Glaswol asbest: zit er asbest in glaswol? Is het gevaarlijk? 

Glaswol bevat gelukkig geen asbest. Maar asbestwol, dat erg goed lijkt op glaswol, wel. Leer op deze pagina hoe je asbestwol herkent, in welke toepassingen het voorkwam en of je het zelf mag verwijderen. Aan het einde geven we bovendien enkele slimme alternatieven voor glas- en asbestwol. Wil je asbesthoudende isolatie professioneel en veilig laten verwijderen? Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met asbestdeskundigen.

Bevat glaswol asbest?  

Glaswol bevat geen asbest. Deze twee materialen bestaan uit verschillende componenten. Glaswol heeft een samenstelling van gesmolten glasvezels. Asbest is een minerale delfstof met minuscule vezels.

Kortom: met glaswol kan je veilig aan de slag, terwijl asbest bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Ben je van plan om met glaswol te isoleren? Let dan op de volgende zaken:

  1. Bescherm jezelf. Glaswolvezels kunnen irriteren. Draag daarom altijd beschermende kleding zoals een masker, veiligheidsbril en handschoenen.
  2. Volg de regels. Volg de instructies van de fabrikant goed op. Zo minimaliseer je het risico op blootstelling aan dunne vezels en zorg je voor een hoge isolerende werking.
  3. Zorg voor lucht. Zorg voor een goede ventilatie wanneer je met glaswol werkt. Zo kunnen de stoffen en vezels makkelijker de ruimte verlaten.
Asbestisolatie verwijderen?
Kom hier in contact met erkende asbestverwijderaars.

Asbestwol als isolatie: wat is het? 

Asbestwol was vroeger een van de beste isolatiematerialen. Met zijn uitstekende brandwerende en isolerende eigenschappen waren huizen optimaal beschermd. Het was bovendien duurzaam en betaalbaar.

Nu is het duidelijk dat asbestwol een serieuze bedreiging is voor de gezondheid. De microscopisch kleine asbestvezels die je niet met het blote oog ziet, kunnen bij inademing grote problemen veroorzaken zoals longziekten en kanker.

In oudere constructies kan er wel sprake zijn van asbestverontreiniging. Asbest werd vroeger vaak gebruikt in combinatie met isolatie, zoals bijvoorbeeld het plaasterwerk eromheen of de verf die diende als coating. De omgeving kan daarom asbesthoudend zijn.

De term ‘asbestwol‘ kan verwarrend zijn omdat asbestvezels niet inherent aanwezig zijn in wolproducten zoals glaswol of steenwol. Deze moderne isolatiematerialen worden gemaakt van gesmolten glas of steen en bevatten geen asbestcomponenten.

1. Leidingisolatie 

Asbestwol kwam vroeger vaak voor als buizenisolatie. Leidingisolatie met asbest was aantrekkelijk vanwege zijn vuurbestendigheid, isolerende eigenschappen en duurzaamheid.

Asbest kon op twee manieren rond buizen of leidingen voorkomen:

  • Spuitwol. Dit isolatiemateriaal werd rond de leidingen gespoten. Vervolgens verhardde het en was het een stevige isolatielaag.
  • Omhulling. Specialisten wikkelden doeken met bindmiddelen rond de buizen.
Leidingisolatie met asbest

2. Muurisolatie 

Asbestwol kwam ook voor als muurisolatie, zowel in spouwmuren als massieve wanden. Het zorgde voor uitstekende isolerende prestaties en het was bovenien brandbestendig.

Ook asbesthoudende muurisolatie brachten specialisten op twee verschillende wijzen aan:

  • Spouwmuurisolatie. De isolatie werd in de holte tussen de binnen- en buitenmuur geblazen.
  • Vloerisolatie. De asbesthoudende muurisolatie kwam in de vloerbalken en onder de ondervloer terecht.
Asbesthoudende muurisolatie

Mag je asbestwol zelf verwijderen?

Asbestwol mag je niet zelf verwijderen omdat het niet-hechtgebonden is. De asbestvezels liggen los, komen snel in de lucht vrij en kunnen daarom makkelijk ingeademd worden. Enkel deskundigen mogen het asbest verwijderen: zij hebben de geschikte materialen en bescherming om alles veilig te laten verlopen.

Asbestwol ingeademd: wat nu?

De ernst van de gezondheidsproblemen na inademing van asbest hangt van verschillende factoren af. Vooral de hoeveelheid vezels die je hebt ingeademd en hoe frequent je eraan was blootgesteld, bepalen het gezondheidsrisico.

  • Eén keer blootgesteld. De kans op longkanker na inademing van één vezel is echt heel klein.
  • Vaak blootgesteld. Als je herhaaldelijk of langdurig aan asbestvezels bent blootgesteld, vergroot het risico op gezondheidsproblemen. De vezels stapelen zich op in je longen en kunnen na verloop van tijd gezondheidsklachten veroorzaken.

Andere minerale vezels/wol die als nieuw isolatiemateriaal kunnen werken 

Er bestaan heel wat veilige en milieuvriendelijke alternatieve isolatiematerialen die voor een betere isolatie van woningen zorgen en je gezondheid niet in gevaar brengen. We bespreken hieronder enkele bekende opties.

1. Glaswol 

Glaswol bestaat uit vloeibaar glas dat tot fijne, verharde vezels wordt gesponnen. Het is ideaal als akoestische en thermische isolatie. Je vindt het vaak terug in muren, daken, vloeren en wanden. Tot slot is de verwerking van glaswol niet giftig en heeft het hittebestendige eigenschappen.

2. Steenwol 

Steenwol is gemaakt van gesmolten steen (denk aan basalt of diabaas) dat tot vezels wordt gesponnen. Het kan zowel geluid als warmte isoleren. Specialisten gebruiken dit materiaal in toepassingen zoals daken, muren, gevels en vloeren. Het is veilig en hittebestendig.

3. Slakkenwol 

Slakkenwol is samengesteld uit slakken, een bijproduct van de staalindustrie. Het is net zo goed in isoleren als glas- en steenwol. Vandaag zie je het terugkomen op daken, wanden en vloeren. Het is duurzaam, veilig en milieuvriendelijk.

4. Keramische vezels 

Keramische vezels hebben een opbouw met keramische materialen zoals aluminiumoxide en siliciumoxide. Ze bezitten goede isolerende eigenschappen en kunnen hoge temperaturen aan. Daarom zie je ze vaak in ovens en industriële bakovens. Het is brandveilig en niet giftig.

glaswol asbest

Professioneel advies nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes abestverwijdering van verschillende asbestdeskundigen bij jou in de buurt. Lees hun tarieven en adviezen op maat na en maak vervolgens de voordeligste keuze voor jouw situatie. Neem geen risico’s en laat asbesthoudende toepassingen veilig weghalen door professionals.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.