Wanneer is een asbestinventaris verplicht?

Asbest is een gevaarlijke stof die in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouw. Vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die asbestvezels met zich meebrengen, is het belangrijk om te weten of een asbestinventaris verplicht is in België. In dit artikel zullen we de verplichtingen met betrekking tot asbestinventarissen in België in detail bespreken.

Wanneer is een asbestinventaris verplicht in België?

Een asbestinventaris is verplicht in België in verschillende situaties. Een van de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied is de verplichting vanaf november 2022. Deze nieuwe wetgeving maakt het verplicht om een asbestattest – inclusief inventaris – bij de verkoop van een gebouw op te maken. Dit betekent dat zowel verkopers als kopers op de hoogte moeten zijn van de aanwezigheid van asbest in het vastgoed. Deze verplichting heeft tot doel de gezondheid van toekomstige bewoners te beschermen en hen te informeren over mogelijke risico’s.

Woningpas

De woningpas is een belangrijk instrument dat in België wordt gebruikt om informatie over vastgoed te verzamelen en te delen. Sinds 2021 bevat de woningpas ook informatie over de aanwezigheid van asbest in een gebouw. Dit maakt het voor zowel eigenaars als potentiële kopers gemakkelijker om toegang te krijgen tot relevante informatie over asbest.

Is de asbestinventaris verplicht bij sloop?

Ja, een asbestinventaris is verplicht bij sloopwerken. Dit geldt voor zowel particulieren als professionele sloopbedrijven. Het is essentieel om vooraf te weten of er asbest aanwezig is in een gebouw voordat sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd, omdat asbest verwijderen een specifieke aanpak vereist om verspreiding en gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Is de inventaris verplicht bij verkoop?

Zoals eerder vermeld, is de asbestinventaris verplicht bij de verkoop van een gebouw. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat kopers volledig op de hoogte zijn van eventuele asbestrisico’s in het pand dat ze willen verwerven. Verkopers moeten deze inventaris laten opstellen voordat ze hun eigendom te koop aanbieden.

Is asbestinventarisatie verplicht bij verhuur?

Op dit moment is er geen verplichting voor asbestinventarisatie bij verhuur van particuliere woningen. De verplichting geldt voornamelijk bij verkoop en sloop. Echter, het is altijd een goed idee voor verhuurders om bewust te zijn van mogelijke asbestproblemen en indien nodig een inventaris te laten opstellen om de veiligheid van huurders te waarborgen.

Is een asbestinventaris verplicht voor bedrijven / als werkgever?

Ja, bedrijven en werkgevers hebben ook verplichtingen met betrekking tot asbestinventarissen. Als een bedrijf of werkgever eigenaar is van een gebouw of faciliteit, moeten ze een asbestinventaris opstellen om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar werknemers kunnen worden blootgesteld aan asbest, zoals de bouw- en renovatie-industrie.

Wie is verantwoordelijk voor asbestinventarisatie?

De verantwoordelijkheid voor het laten opstellen van een asbestinventaris ligt bij de eigenaar van het gebouw. Dit geldt zowel voor particuliere eigenaars als bedrijven. Het is hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat een inventaris wordt opgesteld door een erkende expert om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Wie mag een asbestinventaris opmaken?

Enkel erkende en gecertificeerde asbestdeskundigen mogen asbestinventarissen en asbestattesten opmaken. Deze deskundigen hebben de juiste opleiding en ervaring om de aanwezigheid van asbestvezels nauwkeurig te beoordelen en de nodige inventaris op te stellen. Het is van cruciaal belang om een gekwalificeerde professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de inventaris betrouwbaar en volgens de wet is opgesteld.

Asbestinventaris prijs

De kosten voor het opstellen van een asbestinventaris kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het gebouw en de complexiteit van de inventaris. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij erkende asbestdeskundigen om een idee te krijgen van de prijs voor uw specifieke situatie.

Hoewel er kosten verbonden zijn aan het opstellen van een inventaris, is het een investering in de gezondheid en veiligheid van iedereen die met het gebouw te maken heeft. Door offertes van verschillende asbestdeskundigen te vergelijken is het bovendien mogelijk om de prijs te drukken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?

2. Over welk type gebouw gaat het?

3. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?

4. Wenst u ook een EPC certificaat?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.