Gevelbekleding pvc: prijs, soorten en plaatsing

Pvc gevelbekleding is zeker het overwegen waard voor wie zijn bestaande gevel wil renoveren of zijn nieuwbouw woning een bepaalde look wil geven. Eén van de voordelen is het brede aanbod aan kleuren en structuren. Ook de prijs-kwaliteitverhouding zit goed. Voor de combinatie met gevelisolatie kan je zelfs een renovatiepremie ontvangen. Deze en andere voordelen komen ruim aan bod in dit artikel.

Ga je zelf aan de slag of wil je voor de plaatsing beroep doen op een professionele gevelwerker? Vraag gerust advies en prijsoffertes aan vakmannen in jouw regio via onze offertepagina. Deze service is gratis en vrijblijvend.

Ontvang gratis advies en offertes

Pvc gevelbekleding: prijs per m2

Een gevel in pvc is een goedkoop alternatief voor gevelbekleding in bijvoorbeeld hout, thermowood of beton. Het is zeker niet een minderwaardig materiaal. Pvc staat net bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Als richtprijs mag je rekenen op € 75 à 125 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing.

De prijsverschillen komen vooral door de schommelende materiaalprijzen. Deze liggen tussen de € 10 en € 80. Ook varieert de prijs voor kunststof gevelbekleding naargelang de gekozen vakman (werkuren, verplaatsing enzovoort).

Als je ervoor kiest om de planchetten of gevelpanelen zelf te plaatsen, loop je het risico dat ze verkeerd worden geplaatst. Gevolg: mogelijk extra kosten en dus een hoger kostenplaatje dan oorspronkelijk voorzien. Daarom loont het om een vakman in te schakelen en hun prijzen te vergelijken.

pvc-gevelbekleding-slides

Pvc in combinatie met isolatie: premie?

Wanneer je gevelbekleding kiest, is het interessant om ook de optie van gevelisolatie te bekijken. Je geeft je woning een nieuwe look en maakt hem tegelijk energiezuinig. Een win-win!

Pvc gevelpanelen zijn vrij dun. Het is dus makkelijk om isolatie tussen de panelen en de buitenmuur te plaatsen zonder veel ruimteverlies

De Vlaamse overheid voorziet alvast een premie voor wie buitenmuurisolatie combineert met een nieuwe gevelbekleding. Bekijk wel steeds de voorwaarden om te zien of je voldoet aan de vereisten.

EindfactuurPremie voor pvc gevelbekleding met isolatie
202230 euro per m²
2022 – klant met uitsluitend nachttarief45 euro per m²

Wat zijn de voordelen van gevelbekleding in pvc?

  • Laag brandrisico: Pvc gevelbekleding bevat chlooratomen. Als er een brand uitbreekt zullen de platen het vuur vanzelf laten doven, waardoor je huis niet in gevaar komt.
  • Verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren: Het kleurenpalet van pvc platen is enorm uitgebreid. Voor elke huisstijl bestaat een kunststof gevelbekleding die er bij past. Daarnaast zijn er verscheidene materiaal-imitaties te verkrijgen, zoals hout en metaal.
  • Duurzaam en onderhoudsvrij: gevelbekleding in pvc gaat langer mee dan de meeste bekledingsmaterialen. Door zijn specifieke behandeling is het resistent tegen weersinvloeden, verkleuringen en vormveranderingen. Ook behoeft het nauwelijks onderhoud. Enkel af en toe met wat water reinigen. Wat je makkelijk zelf kan.

Vergelijk gratis offertes voor pvc gevelbekleding

Toepassing(en) gevelbekleding pvc: sidings

Pvc gevelpanelen zijn eenvoudig te bevestigen aan de gevel. De platen worden via een frame op de bestaande gevel gemonteerd.

Je hoeft alvast geen rekening te houden met de soort ondergrond. Baksteen, beton of hout vormen de perfecte basis voor het frame. Ook de leeftijd van het gebouw speelt geen rol. Oude en nieuwe gevels zijn geschikt voor een pvc bekleding. Wel is het belangrijk dat de ondergrond in een goede staat verkeert.

Kleuren en structuur: uitgebreid assortimenten

Doordat pvc makkelijk te bedrukken is, zijn er veel kleurenopties. Je kan de kleuren zelfs afstemmen op die van de pvc raamkozijnen of de garagepoort. Zo wordt je huis een echte blikvanger.

Naast gladde kleurbekledingen zijn er ook structuuropties. Structuurfolie zorgt voor een speciaal effect dat bovendien heel natuurlijk oogt. Zo zijn er bijvoorbeeld houtimitaties en steenmotieven. Pvc gevelbekleding in houtlook is dan ook zeer populair.

Plaatsing en onderhoud pvc gevelbekleding: zelf of laten doen?

Een pvc gevel is een van de gemakkelijkste gevelbekledingen om zelf te monteren. Als je handig bent, lees hieronder dan zeker het stappenplan. Wil je zeker zijn van het resultaat? Aarzel niet om een vakman in te schakelen.

Ontvang gratis advies en offertes op maat

Zelf pvc gevelbekleding plaatsen: stappenplan

Stap 1: voorbereiding

Controleer na levering of het juiste aantal platen geleverd werd en de gewenste grootte en kleur.

Stap 2: regelwerk monteren

Voor je het basisprofiel plaatst, moeten er houten of aluminium latten worden bevestigd. Wil je horizontale of verticale pvc panelen? Afhankelijk daarvan pas je de richting van je latten aan.

Stap 3: het basisprofiel plaatsen

Vervolgens bevestig je het basisprofiel op de latten. Begin aan de onderkant, want het eerste pvc paneel wordt hier aan gemonteerd. Werk steeds waterpas.

Stap 4: pvc gevelpanelen bevestigen

Na het basisprofiel kan je beginnen met de panelen. Met speciale bevestigingsschroeven kan je de panelen in elkaar schuiven.

Onderhoud pvc gevelbekleding

Een kunststof gevelbekleding is heel onderhoudsvriendelijk. Je kan het makkelijk zelf, gemiddeld twee keer per jaar. Gevelbekleding in pvc dient enkel gereinigd te worden met water.

Schilderen is absoluut niet nodig dankzij de brede beschikbare kleurenwaaier. Door het duurzame karakter van pvc blijft de kleur bovendien behouden.

Reinigen kan met een waterstraal en eventueel een zachte doek. Gebruik een milde zeep. Sterk bijtende producten en schuurmiddelen zijn uit den boze.

Tip: voor je start met water, veeg het ergste vuil af met een zachte borstel.

pvc-gevelbekleding-reinigen

Pvc gevelbekleding laten plaatsen

Wil je een vakman inschakelen? Met een professional loop je niet het risico dat de gevelbekleding in pvc verkeerd geplaatst wordt. Via onderstaand formulier vind je alvast snel en eenvoudig de juiste gevelwerker in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelbekleding wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.