Zolder isoleren: Prijzen, voordelen en mogelijkheden

Zolder isoleren

Wil jij je zolder isoleren? Dat is een goed idee! Het is namelijk een van de beste investering die je kan doen. Je bespaart hiermee erg veel op je energierekening. Ontdek de prijzen, voordelen, de mogelijkheden en de soorten isolatiemateriaal hier!

Prijs zolder isoleren

Je vraagt je waarschijnlijk af wat de kosten zijn van zo een zolderisolatie. Deze hangen uiteraard af van een aantal factoren. Denk maar aan het type isolatiemateriaal, dikte ervan, de methode en de afwerking. Gemiddeld ligt de prijs voor een zoldervloerisolatie tussen €20 en €40 per m2. Zolderisolatie via de binnenzijde kost je tussen de €20 en €65 per m2.

De Vlaamse overheid biedt premies aan die jou kunnen ondersteunen bij deze werken. Wanneer je een vakman inschakelt voor dit werk bedraagt de premie het dubbele dan wanneer je het zelf doet.

Waarom zolder isoleren?

Veel mensen staan er niet bij stil, maar wanneer je zolder niet geïsoleerd is, verlies je 25% tot 30% aan energie. De warmte kan dan namelijk naar buiten ontsnappen, waardoor je je huis elke keer meer moet verwarmen. Met een zolderisolatie hou je die warmte dan binnen, wat véél beter is.

Als gevolg bespaar je enorm op je energiefactuur, dit kan gaan om honderden euro’s per jaar. Daarnaast is het ook gewoon veel fijner om het steeds warm te hebben.

Waarom zolder isoleren

Dak of vloer isoleren?

Eerst en vooral zal je een keuze moeten maken omtrent wat je nu precies gaat isoleren. Je kan namelijk het zolderdak isoleren of de zoldervloer. Je kan ook kiezen voor een combinatie van beide. Wat dit precies inhoudt leggen wij hier onder verder uit.

Zolderdak isoleren

Wanneer je ervoor kiest om je zolderdak te isoleren, betekent dit dat de zolder warm blijft. Dit is dus ideaal voor wanneer u de zolder als leefruimte wenst te benutten. Dit kan zowel langs binnen als langs buiten gebeuren.

Zolderkamer

Langs binnen

Meestal wordt een zolderdak langs binnen geïsoleerd. Hierbij worden vaak minerale wollen gekozen als isolatie materiaal zoals glaswol. De rollen zijn goedkoper en eenvoudiger aan te brengen. Je mag wel niet vergeten om een dampscherm aan te brengen, die zorgt er voor dat de isolatie niet vochtig geraakt. Soms is er echter al een damplaag standaard voorzien.

Langs buiten

Wanneer je al bezig bent met dakwerken, is het handig om meteen ook het dak te isoleren. Dit gebeurt dan langs de buitenkant van de zolder.

Zoldervloer isoleren

Gebruik je de zolder niet intensief? Dan is het beter om enkel de zoldervloer te isoleren. Zo warm je de zolder niet onnodig op en benut je de warmte enkel in de ruimtes waar het nodig is. Dit is ook iets eenvoudiger dan het isoleren van het dak. Hierbij komt het isolatiemateriaal namelijk op de draagstructuur van de vloer te liggen.

Zoldervloerisolatie

Combinatie dak en vloer isoleren

Het is daarnaast ook mogelijk om zowel de vloer als het dak van de zolder te isoleren. Zo bekom je de optimale isolatie, bovendien kan je dan ook genieten van akoestische isolatie. Houd er wel rekening mee dat de combinatie wel duurder is, aangezien je voor beide betaalt.

Soorten isolatiematerialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen ter beschikking. Wij sommen deze en hun kenmerken even voor je op.

Minerale wol

Mineraal wol, zoals glaswol, zijn zacht en erg efficiënt in gebruik. Je kan er bijvoorbeeld eenvoudig in knippen om het op de juiste maat te brengen voor jouw dakconstructie. Verder isoleren ze goed, wel heb je een grotere dikte nodig om het materiaal goed zijn werk te laten doen, denk aan 15 tot 20 cm. Deze soort is goedkoop en biedt een goede prijs-kwaliteit.

Minerale wol in rol

Kunststof: PUR, PIR

Kunststof isolatiemateriaal zoals EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn harde schuimen. Deze zijn licht, isoleren goed en vochtbestendig. Van alle kunststof materialen wordt PUR het meest gebruikt.

PUR kunststof isolatie

Ecologisch materiaal

Wanneer je ecologische belangen voorop stelt kan je opteren voor ecologisch isolatiemateriaal. Deze alternatieven bestaan dan uit plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen, die stoffen zijn namelijk onuitputbaar. Daarnaast bevat het nauwelijks chemische stoffen en belast het zo min mogelijk de natuur en het milieu. Het kost je wel een pak meer, ecologisch materiaal is namelijk tot 50% duurder dan de andere materialen.

Belangrijke punten

Je zolder isoleren is op zich geen moeilijke klus, maar je moet toch aandacht hebben voor enkele zaken. Namelijk de volgende:

  • Laat je goed informeren: laat je bijstaan door een specialist. Zij beschikken over de nodige kennis om je werken tot een goed einde te brengen
  • Bekijk de dakconstructie op voorhand: check vooraleer de werken beginnen of je dakconstructie nog in orde is. Zo voorkom je problemen
  • Kies voor hoge kwaliteit: isolatiemateriaal van goede kwaliteit neemt de voorkeur
  • Wanneer je het zelf doet: draag beschermende kledij
  • Vergeet het dampscherm niet!

Zolder isoleren? Vraag gratis offertes aan!

Wil je ook genieten van de voordelen van een geïsoleerd dak? Vraag via onderstaand formulier gratis offertes aan en vergelijk vakmannen in jouw regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.