Onderdak asbest: hoe ziet een asbesthoudend onderdak eruit? Identificatie, kosten en risico’s 

Niet alleen de golfplaten op het dak, maar ook het onderdak kan asbest bevatten. Deze soort asbestmaterialen laat je best allemaal veilig verwijderen. In dit artikel leer je hoe je een asbesthoudend onderdak herkent, hoeveel een professionele verwijdering ervan kost en welke premies je kunt aanvragen. Ook de gezondheidsrisico’s komen aan bod. Wil je meer info of offertes op maat van asbestdeskundigen? Vul ons formulier in.

Hoe herken je asbest in je onderdak? 

Asbest in golfplaten is alomtegenwoordig, maar in een onderdak is het vaak minder opvallend. Toch is het cruciaal om te weten of ook dit deel van je dak asbesthoudend is. We geven een aantal richtlijnen om asbest in je onderdak te herkennen.

1. Bouwjaar dak

De leeftijd van je dak is een belangrijke factor. Bij oudere woningen met daken die vóór 1990 gebouwd zijn, is de kans op asbest groot. Is je dak jonger? Dan is de kans op asbest in je onderdak een stuk kleiner.

Onderdak asbest verwijderen?
Kom hier in contact met erkende asbestdeskundigen.

2. Uiterlijke kenmerken herkennen 

Asbesthoudende onderdakplaten zijn niet altijd eenduidig te herkennen. Wat uiterlijk betreft, kan je op de volgende zaken letten:

  • Kleur. Grijze, roze en gele platen wijzen op asbest.
  • Structuur. Let op een honingraatstructuur of meerdere lagen.
  • Dikte en textuur. Hechtgebonden asbestplaten hebben een vezelachtige structuur en zijn dun, zacht en voelen licht aan. Niet-hechtgebonden platen met asbest zijn meestal witgrijs en hebben een lagere dichtheid.

3. Vlamtest

De vlamtest kan ook aantonen of er asbest aanwezig is. Maar pas deze test met de nodige voorzichtigheid toe. Asbesthoudende onderdakplaten beginnen bij contact met vuur te smeulen in plaats van te verbranden. Voer deze test enkel uit in openlucht en met adembescherming.

4. Asbestattest

Wil je 100% zekerheid? Laat dan een asbestinventaris uitvoeren door erkende deskundigen. Zij inspecteren je woning grondig en nemen indien nodig monsters om te laten analyseren in een laboratorium.

5. Merknaam: eternit Menuiserite platen 

Een bekende asbesthoudende onderdakplaat is Menuiserite van Eternit. De productie van asbesthoudende platen werd stilgelegd in 1993. Deze dunne roze, gele of lichtgrijze platen voelen zacht aan.

onderdak asbest

Hoeveel kost een asbest onderdak verwijderen? 

De kosten voor de verwijdering van een onderdak met asbest hangen af van diverse factoren:

  • Omvang van het dak. Hoe groter het dak, hoe hoger de kosten.
  • Hoeveelheid asbest. Meer asbest betekent meer werk en dus hogere kosten.
  • Locatie. De prijzen voor asbestverwijdering kunnen per regio verschillen.
  • Complexiteit van de klus. Is er bijvoorbeeld extra bekisting nodig of moeten specialisten op een hoogte werken? Dan betaal je over het algemeen meer.

Reken gemiddeld op 10 tot 20 euro per vierkante meter (inclusief btw) voor de verwijdering van een asbestdak. Vergeet niet dat er extra kosten zijn voor de afvoer van het asbestafval: ongeveer 140 euro per ton. Voor een betere prijs vergelijk je best meerdere offertes.

Premie asbestverwijdering in Vlaanderen

De Vlaamse regering helpt bij asbestverwijdering door in verschillende vormen financiële steun aan te bieden:

  1. Mijn Verbouwlening. Een renteloze lening voor asbestverwijdering en andere renovatiewerken.
  2. Mijn Verbouwpremie. Financiële steun voor energiebesparende renovaties, zoals dakisolatie samen met asbestverwijdering.
  3. Sloop- en heropbouwpremie. Een premie voor de sloopwerken van een oude asbesthoudende woning en als je een nieuwbouw wil bouwen.
  4. Fluvius premie voor zonnepanelen. Een premie voor de plaatsing van zonnepanelen op je nieuwe dak na asbestverwijdering.

Informeer zeker ook eens bij je gemeente of er momenteel bepaalde lokale premies, subsidies of asbestafbouwprojecten lopende zijn. Ook het energieloket kan je adviseren over energiebesparende renovaties en andere beschikbare premies.

asbesthoudend onderdak

Gevaren van een onderdak met asbest in huis 

Asbest in een onderdak is vaak onopvallend, maar de gevaren zijn reëel en ernstig. Wanner het dak in een slechte staat is door slijtage, beschadiging of ouderdom, komen er minuscule asbestvezels vrij. Deze vezels zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar uiterst gevaarlijk als je ze inademt. In de longen kunnen ze na verloop van tijd tot ernstige aandoeningen leiden zoals:

  • Asbestose. Longaandoening met littekenvorming en ademhalingsproblemen.
  • Mesothelioom. Agressieve kanker die de longvliezen en het buikvlies van mensen kan aantasten.
  • Longkanker. De kans op longkanker verhoogt aanzienlijk bij blootstelling aan asbest.

Bovendien beperken de risico’s zich niet enkel tot de directe bewoners. Asbestvezels verspreiden zich in de woning via luchtcirculatie en ventilatie. Hierdoor worden ook andere inwonenden, kinderen en zelfs huisdieren blootgesteld.

Tot slot heeft de aanwezigheid van asbest in een onderdak ook een negatieve impact op de waarde van je woning. Potentiële kopers zullen terughoudend zijn om een woning met asbestproblemen te kopen, aangezien de saneringskosten hoog kunnen oplopen.

Doe beroep op erkende professionals voor een veilige en correcte verwijdering van asbest. Zo bescherm je jezelf, je familie, je woningwaarde en je eigen gemoedsrust.

Mag je een asbesthoudend onderdak isoleren of zonnepanelen plaatsen? 

Nee, een asbesthoudend onderdak mag je niet laten isoleren. Ook mag je geen zonnepanelen op een asbestdak plaatsen. Verschillende redenen liggen hiervoor aan de grondslag:

  • Gezondheidsrisico’s. Asbestvezels vormen een groot gevaar voor de gezondheid.
  • Veiligheidsvoorschriften. In België gelden er strenge veiligheidsvoorschriften wanneer je met asbest werkt. Enkel hechtgebonden asbesttoepassingen die in een goede staat verkeren mag je zelf verwijderen.
  • Verplichting tot verwijdering. Er is in Vlaanderen bovendien een asbestverwijderingsverplichting van kracht. Asbesthoudende daken en gevels moeten tegen 2034 weggehaald zijn.

Daarom contacteer je best een erkende asbestverwijderingsfirma om het asbesthoudende onderdak op een veilige en correcte manier te laten verwijderen. Daarna kan je jouw (nieuwe) dak laten isoleren en/of zonnepanelen plaatsen. Zo bespaar je op de energiekosten en zorg je voor een gezondere en veiligere woning en omgeving.

Kortom: een onderdak met asbest laten isoleren of een zonnepaneleninstallatie op een asbestdak plaatsen is wettelijk verboden. De gezondheidsrisico’s zijn te groot en de klus mag enkel door een erkende professional worden uitgevoerd. Laat je asbest eerst verwijderen en investeer daarna in een veilige en energiezuinige woning.

onderdakplaten asbest

Laat asbestdaken veilig en professioneel weghalen door erkende asbestverwijderaars

Wil je meer advies over asbest, info of offertes op maat? Neem gerust contact op. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende deskundigen bij jou in de buurt. Vergelijk prijzen en advies op maat en maak een geïnformeerde keuze. Zorg voor je eigen veiligheid en die van je omgeving: laat asbestverwijdering aan erkende asbestverwijderaars over.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.