Ontdek houten binnendeuren: soorten en materialen

In elk huis worden kamers verbonden door deuren. Je kan hier weinig aandacht aan schenken en voor een normale deur gaan, maar kiezen voor de houten binnendeuren die bij jouw stijl passen geeft klasse aan je interieur. Voor we naar de materialen van de houten binnendeuren kijken, gaan we eerst de verschillende soorten onder de loep nemen.

Soorten houten binnendeuren

Houten binnendeuren: zwaaideur

Zwaaideur

De houten zwaaideur is de meest traditionele deur van allemaal. De populairste deur biedt tal van voordelen zoals privacy en een goede isolatie. Ook kan je de zwaaideur perfect aan jouw interieurstijl aanpassen. Toch moet je er ook rekening mee houden voldoende plaats te hebben om de deur open te zwaaien.

Blokdeuren

Van traditie naar de nieuwste trend: houten blokdeuren. Bij dit soort deur wordt het effect van een doorlopende muur gecreëerd door onzichtbare scharnieren en het volledig in de muur plaatsen van de deur. Dit soort deuren kunnen naar beide kanten van de muur openzwaaien. Let wel op: voor een juiste plaatsing van blokdeuren moet de bepleistering afgeschuind worden!

Schuifdeuren

Onder houten deuren vallen ook schuifdeuren. Deze klassevolle soort heeft het voordeel veel minder plaats in te nemen dan de zwaaideur. Je kan zulke schuifdeuren op verscheidene manieren plaatsen. Zo kan je de deur laten verdwijnen in de muur of is er ook de mogelijkheid om een ophangsysteem te installeren.

Pivoterende deuren

Wat ook klasse aan je interieur kan toevoegen zijn pivoterende houten binnendeuren. In tegenstelling tot een zwaaideur bevindt het scharnier zich niet aan de zijkant, maar aan de boven- en onderkant van de deur. Zo draait de deur open naar beide ruimtes die het verbindt. Pivoterende deuren geven een unieke look in je huis, maar je hebt er wel een grote deuropening voor nodig. Je hebt namelijk minder doorgangsbreedte omdat de deur in het midden van de doorgang staat.

Kamerhoge deuren

(Bepaalde) blokdeuren, schuifdeuren en pivoterende deuren kunnen we samenbrengen onder een ander categorie: kamerhoge deuren. Standaardmaten zijn passé. Je kan tegenwoordig gemakkelijk je houten binnendeuren op maat laten maken, dus waarom zou je het niet doen?

Materialen voor houten binnendeuren

Houten binnendeuren: blokdeuren

Massief hout

Massieve houten binnendeuren zijn de meest kwalitatieve deuren. Toch is het een niche in de deurenmarkt en ligt het prijskaartje daardoor ook hoger. Hoewel het een doorlopend vlak lijkt, is een massief houten deur vervaardigd uit samengestelde, massieve onderdelen. Je kan stellen dat hoe meer hout er in je deur zit, hoe hoger de prijs oploopt. Ook het soort hout en de toegepaste verbindingen hebben een effect op de kostprijs. Net als de afwerking: je kan de deur verven, vernissen…

Samengestelde houten deuren

Samengestelde houten deuren worden opgebouwd rond een houten kader. Aan beide kanten van het kader komt een bekledingsplaat uit hardboard of Medium-Density Fibreboard (MDF). Deze plaat biedt een waaier aan mogelijkheden qua afwerking.

Verfdeuren als binnendeur

De bekledingsplaten kunnen zeer gemakkelijk geverfd worden. Verven is tevens de goedkoopste en daarom ook meest gekozen oplossing. De allergoedkoopste deuren zijn verfdeuren met een honingraatvulling (karton).

Lakdeuren

Iets duurder dan verf, maar ook beschikbaar in alle kleuren van de regenboog is lak. Lakdeuren zijn beter bestendig tegen krassen en het is ook mogelijk om afbeeldingen op de deur te laten drukken.

Deuren uit laminaat

De platen kunnen ook bekleed worden met laminaat, een sterke kunststof van 0,8 millimeter dikte. Het is duurzaam en zeer krasvast. Daarom is een laminaatdeur ideaal voor gezinnen met jonge kinderen.

Fineerdeuren

Fineer is heel dun hout van gelijkmatige dikte dat op de bekledingsplaat gekleefd wordt. Het is beschikbaar met lijsten om de uitstraling van massief hout na te bootsen. De drie bekendste varianten van fineer zijn gezaagd fineer, snijfineer en schilfineer. Er zijn ook vlakke fineerdeuren die je niet hoeft te verven, maar wel kan vernissen.

Binnendeuren van melamine

Tot slot is er melamine. Dat is een eindlaag in kunststof die op de deur gekleefd wordt. Die kunststof is een soort papierfolie met een dikte van 0,1 tot 0,4 millimeter. Melamine is goedkoper dan laminaat- en fineerdeuren, maar bokst minder goed op tegen krassen en is ook niet zo duurzaam.