Asbestattest bij schenking

Bij het overdragen van een eigendom door middel van schenking zijn er verschillende juridische en veiligheidsaspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Een belangrijk aspect is het asbestattest, dat aangeeft of er al dan niet asbest aanwezig is in het gebouw dat wordt geschonken. In dit artikel zullen we de noodzaak van een asbestattest bij schenking bespreken en de procedures die gevolgd moeten worden.

Is een asbestattest nodig bij schenking?

Bij een schenking van een eigendom, inclusief gebouwen, valt dit onder de noemer “overdracht onder levenden”. Volgens de Vlaamse wetgeving is het sinds november 2022 verplicht om een asbestattest te hebben bij deze vorm van overdracht. Dit geldt zowel voor de schenker als de ontvanger van het eigendom.

Wat valt onder “overdracht onder levenden”?

Onder “overdracht onder levenden” vallen situaties waarbij het eigendom wordt overgedragen zonder dat er sprake is van overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een schenking zijn, waarbij de eigenaar het eigendom weggeeft aan een andere persoon. In dergelijke gevallen is een asbestattest verplicht.

Wat bij een erfenis?

Bij een erfenis, waarbij het eigendom wordt overgedragen na het overlijden van de eigenaar, is het asbestattest niet verplicht. Het asbestattest is specifiek vereist bij overdracht onder levenden, zoals schenkingen.

asbestattest-bij-schenking-1024x538.jpg

Wie kan een asbestattest afleveren?

Het asbestattest voor een eigendom moet worden afgeleverd door een erkende asbestdeskundige. Deze deskundige is bevoegd om een inspectie uit te voeren en de aanwezigheid van asbest in het gebouw vast te stellen. De Vlaamse Overheid heeft een lijst van erkende deskundigen beschikbaar, waaruit de eigenaar kan kiezen.

Kostprijs van verplicht asbestattest

De prijs van een asbestattest schommelt rond de 500 euro per attest. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type asbestonderzoek, de hoeveelheid genomen monsters en de grootte van het pand.

Omdat asbestdeskundigen zelf hun tarieven mogen bepalen, is het raadzaam om de prijzen te vergelijken en offertes op te vragen bij verschillende erkende deskundigen. Gebruik bijvoorbeeld onze vergelijkingsdienst om de beste prijs voor een asbestattest te vinden.

Asbestattest aanvragen (stappenplan)

Wie van plan is om een woning weg te schenken, moet dus over een asbestattest beschikken. Om zo’n attest te bemachtigen doe je het volgende:

1. Neem contact op met een erkende asbestdeskundige

Raadpleeg de lijst van erkende deskundigen en selecteer een deskundige die gespecialiseerd is in het inspecteren van eigendommen voor schenkingen. Plan een bezoek van de deskundige aa n het gebouw om een grondige inspectie uit te voeren.

2. Uitvoering van de inspectie

De asbestdeskundige zal het gebouw grondig onderzoeken om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen te identificeren. Tijdens deze asbestkeuring kunnen er – indien nodig – monsters worden genomen voor laboratoriumanalyse.

3. Rapportage en certificering

Na de inspectie zal de asbestdeskundige een rapport opstellen waarin de bevindingen worden beschreven. Als er geen asbest aanwezig is, wordt er een positief asbestattest afgegeven.

4. Wat indien er asbest aanwezig is

Als er asbesthoudende materialen worden gevonden, zal de asbestdeskundige aanbevelingen doen voor veilige omgang of verwijdering van het asbest. Een positief asbestattest kan in dat geval alleen worden afgegeven als er maatregelen worden genomen om de veiligheid te waarborgen. Vaak wordt er dan aangestuurd op asbestverwijdering.

Op zoek naar een asbestdeskundige?

Voor het verkrijgen van een asbestattest voor een appartement of een woning is het belangrijk om contact op te nemen met een erkende asbestdeskundige. Deze deskundige kan de inspectie uitvoeren en het vereiste asbestattest afleveren. Voor een lijst van erkende asbestdeskundigen kunt u terecht op de website van de Vlaamse Overheid.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.