De geldigheid van een asbestattest

Bij de verkoop van gebouwen gebouwd voor 2001 in Vlaanderen is een asbestattest sinds 23 november 2022 verplicht. Het asbestattest is een belangrijk document dat de aanwezigheid en conditie van asbest in een gebouw beschrijft. In dit artikel zullen we de geldigheid van een asbestattest bespreken en de bijbehorende wetgeving en procedures.

Hoe lang is een asbestattest geldig?

Een asbestattest heeft een geldigheidsduur van 10 jaar – of tot er een recenter attest opgesteld wordt. Na deze periode vervalt het asbestattest onmiddellijk en moet er nieuw asbestattest komen om de actuele status van asbest in het gebouw te bevestigen.

Factoren die de geldigheid beïnvloeden

De geldigheid van het asbestattest kan ook ingekort worden tot 5 jaar als:

  • er een of meerdere asbesthoudende materialen met een hoog materiaalrisico gevonden zijn;
  • het onderzoek van de asbestdeskundige gehinderd werd, waardoor die niet het hele gebouw heeft kunnen inspecteren.

Wetgeving in Vlaanderen

De wetgeving vereist een asbestattest bij de verkoop van gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd. Het doel is om asbest op een systematische manier te identificeren en te verwijderen, en Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Het asbestattest moet worden afgeleverd door een erkende asbestdeskundige. De wetgeving heeft betrekking op verschillende vormen van eigendomsoverdracht, zoals verkoop, schenking en overdracht van rechten.

Voor welke gebouwen is het verplicht?

Het asbestattest is verplicht bij de verkoop van alle gebouwen in Vlaanderen die vóór 2001 zijn gebouwd. Dit geldt dus zowel voor woningen als commerciële gebouwen. Bij verhuur is het asbestattest niet verplicht, maar als het beschikbaar is, moet de huurder een kopie ontvangen.

geldigheid asbestattest

Hoe een asbest attest aanvragen

Wordt een gebouw verkocht of is er een vermoeden van de aanwezigheid van asbest, dan laat je een asbestinventaris opmaken. Een asbestattest aanvragen doe je als volgt:

1. Zoek een gecertificeerde asbestdeskundige

Om een asbestattest te verkrijgen, dien je contact op te nemen met een gecertificeerde asbestdeskundige. Deze deskundige voert een inspectie uit, neemt eventueel monsters van materialen en stuurt deze monsters naar een geaccrediteerd laboratorium voor analyse.

2. Uitvoering van de asbestinventarisatie

De asbestdeskundige voert een gedetailleerde inspectie uit om de aanwezigheid en conditie van asbesthoudende materialen in het gebouw te bepalen. Dit omvat een visuele inspectie, het nemen van monsters en het uitvoeren van analyses in een geaccrediteerd laboratorium.

3. Asbestattest opstellen en aan de Ovam bezorgen

Na de uitvoering van de asbestinventarisatie zal de gecertificeerde asbestdeskundige het asbestattest opstellen en aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) bezorgen. De OVAM is verantwoordelijk voor het toezicht op de asbestinventarisaties en zorgt ervoor dat de erkende asbestdeskundigen voldoen aan de vereiste normen en richtlijnen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat alleen gecertificeerde asbestdeskundigen bevoegd zijn om een asbestattest af te geven. Zij hebben de kennis en expertise om een grondige asbestinventarisatie uit te voeren en een betrouwbaar attest op te stellen. Om asbest te verwijderen doe je beroep op een asbestverwijderaar.

Wanneer moet ik mijn asbestattest vernieuwen?

Een asbestattest heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Eens de geldigheid verstreken is, moet het asbestattest vernieuwd worden om de huidige status van asbest in het gebouw te bevestigen. Het is belangrijk om op tijd een vernieuwd asbestattest aan te vragen om te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Kostprijs vernieuwing asbestattest

De kosten voor het vernieuwen van een asbestattest kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het pand en de complexiteit van de inventarisatie. Voor specifieke informatie over de kostprijs is het raadzaam om contact op te nemen met erkende asbestdeskundigen.

Hoe vind ik een asbestdeskundige aan de laagste prijs?

Als u op zoek bent naar een asbestdeskundige tegen de laagste prijs, is het raadzaam om verschillende offertes op te vragen bij erkende asbestdeskundigen. Op die manier kunt u de prijzen vergelijken en de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor uw asbestinventarisatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.