isolatie. Asbestvezels vertoonden geweldige isolerende eigenschappen. Ze hielden warmte binnen, waardoor de stookkosten omlaag gingen en mensen lekker knus in huis konden zitten.
  2. Brandwerendheid. Asbest was van nature vuurbestendig en kon tegen hoge temperaturen. Op die manier kon er geen brand uitbreken rond verwarmingsbuizen en schoorstenen.
  3. Lange levensduur. Asbestvezels waren erg stevig en trotseerden met gemak weer en wind. Asbesthoudende isolatie ging langer mee en was bovendien budgetvriendelijk in vergelijking met andere materialen.

Asbesthoudende isolatie kwam in verschillende vormen en toepassingen voor:

  • Rond buizen. Asbesthoudende isolatie werd rond verwarmingsbuizen gewikkeld. Zo hield het warmte vast en was het risico op brand kleiner.
  • Op daken. Soms kwam asbest voor als isolatiemateriaal op platte daken.
  • Spuitasbest. Dit isolatiemateriaal is een mengsel van asbestvezels, water en cement. Het was een ideale isolatielaag voor muren, plafonds en daken.
  • Asbestwol. Asbesthoudende isolatiewol kwam voor als muur- en leidingisolatie. De term ‘asbestwol‘ kan misleidend zijn: asbestvezels zijn niet aanwezig in wolproducten zoals glaswol of steenwol. 
Asbest leidingisolatie

Leidingisolatie met asbest verwijderen: prijs 

De verwijdering van asbesthoudende leidingisolatie kan heel wat kosten. De prijzen variëren, maar een goede richtlijn is 100 euro per lopende meter.

Wil je exacte prijzen kennen?
Ontvang prijsvoorstellen op maat van asbestspecialisten.

Hoe herken je asbesthoudende isolatie in leidingen/riolering?

Asbesthoudende isolatie heeft verschillende verschijningsvormen. Toch zijn er enkele typische kenmerken waarop je kunt letten.

1. Kleur

  • Grijs of wit. Asbesthoudende buisisolatie is in de meeste gevallen grijs of wit van kleur. Door veroudering of weersinvloeden kan de kleur veranderen. Let dus niet alleen op de huidige kleur, maar wees ook alert op verkleuringen of vlekken.
  • Andere kleuren. In zeldzame gevallen kan asbestisolatie ook uit andere kleuren bestaan zoals beige of bruin. Wees dus extra waakzaam als je buisisolatie in een van deze kleuren tegenkomt.

2. Structuur

  • Vezelig oppervlak. Asbestisolatie heeft vaak een vezelige textuur, vergelijkbaar met een ruwe borstel. De vezels zijn goed zichtbaar en kunnen gemakkelijk loskomen, wat bijgevolg een gezondheidsrisico vormt.
  • Cilindervormige structuur. Asbesthoudende isolatie werd meestal in cilindervormen geproduceerd. Op die manier paste het perfect rond leidingen. Let op de vorm en structuur van de isolatie: controleer of het goed aansluit op de leidingen.

3. Buisisolatie met asbest en jute 

Soms kwam asbestisolatie samen voor met jutemateriaal. Omdat het meestal onder de jutelaag zit, is het niet gemakkelijk te herkennen. Let op met buisisolatie met een jute-achtige textuur. Laat het, indien nodig, onderzoeken door een deskundige.

Wat is het gevaar van asbestbuisisolatie?

Asbestisolatie kan een gevaar vormen voor je gezondheid. Als de isolatie in slechte staat verkeert, beschadigd raakt of verwijderd wordt, kunnen asbestvezels diep in je longen terechtkomen en daar jarenlang blijven hangen. Na verloop van tijd kunnen ze ernstige ziektes veroorzaken.

Een van de asbestgerelateerde ziektes is asbestose: een soort longziekte die je ademhaling bemoeilijkt. Verder kunnen asbestvezels ook longkanker veroorzaken en mesothelioom. Laatste is een zeldzame, maar agressieve vorm van kanker die je long- en buikvliezen aantast.

Asbesthoudende leidingisolatie gevaren

Leidingisolatie met asbest verwijderen: werkwijze 

Stel dat je asbesthoudende leidingisolatie vindt, dan is het belangrijk dat je de situatie correct aanpakt. Hieronder geven we in enkele stappen weer wat je best kunt doen.

Stap 1: Diagnose

Laat een erkend asbestdeskundige langskomen voor een inspectie. Professionals kunnen met de juiste materialen en kennis bepalen of het daadwerkelijk om asbest gaat.

Stap 2: Professionals inhuren

Asbestverwijdering is geen klus om zelf aan te pakken. Schakel direct een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in. Deze experts beschikken over de juiste training, uitrusting en ademhalingsbescherming om de klus veilig te klaren. Vergeet niet te controleren of ze de benodigde certificaten en vergunningen hebben.

Stap 3: Inkapseling

Voordat de asbestverwijderaars effectief beginnen, wordt het gebied rond de leidingen hermetisch afgesloten met plastic folie en tape. Zo voorkomen ze dat de asbestvezels zich tijdens de werkzaamheden verspreiden.

Stap 4: Verwijdering

Vervolgens maken asbestdeskundigen het asbest rond je leidingen met speciale technieken zorgvuldig los. Ze breken of scheuren het materiaal niet, want zo vergroot de verspreiding van de vezels.

Stap 5: Luchtreiniging

Na de professionele asbestverwijdering is het even belangrijk om het werkgebied grondig te reinigen. Specialisten gebruiken specifieke apparaten die de achtergebleven vezels opzuigen. Zo is de lucht weer volledig gezuiverd.

Stap 6: Afvoer

Het verwijderde asbest is gevaarlijk afval. Daarom wordt het luchtdicht verpakt en volgens de wettelijke voorschriften afgevoerd naar een erkende verwerkingsinstallatie. Zo weet je zeker dat het op een verantwoorde manier wordt verwerkt.

Isolatie rioleringen grond

Zelf asbest verwijderen of een erkend asbestdeskundige inschakelen? 

Asbesthoudende leidingisolatie kan een onzichtbare bedreiging in je woning zijn. Daarom laat je het best verwijderen. Of je deze werken zelf kunt doen of niet hangt af van enkele factoren:

  • Goede staat. Is de leidingisolatie nog in goede staat zonder enige sporen van schimmels, vocht of zichtbare vezels? Dan kan je het in principe laten zitten. Als extra voorzorgsmaatregel kan je de buizen omhullen met tape, fixeren of verven met een speciaal product. Ook kan je de leidingen afschermen met een omkasting.
  • Beschadigde buizen. Bij beschadigde buizen is het essentieel om te bepalen of ze asbest bevatten. Laat een staaltje onderzoeken in een erkend laboratorium. Bevochtig het materiaal eerst en vermijd stofverspreiding. 

In alle andere gevallen is het wettelijk verplicht een erkend asbestbedrijf in te schakelen. Neem geen risico’s en laat asbesthoudende buizenisolatie weghalen door professionals. Zij beschikken over de nodige kennis, ervaring en materialen om alles veilig af te breken en op te ruimen.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van asbestspecialisten

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met professionele asbestverwijderaars voor meer informatie en adviezen en prijsvoorstellen op maat. Vergelijk alle offertes en kies de optie die het beste bij je situatie past. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.