Asbest in bitumen (roofing)

Asbesthoudende roofing, ook bekend als bitumen dakbedekking, was vroeger veel gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en waterdichtmakende eigenschappen. In dit artikel zullen we bespreken of er asbest aanwezig kan zijn in de roofing op jouw dak, hoe je asbest in bitumen dakbedekking kunt herkennen, wanneer asbest werd verwerkt in roofing, en wie bevoegd is om asbesthoudende roofing te verwijderen.

oude rollen rooing met asbest

Zit er asbest in de roofing op mijn dak?

Bitumen is een visceus mengsel van meerdere koolwaterstoffen die in ruwe aardolie voorkomen. Het materiaal bevat van nature geen asbest. Dat bekent helaas niet dat roofing nooit asbesthoudend is. 

Of er asbest aanwezig is, hangt voornamelijk af van het bouwjaar. Bij roofing die voor 1998 geïnstallerd werd, is het raadzaam om een professionele analyse uit te voeren om de aanwezigheid van asbest in de roofing op jouw dak te bevestigen.

Dakbedekking

Naast de klassieke bitumen bestaan er verschillende bitumen toepassingen die versterkt werden met asbest:

  • Bitumen daktegels (Ruberdal) werden in de jaren 70 en 80 gebruikt als terrasafwerking en voor looppaden. Deze dunne asbestcementtegels met afmetingen 300x300x10 werden geproduceerd door Eternit en met warme bitumen op de roofing geplakt.
  • Nuralite is een type dakbedekking dat uit dunne buigzame asbesthoudende platen bestaat die op het dak werden gelast. Tussen 1960 en 1980 werd het in Europa beperkt gebruikt. 

Detaillering en dakreparaties

Bitumineuze producten met asbest werden vaak gebruikt bij detailleringen (zoals voor de afwerking van de dakrand of de afvoer) en kleine herstellingen. De kans op asbest is daar dus groter.

Meerdere lagen

Een dak met een oude laag roofing wordt soms vernieuwd door een nieuwe laag bitumen ozp de bestaande laag te lijmen of er (asbesthoudende) golfplaten op te leggen. Bevat één van beide lagen asbest, dan moet je het hele bitumendak laten vervangen.

oude laag roofing en asbest golfplaat verwijderen op houten dak

Wanneer werd er asbest in roofing verwerkt?

Roofing die na 1998 is geïnstalleerd, wordt over het algemeen als asbestvrij beschouwd, omdat het gebruik van asbest in de bouwmaterialen na die tijd is verboden. Dateert de roofing van vóór 1994, dan bestaat de kans dat het asbesthoudende materialen bevat.

Asbest was zeer populair vanwege de brandwerende en waterdichtmakende eigenschappen. Vanaf de jaren 1960 wordt er af en toe gebitumineerd asbestvilt met witte asbest (chrysotiel) gebruikt. Het is vooral in de jaren 1970 en 1980 dat er asbestvezels werden toegevoegd aan bitumineuze pasta’s en kitten om de roofing te versterken. In de jaren 1990 schakelen dakdekkers over op kunststofvezels of gebruiken ze nieuwe technieken om een hogere viscositeit te behalen.

Hoe herken ik asbest in bitumen dakbedekking?

Het visueel herkennen van asbest in bitumen dakbedekking is vaak moeilijk, omdat asbestvezels niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Professionele analyse is nodig om de aanwezigheid van asbest nauwkeurig vast te stellen. Asbesthoudende bitumen dakbedekking kan echter kenmerken hebben zoals een korrelige textuur, een grijze of groene kleur, en vezelachtige structuren. Het is belangrijk om een erkend laboratorium in te schakelen om monsters te nemen en te analyseren om 100% zekerheid te krijgen.

Hoe gevaarlijk is het?

Asbesthoudende roofing is een vorm van hechtgebonden asbest. Dit betekent dat zolang het asbesthoudende dak in goede staat is en je er voorzichtig mee omgaat – lees: niet boren, breken, schuren of slijpen – het gezondheidsrisico beperkt is. Bij oude platte daken met roofing in slechte staat is asbestverwijdering wel noodzakelijk.

Wie mag asbesthoudende roofing verwijderen?

Asbest verwijderen is een risicovolle taak die moet worden uitgevoerd door gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. Deze bedrijven hebben de juiste training, uitrusting en kennis om de roofing veilig te verwijderen zonder blootstelling aan asbestvezels. Het is belangrijk om altijd een erkend asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen om ervoor te zorgen dat de verwijdering volgens de geldende voorschriften en veiligheidsnormen verloopt.

Roofing met asbest laten verwijderen: offertes vergelijken

Als je asbesthoudende roofing op je dak hebt en het wilt laten verwijderen, is het verstandig om offertes te vergelijken van verschillende gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. Door offertes te vergelijken, kun je de kosten en diensten van verschillende bedrijven vergelijken en de beste keuze maken voor de verwijdering van de asbesthoudende roofing op jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Over welk type gebouw gaat het?

2. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

3. Wanneer wenst u deze dienst?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.